Καλωσήρθατε στο ιστολόγιο του σχολείου μας!
Άρθρα σχετικά με 21 Μαρτίου 2013
Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού 21/3
21 Μαρ
Σημερα , Πεμπτη 21 Μαρτιου, ημερα κατα του Ρατσισμου υπενθιμιζονται ολες οι προσπαθειες που εχουν γινει για να εξαλειφθει το φαινομενο του Ρατσισμου.
Γενικοτερα ,τα φαινόμενα των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν τα συνανταμε μόνο στις σύγχρονες κοινωνίες. Ηδη από την αρχαιότητα βλέπουμε παραδείγματα διακριτικής συμπεριφοράς έναντι διαφορετικών ομάδων και κοινωνιών. Στη σύγχρονη, βέβαια, εποχή επανέρχονται με διαφορετική διάσταση απ’ ότι παλιότερα αλλά τα δομικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν παραμένουν τα ίδια.
Ρατσιμος συναντατε στην αντιμετώπιση έγχρωμων από τους λευκούς, στις εθνικιστικές αντιλήψεις, στην αντιμετώπιση μειονοτήτων ή παρεπιδημούντων ( που μένουν προσωρινά σε ένα τόπο) ατόμων. ( Τσιγγάνοι, Αλβανοί, ατομα από τριτοκοσμικές χώρες).Ενω παραλληλα υπαρχει και αναβίωση ναζιστικών θεωριών.Επισης ρατσιστικες συμπεριφορες στην αντιμετώπιση γυναίκας,σε κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ομοφυλόφιλοι, ναρκομανείς, άτομα με AIDS, άτομα με ειδικές ανάγκες) και τελος υπαρχει και ο ρατσισμος που πηγάζει από την επαγγελματική θέση , την οικονομική κατάσταση, την θρησκευτική πίστη, την καταγωγή των ατόμων.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
-Η Παιδεία του λαού .Να μαθει ο λαος να κρίνει , να μην πέφτει θύμα προπαγάνδας. Η παιδεία πρέπει να είναι ανθρωπιστική.
-Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτισμοί αλληλοσυμπληρώνονται και δεν υπάρχουν στεγανά ανάμεσα τους.Η διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης πρέπει να γίνεται στη σωστή της διάσταση.
-Πολιτική ηγεσία.πρέπει να ασκεί υπεύθυνη πολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους αλλοεθνείς, για τις μειονότητες.Παράλληλα θα πρεπει να μην ενθαρρύνει ρατσιστικές εκδηλώσεις.
-Οι Διεθνείς Οργανισμοί από τη μεριά τους μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις , οικονομικές ή διπλωματικές, σε όλους όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση του κάθε ατόμου.
-Τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να μην καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Να προβάλλουν τα μηνύματα και των πνευματικών ανθρώπων.
-Οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών κα η επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι ένα μέσον καταπολέμησης του ρατσισμού.
-Η οικογένεια πρέπει να μην περνάει απαρχαιωμένες ιδέες και προκαταλήψεις στα νεαρά μέλη της.
-Ο κάθε πολίτης πρέπει να διαθέτει κοινωνική συνείδηση. Να μπορεί να θέτει το συλλογικό καλό πάνω από το ατομικό.
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία ως φαινόμενα θεωρούνται ως θεμελιώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Όποιος δέχεται τις συνέπειες του ρατσισμού στην ουσία δέχεται πλήγματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και καθημερινότητας του.
Από τα ακραία παραδείγματα ρατσιστικής αντίληψης και συμπεριφοράς αποτελεί η περίπτωση του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος κατάφερε με τις ρατσιστικές του αντιλήψεις να αιματοκυλίσει σχεδόν όλο τον κόσμο. Παρόλο που επιστημονικά, ηθικά αλλά και ανθρωπολογικά οι αντιλήψεις των ρατσιστών αποδεικνύονται εσφαλμένες μέχρι και σήμερα άνθρωποι τις ασπάζονται και τις θαυμάζουν. Το παγκόσμιο φαινόμενο του ρατσισμού είναι ακόμα επικίνδυνο.
Σήμερα λοιπόν, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού , στο σχολειό μας παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ της εκπομπής Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα “Οι πρόσφυγες που δακρύζουν” που αφορά τον Ρατσισμό κατά των οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας.
Ο παρακάτω σύνδεσμος
http://www.rwf.gr/tag/%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/ περιέχει κάποιες εκπομπές που αφορούν το φαινόμενο του ρατσισμού.
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ , ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ