Καλό καλοκαίρι!

Κλείνοντας τη χρονιά θα ήθελα να ευχαριστήσω μαθητές και γονείς για τα δύο χρόνια αρμονικής και δημιουργικής συνεργασίας. Στις αναρτήσεις αυτού του μπλογκ θα βρείτε αποτυπωμένα στιγμιότυπα της κοινής μας πορείας. Καλό καλοκαίρι σε όλους!

0 σχόλια

«Από τον Αριστοτέλη στα βαρυτικά κύματα»

Τελευταία μέρα των μαθημάτων για τη φετινή χρονιά, απολαμβάνοντας το αποχαιρετιστήριο κέρασμα, παρακολουθήσαμε όλοι μαζί στην τάξη επιλεγμένα βίντεο που είχαν σχέση με το διάστημα και τις διαστημικές αποστολές. Ήταν το κλείσιμο για το μεγάλο διαθεματικό πρόγραμμα «Από τον Αριστοτέλη στα βαρυτικά κύματα». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, δασκάλα, μαθητές και μαθήτριες μελετήσαμε, αναζητήσαμε, αναρωτηθήκαμε, συζητήσαμε, ερευνήσαμε, δημιουργήσαμε, βραβευτήκαμε, παρουσιάσαμε και ευχαριστηθήκαμε όλο αυτό το ταξίδι γνώσης, το οποίο εύχομαι να συνεχιστεί για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, δια βίου-σε όλη τους τη ζωή!

0 σχόλια

Η φωτιά μας αφορά!

Με την άνοδο της θερμοκρασίας της γης, τη μεγάλη ξηρασία και την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, η εκδήλωση και η εξάπλωση των πυρκαγιών είναι πλέον πιο έντονη. Μελετώντας τα φαινόμενα αυτά και αναζητώντας λύσεις ευαισθητοποίησης και προστασίας, οι μαθητές της τάξης μας δημιούργησαν σε συνεργασία και με τον δάσκαλο Πληροφορικής κ. Απόστολο Σπένδα το Ερωτηματολόγιο «Η Φωτιά σε αφορά». Τα ερωτήματα διαμορφώθηκαν στο μάθημα της Γλώσσας και πηγή αναφοράς αποτέλεσε το αντίστοιχο Ερωτηματολόγιο για τις πυρκαγιές, της WWF.

Οι μαθητές σας καλούν όλους να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να απαντήσετε στις ερωτήσεις. Το Ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και τα στοιχεία από τις απαντήσεις θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της σχολικής-μαθητικής έρευνας. Ο στόχος του Ερωτηματολογίου είναι η ευαισθητοποίηση όλων, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι!

0 σχόλια

Φωτιά, κλιματική αλλαγή και ήρωες

Στα πλαίσια του διαθεματικού προγράμματός μας «Κλιματική αλλαγή και Φυσικές  Καταστροφές» και του Έργου «Ήρωες»στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα eTwinning, καλέσαμε στο Σχολείο μας την Πυροσβεστική Υπηρεσία να μιλήσει στους μαθητές για την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στις πυρκαγιές και για τον ρόλο των πυροσβεστών στην κατάσβεση πυρκαγιών. Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας με τον καλύτερο τρόπο, φέρνοντας στην αυλή του Σχολείου ένα πυροσβεστικό όχημα! Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προστασία από τη φωτιά, καθώς και  για την πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση κατά τους θερινούς μήνες. Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν επίδειξη του εξοπλισμού του πυροσβεστικού οχήματος καθώς και της εξάρτυσης των πυροσβεστών. Μας μίλησαν επίσης για το θάρρος και τον ηρωισμό που πρέπει να διαθέτει ο πυροσβέστης σε καταστάσεις κινδύνου. Ευχαριστούμε πολύ την κ.Πούλιου, πυροσβέστη και μητέρα μαθήτριας για τη συμβολή της στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης! Ευχαριστούμε επίσης θερμά την Πυροσβεστική Σερρών!

0 σχόλια

Συνεργασίες eTwinning 2018-19

Τη χρονιά που πέρασε η τάξη μας συμμετείχε σε πέντε eTwinning έργα, με στόχο την επικοινωνία με άλλα σχολεία της Ευρώπης και την οργάνωση κοινών δραστηριοτήτων. Στα πλαίσια αυτών των έργων ανταλλάχθηκαν πληροφορίες, γνώσεις, στοιχεία πολιτισμού και δημιουργήθηκαν κοινές εργασίες. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας eTwinning, με ηλεκτρονικά μηνύματα, με τηλεδιασκέψεις και μέσω του Ταχυδρομείου.

Τα έργα στα οποία συμμετείχαμε ήταν τα εξής:

i) Ciao, Hello, Γειά σου!: Ανταλλαγές μέσω αλληλογραφίας (Ιταλία, Ελλάδα)

ii) Gamebook-Heroes: Για τους Ήρωες και τον ηρωισμό (Βουλγαρία, Ελλάδα)

iii) iCreate: Πειράματα, βίντεο, κατασκευές (Μάλτα, Αγγλία, Τουρκία, Ελλάδα)

iv) Let’s discover the weather in Europe: Για τον καιρό και το κλίμα (Ισπανία, Ελλάδα)

v) Snapshots of Europe 2019: Φωτογραφίες από τον τόπο μας (Μάλτα, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Ελλάδα)

0 σχόλια

Μακέτα για τις πλημμύρες

Στα πλαίσια του Διαθεματικού Προγράμματός μας «Κλιματική αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές», οι μαθητές της τάξης μας, με τη βοήθεια και του δασκάλου των Καλλιτεχνικών κ. Στέλιου Διαμαντάκη, κατασκεύασαν μια μεγάλη μακέτα με θέμα τις πλημμύρες. Παράλληλα με την κατασκευή της μακέτας συζητήθηκαν τρόποι προστασίας από τις πλημμύρες και κανόνες σχεδιασμού της απορροής των υδάτων στις κατοικημένες περιοχές. Ομάδα μαθητριών παρουσίασε σχετικό powerpoint

0 σχόλια

Σχολεία Αϊνστάιν – Einstein Schools

 

Έγινε δεκτή η αίτηση του σχολείου μας για συμμετοχή στα Einstein Schools. Πρόκειται για μια παγκόσμια πλατφόρμα συνεργασίας σχολείων. Μέσω της πλατφόρμας θα έρθουμε σε επικοινωνία με σχολεία που ασχολούνται με τεχνολογία και θέματα σχετικά με τη μελέτη του διαστήματος. Η πρώτη μας συνεργασία είναι με το σχολείο P-244  Slovenian College primary school στη Mendoza της Αργεντινής, με θέμα την έκλειψη ηλίου που θα γίνει στην Αργεντινή και τη Χιλή στις 2 Ιουλίου. Οι μαθητές από την Αργεντινή θέλουν να μας δείξουν πώς κατασκευάζουν «σκοτεινές κάμερες» για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την έκλειψη. Μας είπαν ότι διάβασαν στην τάξη τους την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και εντυπωσιάστηκαν τόσο, ώστε θέλησαν να συνεργαστούν με ένα σχολείο από την Ελλάδα

0 σχόλια

Άνθρωποι και ζώα, συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη

Την Παρασκευή 17 Μαΐου στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας και του κεφαλαίου για την πανίδα σε συνδυασμό και με τη δράση επιχειρηματικότητας της τάξης μας, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε παρουσίαση για τη σχέση ανθρώπων και ζώων στον πλανήτη μας, από την κ. Κοντού Μαρία-Ζωή. Στην εκδήλωση, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών, συμμετείχε και το Γ1. Αρκετή συζήτηση έγινε για το θέμα των αδέσποτων, το οποίο ως πρόβλημα της πόλης μας, απασχολεί πολύ τους μαθητές. Η τάξη μας, με μέρος των εσόδων από την επιχειρηματική της δράση, θέλει να προχωρήσει σε συμβολική υιοθεσία ενός αδέσποτου και να φροντίσει για τα εμβόλια και τη στείρωσή του, με στόχο να υπογραμμίσει την ανάγκη οριστικής επίλυσης του προβλήματος.

0 σχόλια

ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΣ 2019

.

Η τάξη μας συμμετείχε και στον φετινό Μαθητόκοσμο με την ταινιούλα stop motion «Παράλληλοι κόσμοι» και με εικαστική έκθεση, μαζί με το Δ2 και το Γ1, με αφίσες που έφτιαξαν οι μαθητές, για εορτασμό Παγκοσμίων Ημερών. Επίσης το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου, η τάξη μας βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Δασκάλων «Εμμανουήλ Παπάς» για την  ταινία «Παράλληλοι κόσμοι»

0 σχόλια

Το ΚΘΒΕ κοντά μας!

Την Παρασκευή 10 Μαΐου μια θεατροπαιδαγωγική ομάδα από το ΚΘΒΕ παρουσίασε στην τάξη μας και στο Δ2 το πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία».  Το πρόγραμμα έχει θέμα την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ηρωική έξοδο, μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών που είναι αδέσποτα σκυλιά της πόλης. Στα πλαίσια του Έργου «Ήρωες» του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, μελετούμε μαζί με τα σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των ηρώων. Έτσι, η δράση αυτή, καθώς είχε βιωματικό χαρακτήρα και οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας, τους έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούν και να σκεφτούν σε βάθος τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε ηρωική συμπεριφορά και τον ρόλο των ηρώων στην αντιμετώπιση κρίσιμων διλημμάτων.

0 σχόλια