Πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Νέο ευρωπαϊκό κέντρο επαγρύπνησης θα προειδοποιεί για νέους κινδύνους και θα βοηθά στον εντοπισμό ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Καθημερινά, ένα εκατομμύριο άτομα πέφτουν θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι ένοχοι τέτοιων εγκλημάτων είναι αόρατοι και συνήθως μένουν ατιμώρητοι.

Η ΕΕ προτίθεται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Εγκληματικότητα στον Κυβερνοχώρο, το οποίο θα προειδοποιεί τις χώρες της ΕΕ για τις σοβαρότερες απειλές και θα τους επισημαίνει τις αδυναμίες άμυνας των online εγκαταστάσεων τους. Θα εντοπίζει επίσης τα εγκληματικά δίκτυα και τους πλέον επικίνδυνους εγκληματίες, και θα παρέχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια σχετικών ερευνών.

Το κέντρο αυτό θα συγκεντρώνει πληροφορίες από τον ιδιωτικό τομέα, τη βιομηχανία, την αστυνομία και τον ακαδημαϊκό κόσμο και θα βοηθά τις υπηρεσίες διερεύνησης τέτοιων εγκλημάτων καθώς και τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.

Ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα κάποιας μορφής ηλεκτρονικού εγκλήματος:

κλοπή online ταυτότητας
απάτη μέσω υπολογιστή
υποκλοπή πιστωτικής κάρτας
σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών
πειρατεία ηλεκτρονικών λογαριασμών
επιθέσεις σε δημόσια ή ιδιωτικά συστήματα ΤΠ

Αυτού του είδους τα εγκλήματα αυξάνονται συνεχώς. Περίπου 600.000 λογαριασμοί Facebook χρειάζεται να κλειδώνονται καθημερινά μετά από απόπειρες πειρατείας. Μόνο στο Βέλγιο, οι υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης αυξήθηκαν από 4.000 το 2008 σε πάνω από 7.000 το 2010. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπεξαιρέσεις τραπεζικών λογαριασμών αυξήθηκαν κατά 207% το διάστημα 2008-2009. Σχετική έρευνα σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, έδειξε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τους τελευταίους 12 μήνες, οι ενδιαφερόμενοι δίνουν περισσότερη προσοχή στο ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα δεδομένου ότι ενεργοποιείται με απίστευτη ταχύτητα και κρύβει νέους κινδύνους.

Με την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τα ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζικών εργασιών και κρατήσεων, και θα εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά, καθώς το κόστος του κυβερνοεγκλήματος παγκοσμίως υπολογίζεται για το 2011 σε 85-291 δισ. ευρώ. Δυστυχώς πολλοί λίγοι ένοχοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται προς το παρόν.

Η πανευρωπαϊκή μορφή του κέντρου θα διασφαλίσει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Αν, π.χ., στη Λιθουανία κάποιος αναφέρει παράνομη είσοδο στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα μπορεί το γεγονός αυτό να συνδυάζεται ταχύτατα με παρόμοια περιστατικά σε άλλα κράτη ώστε το κέντρο να προειδοποιεί έγκαιρα όλες τις χώρες της ΕΕ για τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Το κέντρο θα συνδράμει επίσης ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές στην επίλυση τεχνικών και εγκληματολογικών ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τις εργασίες τους και θα εγκατασταθεί στη Χάγη, εντός της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Ευρωπόλ), η οποία θα πρέπει πρώτα εγκρίνει την πρόταση λειτουργίας του.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση