ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

το Λύκειο με την πιο ωραία θέα!

το linux στο σχολείο

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στις Ιούνιος 16, 2008

Δοκιμάζοντας σαν ερασιτέχνης της πληροφορικής, το UBUNTU 8.04 , σε ένα παλιό υπολογιστή (P3,256ram,15GB HD) έμεινα έκπληκτος με την πρόοδο που υπάρχει από το καιρό του MADRAKE 9.0 που με είχε απογοητεύσει.
Η εγκατάσταση σε Ελληνικό περιβάλλον, που επεδίωξα να έχει, έγινε με πλήρη και καταπληκτικό τρόπο σε σχέση με τα WINDOWS ΧΡ , μετά από 3-4 ερωτήσεις για όνομα χρήστη κλπ.
Και όταν λέμε εγκατάσταση εννοώ μαζί με το λειτουργικό, ένα πλήρως εξελληνισμένο πακέτο εργασιών γραφείου ανάλογο με το OFFICE XP, για το ίντερνετ ο Μοζίλα 3.05 , πρόγραμμα εγγραφής DVD, κατέβασμα torrent, επεξεργασία εικόνας , ήχου και άλλα πολλά.
Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι όλα εγκαταστάθηκαν με μιας,μαζί με τα προγράμματα σύνδεσης με το δίκτυο του σχολείου και παράλληλα αναβαθμίστηκαν με όποιες νέες ενημερώσεις.
Σε ένα περίπου μήνα δοκιμών , η ευχρηστία του προγράμματος σε σχέση με τα ΧΡ και πολύ περισσότερο τα VISTA , σε σκλαβώνει, ο υπολογιστής είναι ελάχιστα φορτωμένος από όγκο δεδομένων , συνέχεια στο ίντερνετ δεν αναζήτησα καν την ανάγκη αντιιικού(!!!) που δεν ξέρω αν υπάρχει ή αν δεν χρειάζεται στα λίνουξ ,και οι νέες αναζητήσεις έφεραν στο φως εκπαιδευτικά προγράμματα (συνήθως στα Αγγλικά) και αρκετή βοήθεια μέσα από χιλιάδες ιστοσελίδες.
Η χρήση των προγραμμάτων από ένα αρχάριο ή πολυεκπαιδευμένο σε περιβάλλον windows είναι απλή και χρειάζεται λίγη ώρα εξοικίωσης.Αν δοκιμάσατε πρόσφατα ας πούμε το πέρασμα από τα OFFICE XP σε OFFICE 2007 η χρήση του UBUNTU θα φανεί παιχνιδάκι.
Το επόμενο βήμα είναι η ιδέα να εγκατασταθεί το πρόγραμμα σε περισσότερους αν όχι όλους τους σχολικούς υπολογιστές.
Αλλά αυτό είναι περισσότερο ζήτημα πολιτικής και φιλοσοφίας του ΥΠΕΠΘ παρά έλειψη δυνατοτήτων του προγράμματος.
Μαζεύω ?στοιχεία και θα επανέλθω.

Υ.Γ. :ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ! (XP-VISTA 100-150 E, OFFICΕ 160 E, NERO 70E, NORTON 50E ΚΛΠ.ΚΛΠ.)

ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση