Λοιπόν… Περί QRC (Quick Response Code) ο λόγος!
Όταν τα Χριστούγεννα έψαχνα για μια πιο πρωτότυπη ευχή στους μαθητές / συναδέλφους μου έπεσα μπροστά σε ένα tutorial που συνιστούσε τη χρήση QR Codes για μια πιο προσωποποιημένη ευχή: η εκπαιδευτικός πρότεινε τη χρήση του για να απευθύνει σε κάθε μαθητή ξεχωριστά μια ξεχωριστή ευχή που ενσωμάτωσε με QRC στην κάρτα καθενός.
Μου φάνηκε διαφορετικό και challenging. Μέχρι τότε είχα δει να το χρησιμοποιούν οι κόρες μου αλλά δεν είχα προσέξει πόσο εύκολο ήταν. Νόμιζα ότι θέλει κάποια ιδιαίτερη εφαρμογή-και δεν είχα μπει στον κόπο να μάθω πώς.
Κακώς. Πολύ εύκολο. Τα περισσότερα κινητά το έχουν στη Σάρωση.
Και τα περισσότερα παιδιά πλέον έχουν smart phones, ακόμα και από τις μικρές τάξεις του δημοτικού! Στο σχολείο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και tablets (ή του σχολείου ή και κάποιων μαθητών αν μπορούν να φέρουν).
Αν δεν υπάρχει σαρωτής στο κινητό ή το tablet μπορούμε να κατεβάσουμε μια εφαρμογή όπως το QR Code Reader:
https://play.google.com/store/apps/details?id=tw.mobileapp.qrcode.banner&hl=el&gl=EE
Αυτό βέβαια που ενδιαφέρει είναι πώς μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρακολουθώντας κάποια tutorials επέλεξα κάποιες ιδέες που θα μπορούσα να εφαρμόσω με τους μαθητές.
- Ενσωμάτωση σε φύλλα εργασίας (π.χ. αν θέλω να προσθέσω επιπλέον υλικό και πηγές)
- Ενσωμάτωση σε τεστ με συμβουλές βοήθειας για αυτούς που δυσκολεύονται ή με τις σωστές απαντήσεις για αυτοαξιολόγηση.
- Δημιουργία αφίσας με επιπλέον πληροφορίες σε διάφορα σημεία.
- Δημιουργία καρτελών για οδηγίες π.χ. σε μία συσκευή.
- Δημιουργία καρτελών για πληροφορίες για μία σημαντική προσωπικότητα (π.χ. στη βιβλιοθήκη του σχολείου για συγκεκριμένους συγγραφείς / βιβλία ή σε ένα μουσείο προσωπικοτήτων κάτω από την εικόνα του καθενός)
Οι δύο όμως επιλογές που έχουν μία πολύ μεγάλη δόση περιπέτειας και παιχνιδιού είναι οι εξής:
- Δημιουργία διαδραστικού χάρτη, όπου τα QR Codes παραπέμπουν σε χάρτες, βίντεο, σε Google Maps- Google Earth (κοιτάξτε εδώ ένα φανταστικό project: https://twitter.com/MrsTullio/status/1331765288346546178 )
(μήπως θα μπορούσε να γίνει ο treasure hunt map στο Unit 2 του Magic Book της Γ’ δημοτικού τέλειος έτσι??? Μια ιδέα λέω…)
- Κυνήγι θησαυρού ή Scavenger Hunt, όπου οι συμμετέχοντες αναζητούν μια λίστα από κρυμμένα στοιχεία (κάποια ή όλα σε QR codes) ή ερωτήσεις για να γίνει το παιχνίδι ακόμα πιο μυστήριο και διασκεδαστικό για τους μαθητές.
Ελπίζω οι σημειώσεις μου να βοηθήσουν κι εσάς! 🙂