Άρθρα ανά μήνα: Ιούνιος 2024
Pizza Party, ταινία και δροσερό παγωτό στον 2ήμερο εορτασμό αποχαιρετισμού, λίγο πριν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι…
Ημέρα 1η: Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βραδιά πίτσας… Ήταν όμως μια όμορφη ημέρα στο νηπιαγωγείο μας αφιερωμένη στη δημιουργία αναμνήσεων για όλη την ομάδα. Φτιάξαμε πίτσα, είδαμε ταινία και δροσιστήκαμε με χυμό, σαν ένα μικρό αποχαιρετιστήριο πάρτυ λίγο πριν την λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς! Περάσαμε υπέροχα!!!
Ημέρα 2η: Με την συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τα παιδιά απόλαυσαν δροσερό παγωτό με τη φροντίδα του Ζαχαροπλαστείου Καραγιώργος και το παγωτατζίδικό του. Το απολαύσαμε μέχρι την τελευταία μπουκιά!!!
Καλό Καλοκαίρι!!!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
![ΑΦΙΣΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ](https://blogs.sch.gr/niploutrfth/files/2024/06/ΑΦΙΣΑ-5-ΙΟΥΝΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ-ΗΜΕΡΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-150x150.jpg)
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) γιορτάσαμε με τους συμμαθητές μας από τα Νηπιαγωγεία Μεξιατών, Λιανοκλαδίου και Ηράκλειας τα οποία μας επισκέφθηκαν στο σχολείο μας και ανταλλάξαμε απόψεις και δράσεις για το περιβάλλον και την προστασία του. Μαζί μας ήταν και στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με τα οποία έχουμε συνεχή και ανεξάντλητη συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου “Οικολογικά Σχολεία” της ΕΕΠΦ και του FEE του οποίου είμαστε μέλη.
Ξενάγηση στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, περίπατος στο Πάρκο Λουτρών Υπάτης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, συζήτηση γύρω από την προστασία και ευημερία του περιβάλλοντος γέμισαν την ημέρα των παιδιών με γνώση και αναμνήσεις.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς των όμορων νηπιαγωγείων καθώς και τα στελέχη της Μονάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ για τις πολύτιμες εμπειρίες. Είμαστε υπερήφανοι που συμμετείχαμε στις δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Καλό καλοκαίρι με αγάπη για τον πλανήτη μας που τόσο ταλαιπωρείται και έχει την ανάγκη όλων μας.
Επίσκεψη του νηπιαγωγείου μας στο ΚΕΠΕΑ Στυλίδας
![IMG 20240603 093947](https://blogs.sch.gr/niploutrfth/files/2024/06/IMG_20240603_093947-150x150.jpg)
Το νηπιαγωγείο μας, μαζί με το νηπιαγωγείο Μεξιατών με το οποίο αποτελούμε ένα δίκτυο όμορων σχολείων συνεργασίας, πραγματοποιήσαμε Δευτέρα 3/6/24. Εκεί παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μαλιακός, ένας ξεχωριστός θαλασσότοπος” ενώ μετά το τέλος της παρουσίασης, μεταφερθήκαμε στην παραλία Αγίας Μαρίνας όπου οι μαθητές μας απόλαυσαν βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας γύρω από τις ομορφιές του Μαλιακού μας κόλπου!
Ο Μαλιακός κόλπος, ένα πραγματικό περιβαλλοντικό στολίδι της περιοχής μας, μας έδειξε μέρος της ομορφιάς του και οι μικροί μαθητές του σχολείου μας, το οποίο ανήκει στο Διεθνές δίκτυο “Οικολογικά σχολεία”, έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για τη θαλάσσια ζωή της περιοχής, δίνοντας υπόσχεση να την προστατεύουν και να την φροντίζουν.
Ευχαριστούμε πολύ την κα Ζωή και τον κο Κώστα από το ΚΕΠΕΑ για τις ωραίες αναμνήσεις!
Ανυπομονούμε και για τις επόμενες συναντήσεις.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΙΣ GLOBAL ACTION DAYS (GAD) ΤΟΥ FEE ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕΠΦ
![2024GlobalActionDaysCertificate Fillable NIPIAGOGEIO LOUTRON YPATIS](https://blogs.sch.gr/niploutrfth/files/2024/06/2024GlobalActionDaysCertificate_Fillable_NIPIAGOGEIO-LOUTRON-YPATIS-150x150.jpg)
Οι Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης είναι μια ετήσια πρωτοβουλία που διεξάγεται εδώ και 10 χρόνια – αφιερωμένη στην ενδυνάμωση των σχολείων να αναλάβουν ουσιαστικές δράσεις που συμβάλλουν σε έναν πιο βιώσιμο και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο κόσμο. Το φετινό θέμα περιστρέφεται γύρω από τη δράση για το κλίμα, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα σχολεία στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Συμμετέχοντας στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με πάνω από 2000 σχολεία σε όλο τον κόσμο για να
– Να προωθήσουν την περιβαλλοντική διαχείριση: Να εμπλέξουν τους μαθητές σε πρακτικές δραστηριότητες που προάγουν το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.
– Παγκόσμια συνεργασία: Να συνδεθούν με σχολεία από όλο τον κόσμο, προωθώντας την αίσθηση της παγκόσμιας ιθαγένειας και την κοινή δέσμευση για περιβαλλοντική δράση.
– Εστίαση στο κλίμα: Οι δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για τις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης 2024 αφορούν ειδικά θέματα που σχετίζονται με το κλίμα, ευθυγραμμιζόμενες με την επείγουσα ανάγκη για δράση για το κλίμα.
Οι φετινές δράσεις αφορούν:
Δραστηριότητα 1: Κλιματική ετοιμότητα μέσω της βιοοικονομίας.
Δραστηριότητα 2: Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω διατροφής
Δραστηριότητα 3: Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω της κυκλικής οικονομίας
Δραστηριότητα 4: Κλιματική ετοιμότητα σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες
Δραστηριότητα 5: Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων
#GlobalActionDays
#MyActionMatters
#GreeningEducation
Οι δράσεις μας συγκεντρώθηκαν στο παρακάτω padlet:
https://padlet.com/nipiagogeioloutronypatis/global-action-days-gad-2024-6vg0bl3cofspfemx
ΣΥΝ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΧΑΡΗΣ ΚΑ ΦΑΡΙΣ” ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
![Afisa A3 BETSHS Xaris kai Faris page 0001](https://blogs.sch.gr/niploutrfth/files/2024/06/Afisa-A3-BETSHS-Xaris-kai-Faris_page-0001-150x150.jpg)
Το βιβλίο της κας Γιώτας Αλεξάνδρου με τίτλο «Φάρης και Χάρις» παρουσίασαν την Παρασκευή, 24 Μαϊου 2024 και ώρα 18:00 στο THE BLIND PIG, Λυκούργου 4 στη Λαμία, τα σχολεία: 1ο Νηπιαγωγείο, 26ο Νηπιαγωγείο, 31ο Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαμίας, Νηπιαγωγείο Λουτρών Υπάτης και Νηπιαγωγείο Νέου Κρικέλλου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΜΠΕΤΣΗΣ Βιβλιοαγορά» και τις εκδόσεις «SUSAETA».
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Κάθε πρωί, στη διαδρομή για το σχολείο, ο Χάρης δίνει ατελείωτες μάχες με δράκους και τέρατα. Μάχες που τις κερδίζει πάντα με τον Μαύρο Ιππότη του. Μια μέρα συναντά έναν άλλο ιππότη, τον Φάρις. Κάτω από μια γέφυρα. Κουλουριασμένο και μόνο. Με ρούχα βρώμικα και σκισμένα. Μέσα από το παιχνίδι, γεννιέται μια όμορφη φιλία μεταξύ τους. Κι ας μη μιλούν την ίδια γλώσσα.
Η Γιώτα Αλεξάνδρου γράφει ένα συγκινητικό, τρυφερό, γλυκό και ρεαλιστικό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις δυσκολίες προσαρμογής και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην προσπάθειά τους να φύγουν μακριά από τη χώρα τους για να γλυτώσουν πολέμους και συμφορές.
Μέσα από ένα κουκλοθεατρικό δρώμενο και παιδαγωγικά παιχνίδια, οι μικροί μας φίλοι γνώρισαν τους δύο ήρωες και
ανακάλυψαν την ομορφιά της αλληλεγγύης και της φιλίας πέρα από σύνορα. Με την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Γιάννη Μυγδάνη.
Η εικονογράφηση είναι της Φωτεινής Τίκκου.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και τον Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., στα πλαίσια της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των μαθητών μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στοχεύοντας στην προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία αξιών, στάσεων και συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον, διοργάνωσε δύο περιβαλλοντικές δράσεις στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Λαμιέων την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024:
1) “ΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ”
2) “JAZZ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ”.
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης Α.Ε.(Ε.Ε.Α.Α.) διέθεσε το κατάλληλο υλικό και εκπαιδευμένο προσωπικό για την ψυχαγωγία και εκπαίδευση των μαθητών μας. Παίζοντας στο Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης έμαθαν αβίαστα να κάνουν σωστά την ανακύκλωση των σκουπιδιών. Τραγουδώντας και παίζοντας με τα μουσικά όργανα που φτιάχτηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά, έμαθαν την επαναχρησιμοποίηση διάφορων υλικών.
Στην περιβαλλοντική δράση συμμετείχαν συνολικά 550 μαθητές: 400 μαθητές στο Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης και 150 στη μουσική συναυλία.
Το σχολείο μας είναι ένα από τα νηπιαγωγεία που συμμετείχαν.