Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς “Εμείς και οι άλλοι: Ένα ταξίδι στη Χώρα της Διαφορετικότητας”. Δραστηριότητα 3.

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Προσωπικές Εργασίες

Σχολικό έτος 2001-02
Συντονιστές: Ευθύμιος Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Κιουρτσής.
Κείμενα: Ευθύμιος Ιωαννίδης
Συμμετέχοντες: 44 εκπαιδευτικοί, σε δύο ομάδες
Διάρκεια: 5 ώρες για κάθε ομάδα (3:30-8:30 μμ)
Λίγα λόγια για τη λειτουργία της μαθητικής ομάδας εργασίας (πχ αγωγής υγείας)θα βρείτε στη διαδικτυακή θέση http://blogs.sch.gr/kkiourtsis/?p=6338

3η Δραστηριότητα : Καροτοτσιμπολογάδες
Ο συντονιστής, διαβάζει τον παρακάτω μύθο από το βιβλίο του Thurber, J. (1998) Μύθοι για την εποχή μας. Το άσπρο Ελάφι. Αθήνα: Νεφέλη.

Τα Κουνέλια που φταίγανε για Όλα
Ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά, θυμούνται ότι ήτανε κάποτε μια οικογένεια κουνελιών, που μένανε κοντά σε μια αγέλη λύκων.
Οι λύκοι δήλωσαν ότι δεν τους άρεσε  ο τρόπος ζωής των κουνελιών.
Οι λύκοι τη βρίσκανε με τον δικό τους τρόπο ζωής, γιατί δεν γινότανε να ζήσουνε διαφορετικά.
Μια νύχτα, κάμποσοι λύκοι σκοτώθηκαν από ένα σεισμό και για το σεισμό κατηγορήθηκαν τα κουνέλια. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι, ότι τα κουνέλια κοπανάνε το έδαφος με τις πίσω πατούσες τους, προκαλώντας σεισμούς.
Μια άλλη νύχτα, ένας από τους λύκους σκοτώθηκε από έναν κεραυνό. Και πάλι  κατηγορήθηκαν τα κουνέλια. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι, ότι όποιος τρώει μαρούλια, προκαλεί μπουμπουνητά.
Οι λύκοι, απειλήσανε ότι θα εκπολιτίσουν τα κουνέλια, αν δεν συμμορφώνονταν. Και τότε τα κουνέλια αποφάσισαν να μετακομίσουν σε ένα έρημο νησί. Τα άλλα ζώα όμως, που μένανε πολύ μακρυά, τα κατακρίνανε τα κουνέλια, και λέγανε:
“Οφείλετε να μείνετε στον τόπο σας, και να φανείτε γενναίοι. Ο κόσμος αυτός δεν είναι για φυγάδες. Αν σας επιτεθούνε οι λύκοι, εμείς θα προστρέξουμε. Να μην αμφιβάλλετε καθόλου για τη βοήθειά μας”.
Έτσι, τα κουνέλια συνεχίσανε να ζούνε δυο βήματα από τους λύκους, και μια μέρα έγινε μια τεράστια πλημμύρα και πνίγηκε μεγάλος αριθμός λύκων. Κατηγορήθηκαν τα κουνέλια για αυτό. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι, ότι καροτοτσιμπολογάδες με μεγάλα αυτιά, προκαλούν πλημμύρες. Και οι λύκοι -για τη δική τους προστασία – πέσανε πάνω στα κουνέλια, και τα φυλάκισαν σε μια σκοτεινή σπηλιά.
Επειδή για κάμποσες εβδομάδες, τα κουνέλια δεν ακουγόντουσαν πουθενά,
τα άλλα ζώα απαίτησαν από τους λύκους να τους εξηγήσουν τί είχε συμβεί. Οι λύκοι απάντησαν ότι τα κουνέλια είχαν φαγωθεί. Και ότι αφού είχαν φαγωθεί, η υπόθεση ήταν καθαρά εσωτερικό θέμα.
Τα άλλα ζώα όμως, προειδοποίησαν τους λύκους, ότι υπήρχε περίπτωση να ενωθούν όλοι εναντίον τους, εάν αυτοί δεν παρουσίαζαν επαρκή δικαιολογία για τη γενοκτονία των κουνελιών. Οι λύκοι λοιπόν τους παρουσίασαν τη δικαιολογία που ζητούσαν:  Προσπαθούσαν να φύγουν”, είπανε, “και ο κόσμος αυτός δεν είναι για φυγάδες”.
Ομάδες Εργασίας
Στη συνέχεια σχηματίζονται τρεις ομάδες: Λύκοι, κουνέλια, τα άλλα ζώα.
Ακολουθεί συζήτηση-έκφραση:
Πώς αισθάνεται η κάθε ομάδα για τις άλλες δυο ξεχωριστά.
Η κάθε ομάδα εκφράζει την άποψή της για το αίτιο της διαμάχης λύκων-κουνελιών.
Τί θα ήθελε να ζητήσει η κάθε ομάδα από τις άλλες δυο ξεχωριστά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *