Προσομοίωση στο σεμινάριο «μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται»: Ο Αντρέι και ο Λεονάρντο

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Υλικό από εκπαιδευτικό Σεμινάριο βιωματικού χαρακτήρα με τίτλο: «Μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται», Μάιος του 2012 στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Συμμετείχαν 99 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σχημάτισαν 5 ομάδες. Οι συναντήσεις των ομάδων είχαν διάρκεια πέντε (5) ωρών και πραγματοποιήθηκαν εκτός διδακτικού ωραρίου, απογευματινές ώρες (15:30-20:30). Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «ομάδες εργασίας» και «προσομοίωση».

Ο Αντρέι και ο Λεονάρντο

Είσαι καθηγητής/τρια σε Γυμνάσιο και παρευρίσκεσαι με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους του σχολείου σε παιδαγωγική συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Διευθυντής. Το θέμα της συνεδρίασης είναι το αίτημα της συναδέλφου γυμνάστριας  για την τιμωρία δύο μαθητών. Στην αρχή της συνεδρίασης,  η γυμνάστρια εξιστόρησε ένα περιστατικό με τους δύο μαθητές που συνέβη την προηγούμενη διδακτική ώρα.

Η γυμνάστρια στον πρόλογό της εξήγησε ότι έχει μεγάλο πρόβλημα, επειδή οι Γεωργιανοί και οι Αλβανοί μαθητές του σχολείου δημιουργούν συνεχώς επεισόδια τόσο στο μάθημά της όσο και στην αυλή του σχολείου. Είπε επίσης ότι τώρα είναι μία μοναδική ευκαιρία για το σχολείο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μια για πάντα. Την ώρα λοιπόν του μαθήματος τα αγόρια του Γ2 έπαιζαν βόλεϊ. Κάποια στιγμή όταν βρέθηκαν ο Αντρέι και ο Λεονάρντο στο φιλέ, ο Λεονάρντο έριξε μια γροθιά στην κοιλιά του Αντρέι, ο οποίος ούρλιαξε από τον πόνο. Όταν η γυμνάστρια τους πλησίασε, ο Λεονάρντο της είπε ότι χτύπησε τον Αντρέι επειδή εκείνος τον έβρισε στα Γεωργιανά. Ο Αντρέι με μεγάλη δυσκολία από τον πόνο, εξήγησε ότι αυτό που είπε στον Λεονάρντο δεν ήταν βρισιά και απευθυνόμενος στον Λεονάρντο του είπε απειλητικά ότι θα τα ξεκαθαρίσουν έξω από το σχολείο, όταν σχολάσουν. Η γυμνάστρια πρότεινε την παραδειγματική τιμωρία των δύο μαθητών.

Είσαι λοιπόν καθηγητής/τρια σε αυτό το Γυμνάσιο, δε γνωρίζεις τους δύο μαθητές επειδή δεν τους είχες ποτέ σε κανένα μάθημα και τώρα θα πρέπει να αποφασίσεις για τη θέση σου. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σου;