Το φθινόπωρο είναι μια θεματική, που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πολλές ευκαιρίες μάθησης. Φέτος μπορεί να άργησε λίγο να έρθει, αλλά από την στιγμή που έκανε την εμφάνισή του δεν σταματήσαμε να συζητάμε γι’ αυτό.
Ξεκινήσαμε με τα φθινοπωρινά φύλλα, τα δέντρα και τις αλλαγές που υφίσταται η φύση αυτή την εποχή. Παίξαμε παιχνίδια που στόχευαν στην εκμάθηση χωρικών εννοιών (πάνω-κάτω, κοντά-μακριά, μπροστά-πίσω, ανάμεσα), παιχνίδια αριθμητικής και σειροθέτησης, ανασχηματίσαμε την λέξη φθινόπωρο και ομαδοποιήσαμε φύλλα με βάση το χρώμα τους.
Επιπλέον, ΄΄περάσαμε μέσα από το μονοπάτι των φύλλων΄΄, πατώντας μόνο εκεί που αναγραφόταν το γράμμα Φφ, μαθαίνοντάς το έτσι λίγο καλύτερα.
Σειρά πήραν και τα φθινοπωρινά φρούτα. Ποια είναι; Πως γράφονται; Αλλά και το πιο σημαντικό: τι γεύση έχουν; Για αρχή είχαμε στην διάθεσή μας δύο μήλα και με αυτά παίξαμε σκυταλοδρομία, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, μεταφέροντας το μήλο κάθε φορά και με έναν ξεχωριστό τρόπο. Άλλοτε το μήλο βρισκόταν κάτω από την μασχάλη μας, άλλοτε κάτω από το πηγούνι μας, άλλοτε στο πλαϊνό μέρος του λαιμού μας και άλλοτε ανάμεσα στα πόδια μας. Στη συνέχεια και αφού είδαμε διάφορα βίντεο για την μηλιά και τον καρπό της, αναπαραστήσαμε τον κύκλο ζωής της. Μετά μπήκαμε και εμείς σε ένα μεγάλο κύκλο και όλοι μαζί τραγουδήσαμε και χορέψαμε το γνωστό σε όλους μας τραγούδι «Μήλο μου Κόκκινο».
Μετά από όλα αυτά ποιος δεν θέλει να δοκιμάσει αυτά τα λαχταριστά και άκρως υγιεινά φρούτα… Εμείς κυριολεκτικά τα κατασπαράξαμε !!!!
Έτσι λοιπόν, πήραμε ενέργεια και παίξαμε με το ρομπότ μέλισσα, μαθαίνοντας γρίφους για τα φθινοπωρινά φρούτα, όπου ύστερα κάναμε και μία κατασκευή για να μην τους ξεχάσουμε.
Οι πρώτες βροχές ευτυχώς κάνανε την εμφάνισή τους και μαζί με αυτές βγήκαν και τα σαλιγκαράκια. Μάθαμε αρκετές πληροφορίες για τους μικρούς μας φίλους και παίξαμε κυνήγι θησαυρού. Ποια ομάδα θα βρει και θα μαζέψει τα περισσότερα σαλιγκαράκια; Φυσικά δεν έλειψαν σχετικές χειροτεχνίες και κατασκευές, όπου εξασκήσαμε την λεπτή μας κινητικότητα, αλλά και την ανάγνωση-γραφή.
Η βροχή μας άρεσε πολύ, γιατί ο ήχος της μας χαλάρωνε, το χώμα μύριζε όμορφα και έβγαινε και το ουράνιο τόξο! Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε και εμείς τα δικά μας σύννεφα και τις σταγόνες βροχής, όπως μάλιστα και αυτοσχέδια μπαστούνια βροχής που θα διακοσμήσουν την τάξη μας. Δουλέψαμε ομαδοσυνεργατικά και καταφέραμε να βγάλουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
Κλείνοντας την θεματική του φθινοπώρου μιλήσαμε για την σπορά και τον γεωργό. Μάθαμε πως γινόταν η σπορά στο παρελθόν και πως σήμερα, παρατηρήσαμε από κοντά διαφορετικά είδη σπόρων και φτιάξαμε τον δικό μας κύριο Σπόρο. Τραγουδήσαμε και δραματοποιήσαμε το τραγούδι του γεωργού και μάθαμε το γράμμα Ττ, ως έναυσμα από την λέξη «Τρακτέρ». Παίξαμε αγώνες με τα φασόλια, τα μετρήσαμε, αλλά τα φυτέψαμε κιόλας. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάσαμε ένα σπιτάκι, ένα σκιάχτρο (για να προστατεύει τους σπόρους μας από τις απειλές) και μέσα σε ένα πλαστικό ποτήρι βάλαμε βαμβάκι, τον σπόρο μας και λίγο νερό. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία πότε θα βγει στην επιφάνεια το πρώτο βλαστάρι!!! Πρέπει να προλάβουμε πριν έρθει ο βαρύς χειμώνας…




































