Οδηγίες για την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης



Λήψη αρχείου

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2021-2022

     Κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 στο Νηπιαγωγείο μας υλοποιήθηκαν εργαστήρια δεξιοτήτων τεσσάρων θεματικών κύκλων διάρκειας δύο μηνών ο κάθε κύκλος. Αποτελούν εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογιών και επιστήμης στους μαθητές/μαθήτριες. Και τα τέσσερα προγράμματα επαυξήθηκαν διδακτικά με βάση τις αρχές της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης και των κοινωνικο-οικοδομιστικών θεωριών μάθησης, με τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση τους με το Ενιαίο Διαθεματικό και Αναλυτικό πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου (ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ).

  • Τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο υλοποιήθηκε το πρόγραμμα με τίτλο «Το παπάκι πάει» από το χαμόγελο του παιδιού στο πλαίσιο της θεματικής ενότητα «Ζω καλύτερα- Ευ ζην». Κύριος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος υπήρξε η καλλιέργεια δεξιοτήτων αυτομέριμνας και αυτοπροστασίας, η απόκτηση δηλαδή αυξημένης επίγνωσης των κινδύνων σε πολυσύχναστους και άγνωστους χώρους από τα παιδιά αλλά και η καλλιέργεια της ετοιμότητά τους σε περίπτωση που χαθούν.
  • Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «1,2,3…ανακύκλωσε!» στην θεματική ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον». Τα παιδιά μέσα από την υλοποίηση των εργαστηρίων ευαισθητοποιήθηκαν ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών και πόρων, ώστε να αποκτήσουν θετική στάση για την αειφόρο ανάπτυξη, ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες από τώρα και για το μέλλον.
  • Η κατανόηση του κύκλου του νερού και της υδροδυναμικής του με χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσω πειραματισμών υπήρξε στόχος τους προγράμματος «STEAM» στη θεματική ενότητα «Δημιουργώ και καινοτομώ- Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία» και υλοποιήθηκε τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Τα παιδιά διεύρυναν τις γνώσεις τους και ανέπτυξαν δεξιότητες επιστημονικής σκέψης, χρήσης νέων τεχνολογιών, δημιουργικότητας, επίλυσης προβλημάτων και συνεργασίας.
  • Οι τέσσερις θεματικοί κύκλοι ολοκληρώθηκαν με την υλοποίηση του προγράμματος «Τα δικαιώματα των παιδιών», στη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και ευθύνη». Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στόχο είχαν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τις ανθρώπινες ανάγκες και τα δικαιώματα τους, καθώς επίσης να μάθουν να σέβονται και να προασπίζονται τα δικαιώματα τα δικά τους και των παιδιών όλου του κόσμου Η καλλιέργεια δεξιοτήτων πολιτειότητας, ενσυναίσθησης, συμπερίληψης, αλληλοσεβασμού και υπευθυνότητας καλλιεργήθηκαν μέσου μέσω αυτής της σειράς εργαστηρίων και δραστηριοτήτων.