Σεμινάριο : «Εκπαιδευτικοί και σχολική ζωή – όταν ο μαθητής ή η μαθήτρια ζητάει βοήθεια». H περίπτωση του Σωτήρη, Π., μαθητή Α΄ ΕΠΑΛ

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Πέλλας
Διήμερο Σεμινάριο Συμβουλευτικής για 6 ομάδες Εκπαιδευτικών
Τίτλος Σεμιναρίου: «Εκπαιδευτικοί και σχολική ζωή: όταν ο μαθητής ή η μαθήτρια ζητάει βοήθεια».
Σύνολο συμμετεχόντων: 134 Εκπαιδευτικοί
Σχολικό έτος 2012-13.
Εισηγητές:  Αθανάσιος Μπαζούκης, Κωνσταντίνος Κιουρτσής.
Τεχνικές: ομάδες εργασίας και μελέτη περίπτωσης.

Το φύλλο εργασίας των ομάδων: H περίπτωση του Σωτήρη, Π., μαθητή Α΄ ΕΠΑΛ
 
o εκπαιδευτικός. Νίκος, Ζ., Μηχανολόγος ΕΠΑΛ, ετών 44
Ο καθηγητής είναι εύσωμος, παλιός αθλητής πάλης, που συνεχίζει να αγωνίζεται σε συναντήσεις βετεράνων. Στο σχολείο χει τη φήμη του «ντόμπρου με φιλότιμο», που δεν προκαλεί μεν, αλλά αλοίμονο σε αυτόν που θα τον προκαλέσει!. Είναι φιλελεύθερος και συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της τοπικής παράταξης, έτσι για την ιδεολογία, χωρίς να επιδιώκει καριέρα συνδικαλιστή. Δεν έχει πάει μαθητή ποτέ στον Διευθυντή. Έχει τον τρόπο του να τα βγάζει πέρα μόνος του. Οι μαθητές του τον σέβονται. 
o μαθητής Σωτήρης, Π., μαθητής Α΄ ΕΠΑΛ
Ο Σωτήρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του είναι Αλβανοί και προσπαθούν να τον προωθήσουν ως ηλεκτρονικό. Η αδελφή του ήδη σπουδάζει πληροφορική στην Άρτα. Η οικογένειά του έχει βάλει ως στόχο να επιστρέψουν στην Αλβανία μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους και τα δύο αδέλφια να συνεργαστούν επαγγελματικά. Για αυτό, μιλάνε μόνον την Αλβανική στο σπίτι, κάνει συχνά παρέα με Αλβανούς συνομήλικους και γενικά προσπαθεί να μην αφομοιωθεί από τους Έλληνες, τους οποίους σέβεται. Εξάλλου, οι γονείς του πολλές φορές του τονίζουν ότι χάρη στην Ελλάδα έχουν ευκαιρίες να γίνουν κάτι.
το αίτημα του μαθητή προς τον εκπαιδευτικό
Χθες Κυριακή, η παρέα του Σωτήρη, 4 αγόρια, καθώς επιστρέφανε από την έξοδό τους στο σπίτι, δέχτηκε επίθεση από μια παρέα τουλάχιστον 15 νεαρών ατόμων, με μαύρα ρούχα, που τους αποκαλούσαν «χαλκοπρόσωπους υπάνθρωπους». Κάποιοι φάγανε μερικές αγκωνιές και κλωτσιές  αλλά κυρίως βρισιές. Ένας από αυτούς τον κοίταξε βαθιά στα μάτια και του είπε: «Αν σε ξαναδώ να βγαίνεις έξω τα βράδια, θα τη γ……… την αδελφή σου. Σπουδάζω και εγώ στην Άρτα». Σήμερα, την τρίτη ώρα, στη διάρκεια του εργαστηρίου Μηχανολογίας με τον καθηγητή Νίκο, Ζ., ο Σωτήρης τον πλησίασε και του ζήτησε να συζητήσουν. Στο διάλειμμα, του περιέγραψε τα χθεσινά και τον ρώτησε τι να κάνει από δω και πέρα.
 
το έργο της ομάδας εργασίας
a)            Να εξετάσετε τι γεννάει αυτές τις βίαιες συμπεριφορές των νεαρών με τα μαύρα
b)            Να βοηθήσετε τον καθηγητή να απαντήσει στο μαθητή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *