Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στην εαρινή ισημερία όπου ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας, πραγματοποιήθηκε το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.
Στόχος του πειράματος είναι ο υπολογισμός της περιφέρεια της Γης και είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Στα πλαίσια της Δράσης, προηγήθηκε παρακολούθηση ομιλίας με τίτλο “Μετρώντας τον πλανήτη μας: Η σημασία της Γεωδαισίας στις Επιστήμες και στην καθημερινότητα” με ομιλητή τον Δρ Αμπατζίδη Δημήτριο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Η δράση διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA. Στη δράση συμμετείχαν ομάδες μαθητών/μαθητριών της Α’ τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.