Στην τρίτη χειρότερη θέση, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, όσον αφορά την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας βρίσκεται η χώρα μας στην Ευρώπη των 27. Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (αρχές Δεκεμβρίου) παραμένουν ανοιχτές 24 υποθέσεις. Σε έξι από αυτές η Ελλάδα έχει καταδικαστεί και εκκρεμεί συμμόρφωσή της.

Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, εξελίσσεται και μια περιβαλλοντική κρίση η οποία διογκώνεται από τις πολιτικές που υιοθετούνται στο… όνομα του μνημονίου. Η «συνταγή» της λιτότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει οδηγήσει σε ισοπέδωση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος.

Η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί επίσης για κάποια από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα.Κάποια από αυτά αφορούν τις παράνομες χωματερές που λειτουργούν καθώς και τη λειτουργία ΧΥΤΑ σε Θεσπρωτία, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κατερίνη και Κιάτο.Η χώρα μας κουβαλάει στις πλάτες τις κατηγορίες για την έλλειψη δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων,την εκκρεμότητα σχετικά με τον καθορισμό Ζωνών Ειδικής Προστασίας Πτηνών (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών καθώς και την εφαρμογή της Οδηγίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης στις βιομηχανίες, η οποία απαιτεί πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας.Εξ’αιτίας αυτών των τραγικών καταστάσεων η χώρα μας βρίσκεται με το ένα πόδι στο δικαστήριο της Ε.Ε για την εκδίκαση όλων αυτών των περιβαντολογικών εγκλημάτων.