πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_02/01/2013_506555
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «1912. Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων». Το υλικό προέρχεται από τα αρχεία και τις συλλογές του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και του Γεωργίου Κωνσταντινίδη και περιλαμβάνει πέντε εκθεσιακές ενότητες που επιγράφονται: α) θεσμοί και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας, β) πολιτισμός και κοινωνική ζωή, γ) εμπόριο και επιχειρηματικότητα, δ) η αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης και ε) Μακεδονικός Αγώνας και απελευθέρωση.
Το επιπλέον ενδιαφέρον της έκθεσης είναι ότι είναι σπονδυλωτή και παρουσιάζεται σε πέντε διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Ο κάθε χώρος φιλοξενεί και από μία ενότητα. Οι επισκέπτες λοιπόν μπορούν να περιηγηθούν την πόλη ανακαλύπτοντας και συνδέοντας μεταξύ τους τα ιστορικά τεκμήρια των ιδιωτικών αυτών συλλογών. Οι χώροι που χρησιμεύουν ως εκθετήρια είναι το Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα), Βασιλικό Θέατρο, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Τσιμισκή 29), Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να αναδείξει τα πρόσωπα της ελληνικής κοινότητας της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες πριν από την απελευθέρωση της πόλης. Μιας κοινότητας ακμαίας που αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η ελληνική κοινότητα, με υψηλό εθνικό φρόνημα, διεκδίκησε δυναμικά τη θέση της σε μία πολυεθνική μητρόπολη, της οποίας αποτελούσε τότε περίπου το 1/5 του πληθυσμού. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές της έκθεσης, η ελληνική κοινότητα διεκδίκησε πολλά περισσότερα από όσα αντιστοιχούσαν στην πληθυσμιακή της ισχύ. Διεκδίκησε, πρώτα από όλα, στηριζόμενη στην ανθεκτικότητα των τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού και της ορθόδοξης παράδοσης, να είναι η ηθική και φυσική κληρονόμος της πόλης.