Δελτίο Τύπου 22 Μαρτίου 2005
Η αντιμετώπιση της απώλειας αγαπημένου προσώπου είναι ένα δύσκολο θέμα για την οικογένεια, το σχολείο, ακόμα και για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς, όπως είναι φυσικό, η απώλεια αναδύει έντονα συναισθήματα και φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πανανθρώπινες υπαρξιακές αγωνίες και προβληματισμούς σχετικά με τις προσωπικές αντιλήψεις του καθενός μας και τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Νομού Πέλλας, για να υποβοηθήσει τη σχολική κοινότητα και την οικογένεια να προσεγγίσουν το θέμα της απώλειας και της υποστήριξης του παιδιού και του εφήβου που θρηνεί, διοργανώνει διημερίδα Αγωγής Υγείας με το γενικό τίτλο: “Βοηθώντας τα παιδιά και τους έφηβους να αντιμετωπίσουν την απώλεια”.
Διοργανωτής της διημερίδας είναι ο Κωνσταντίνος Κιουρτσής, υπεύθυνος Αγωγής Υγείας.
Οι εργασίες της 1ης ημέρας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1 Απριλίου 2005 στην αίθουσα του Κινηματογράφου “Μέγας Αλέξανδρος” της Έδεσσας, θα διαρκέσουν από τις 05:00 μμ μέχρι τις 07:30 μμ και θα είναι ανοικτές για όλους. Ειδικότερα καλούνται να τις παρακολουθήσουν οι Γονείς των μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων, των Λυκείων, των ΤΕΕ και οι Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα της 1ης ημέρας περιλαμβάνει εισηγήσεις και ελεύθερη συζήτηση πάνω στα παρακάτω θέματα:
1. “Οι αλλαγές στην ζωή και οι συνέπειές τους”, με εισηγητή τον υπεύθυνο Αγωγής Υγείας Κωνσταντίνο Κιουρτσή.
2. “Οι βασικές ανάγκες των παιδιών και εφήβων που πενθούν και η παρέμβαση των ειδικών”, με εισηγήτρια την Παιδοψυχίατρο Μαρία Ελευθεριάδου.
3. “Οι αντιλήψεις των παιδιών και εφήβων για το θάνατο”, με εισηγήτρια τη Σχολική Ψυχολόγο Μαρία Πατεινάκη.
4. “Πώς μπορεί το σχολείο να στηρίξει και να συμπαρασταθεί στο παιδί και τον έφηβο που πενθεί. Συμβουλευτική και διασυνδετική εργασία”, με εισηγήτρια την Ψυχολόγο Ειδικής Αγωγής Κωνσταντίνα Σταμπόλη-Γεροβασιλείου.
Οι εργασίες της 2ης ημέρας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Απριλίου 2005, ώρες 10:00-13:00 στις αίθουσες Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Έδεσσας.
Οι εργασίες της 2ης ημέρας θα είναι εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα και καλούνται να μετέχουν σε αυτά μόνον όσοι εκπαιδευτικοί θα έχουν ήδη υποβάλλει σχετική αίτηση.
Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν σε ολιγομελείς ομάδες. Συντονιστές των ομάδων ορίστηκαν:
η Παιδοψυχίατρος Μαρία Ελευθεριάδου, η Παιδοψυχίατρος Ροδόπη Νικολάρα, η Ψυχίατρος Σταυρούλα Γκανίδου, η Σχολική Ψυχολόγος Μαρία Πατεινάκη, ο Ψυχολόγος Πανταζής Μητελούδης, η Ψυχολόγος Ειδικής Αγωγής Κωνσταντίνα Σταμπόλη – Γεροβασιλείου.