Το δέντροκαλλιεργείται για τους εδώδιμους σπόρους του από τα αρχαία χρόνια. Ο σπόρος, το κουκουνάρι, έχει μήκος περίπου 2 cm και είναι βασικό συστατικό του ιταλικού pesto και άλλων συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Η αρχική καταγωγή της κουκουναριάς είναι η ιβηρική χερσόνησος.. Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και 6.000 χρόνια για τους εδώδιμους σπόρους της, τους οποίους εμπορεύονταν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη θέση «Κουκουναριές» στη λίμνη Στροφιλιάς της Σκιάθου.