Συγχαρητήρια σε Έλληνες μαθητές κι εκπαιδευτικούς για τις πρωτιές στο SID2012

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ως μέρος του προγράμματος Safer Internet Day 2012, η Ευρωπαϊκή επιτροπή του INSAFE ξεκίνησε δύο διαγωνισμούς. Τα παιδιά και οι νέοι κλήθηκαν να υποβάλουν αφίσες ή σύντομα βίντεο για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, ή με βάση το θέμα SID 2012, «Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο ΜΑΖΙ… με ασφάλεια!». Η ανταπόκριση ήταν καλύτερη της αναμενόμενης, με αποτέλεσμα πάνω από 600 συμμετοχές και στους δύο διαγωνισμούς σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Μετά από μια διαδικασία προεπιλογής, η κριτική επιτροπή συνεδρίασε τον περασμένο μήνα για να κατατάξει τις τελικές συμμετοχές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μεταξύ των νικητών ήταν και Έλληνες μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Πιο συγκεκριμένα:

Στον διαγωνισμό αφίσας, για ηλικίες πάνω από 14, δύο μαθητές από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Στο διαγωνισμό βίντεο, για ηλικίες από 10-14 ετών, τη δεύτερη θέση επίσης, κατέλαβε η συλλογική προσπάθεια τάξης από το Διδακτήριο Παλλήνης της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου.

Την έκπληξη όμως έκαναν οι λιλιπούτειοι μαθητές του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Καπαρελλίου κατακτώντας από κοινού την πρώτη θέση (με το αγγλικό δημοτικό σχολείο Kinson) διακρινόμενοι με το παρακάτω video στον διαγωνισμό, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα στο Διαδίκτυο για το πως μπορούμε μαζί με τους μεγάλους να πορευθούμε και να συμπράττουμε σε θέματα ασφάλειας και ηθικής στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό του νηπιαγωγείου, το σύνθημα φέτος ήταν «Ενώνοντας τις γενεές«. Η κ. Πυρουνάκη δήλωσε ότι: «είμαστε δε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα παιδιά με ενθουσιασμό έμαθαν στο σχολείο τα συνθήματα και στα Αγγλικά και έτσι μπορέσαμε και τα μοιραστήκαμε με τους εταίρους μας.» Τα παιδιά εργάστηκαν στην τάξη μαζί με τους γονείς τους και καταλήξαμε στις παρακάτω ‘σκέψεις-πράξεις’:
1 Να ανακαλύπτουμε τον διαδικτυακό κόσμο ΜΑΖΙ κι όχι μόνοι
2 να βάζουμε τον υπολογιστή στο σαλόνι
3 να σερφάρουμε μαζί με τον μπαμπά
4 να δείχνουμε τα διαδικτυακά παιχνίδια μας και στη γιαγιά
5 μας αρέσει να μοιράζουμε πράγματα αλλά κάποια … τα κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας
6 εάν δούμε κάτι που μας ενοχλεί το συζητάμε αμέσως με την μαμά ή τη δασκάλα μας
7 σερφάρουμε συγκεκριμένες ώρες στο διαδίκτυο και βάζουμε Χ στην ΕΞΑΡΤΗΣΗ.
Μπορείτε να δείτε όλους οι νικητές όπως ανακοινώθηκαν στο ιστολόγιο του Insafe μέσω της ανάρτησης: Winners of the Safer Internet Day 2012 competition are announced (6/5/2012).

Αφορμής δοθείσης να τονίσουμε ότι προσβλέπουμε σε περισσότερες ελληνικές συμμετοχές και κατ’ επέκταση επιτυχίες στην Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 η οποία θα εορταστεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση