B’ Γυμνασίου: Με βιολί σαντουροβιόλι 1
Στο σημερινό μάθημα θα δούμε τις σελίδες 72-73 του σχολικού βιβλίου. Θα δούμε δύο παραδοσιακά μουσικά όργανα που συναντάμε στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα.
Στο σημερινό μάθημα θα δούμε τις σελίδες 72-73 του σχολικού βιβλίου. Θα δούμε δύο παραδοσιακά μουσικά όργανα που συναντάμε στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα.
Στο σημερινό μάθημα θα δούμε δύο καινούρια φθογγόσημα και θα μάθουμε να διαβάζουμε ρυθμικά ένα μουσικό κείμενο (παρτιτούρα). Επίσης θα δούμε πώς ένα τραγούδι χρησιμοποιεί “φράσεις” για να ολοκληρώσει το νόημά του.
Στο σημερινό μάθημα θα μπούμε στο νέο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο “Από το γκόσπελ στο ροκ”. Θα δούμε τι είναι τα μπλουζ, τα γκόσπελ , τα σπιρίτσουαλ και τα τραγούδια της δουλειάς και θα ακούσουμε αντίστοιχα παραδείγματα.
Στη σημερινή συνάντηση θα δούμε ένα τραγούδι ενός Έλληνα Ροκ συνθέτη και τραγουδοποιού, του Φίλιππου Πλιάτσικα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2007 και από τότε είναι συνώνυμο της ειρήνης και ενότητας στο ελληνικό ροκ τραγούδι.
Στο σημερινό μάθημα θα μάθουμε έναν νέο τρόπο για να θυμόμαστε πώς γράφονται οι νότες μέσα στο πεντάγραμμο. Θα δούμε μία εφαρμογή από το φωτόδεντρο με ένα εικονικό πιάνο την οποία θα μπορείτε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε από το σπίτι για να παίξετε μια απλή μελωδία.
Στο συγκεκριμένο μάθημα θα δούμε τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε την προέλευσή τους. Στη συνέχεια θα δούμε κάποιες επαναληπτικές ερωτήσεις πάνω σε όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Κάθε περιοχή της Ελλάδας γιορτάζει την περίοδο των Χριστουγέννων με τα δικά της κάλαντα. Εδώ μπορείτε να βρείτε στίχους με κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παρατηρήστε πόσες διαφορετικές μελωδίες και τεχνικές υπάρχουν. Οι στίχοι πολλές φορές έχουν ομοιότητες αλλά και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Στο σημερινό μάθημα θα δούμε ποια είναι η χρήση της μουσικής μέσα σε ένα διαφημιστικό “τζίνγκλ”. -Θα ακούσουμε- θα δούμε κάποιες διαφημίσεις (παλιές και καινούριες) και θα επισημάνουμε την επίδρασή τους με τη βοήθεια της μουσικής. -Θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους η Μουσική χρησιμοποιείται σε μία διαφήμιση και πώς μας επηρεάζει ψυχολογικά ως […]
Στη σημερινή συνάντηση θα δούμε μία ροκ μπαλάντα που έγραψε ο John Lennon το 1971 που ήταν συνώνυμο της επανάστασης για την εποχή του. Ο Lennon τότε είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα των Beatles και ακολουθούσε τη δική του καριέρα.
Στο σημερινό μάθημα θα δούμε πώς ένα μουσικό έργο για ορχήστρα του 18ου αιώνα γίνεται τραγούδι για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη μέσα στον 20ο αιώνα. Θα δούμε ένα μουσικό κείμενο που ενώνει δύο συνθέτες και αλλάζει περιεχόμενο.