Στοπ στις παράνομες συναλλαγές και απάτες μέσω Διαδικτύου

Σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 37χρονου , από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διότι όπως προέκυψε, ύστερα από μηνύσεις των υπευθύνων ασφάλειας συναλλαγών μεγάλων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, είχε υποκλέψει στοιχεία πιστωτικών καρτών και προέβαινε σε ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων που διαχειρίζονταν.

Ειδικότερα, στις αρχές Ιουνίου, καταγγέλθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τους υπευθύνους Ασφάλειας Συναλλαγών δύο Τραπεζικών Ιδρυμάτων ότι είχε πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών αγορών, μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, με πιστωτικές κάρτες διαδικτυακών πελατών, οι οποίες είχαν υπερχρεωθεί χωρίς τη συγκατάθεση των κατόχων τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των δύο υπευθύνων, στη μεν πρώτη περίπτωση, είχαν πραγματοποιηθεί 393 απατηλές ηλεκτρονικές συναλλαγές στο διαδίκτυο, μέσω 372 πιστωτικών καρτών, συνολικού ύψους 379.000 Ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών και εισπράξεων του Τραπεζικού Ιδρύματος, συνολικού ύψους 189.437 ευρώ.

Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του 37χρονου ημεδαπού, ο οποίος, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ως διαχειριστής ηλεκτρονικών καταστημάτων πώλησης προϊόντων (e-shops) τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) και ενός Μοναστηριού στην περιοχή της Αρκαδίας, είχε υποκλέψει τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών ηλεκτρονικών πελατών, και πραγματοποιούσε ηλεκτρονικές συναλλαγές εξ΄ονόματός τους μέχρι του ανώτατου πιστωτικού ορίου της κάθε κάρτας.

Σε έρευνα που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου στην οικία του, στις Ρίζες Αρκαδίας, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκε αρκετό ψηφιακό αποδεικτικό υλικό, όπως ψηφιακά αρχεία, ειδικά λογισμικά προγράμματα κλπ που σχετίζονται με τις παραπάνω πράξεις.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν:

Δυο (2) φορητοί Η/Υ

Επτά (7) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι

Σφραγίδες και πλήθος έντυπου υλικού που αποδείκνυε την παράνομη δράση του

Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε :

Ένα (1) πιστόλι διαμετρήματος 6,35 mm

Ένας (1) γεμιστήρας με έξι (6) φυσίγγια.

Δεκαπέντε (15) φυσίγγια.

H δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 37χρονου θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης. Η υπόθεση ερευνάται για την συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Επίσης, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από μεθοδική έρευνα και αξιοποίηση ηλεκτρονικών στοιχείων και ιχνών, εξιχνιάστηκε υπόθεση μεγάλου αριθμού περιστατικών απάτης, μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 32χρονης ημεδαπής,

Ειδικότερα το τελευταίο οκτάμηνο, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, η 32χρονη είχε αναρτήσει αγγελίες σε διαφορές ιστοσελίδες του διαδικτύου, «διαφημίζοντας» υπηρεσίες εκπόνησης μεταπτυχιακών ή διδακτορικών εργασιών, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να εξαπατήσει μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, οι οποίοι μετά από επικοινωνία – συνεννόηση μαζί της, κατέθεταν στο προσωπικό της λογαριασμό διάφορα χρηματικά ποσά, χωρίς ωστόσο να παραλαμβάνουν τις εργασίες αυτές.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα και εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά της ίχνη. Σε έρευνα, που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου στην οικία της, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα αποδεικτικό ανάληψης χρημάτων από το λογαριασμό της

Ένα ιδιόχειρο σημείωμα της, στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου.

Η δικογραφία. που σχηματίσθηκε σε βάρος της 32χρονης θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Με αφορμή το περιστατικό αυτό παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τέτοιες καταχωρήσεις και να ενημερώνουν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ανάλογες περιπτώσεις.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Στοπ στις παράνομες συναλλαγές και απάτες μέσω Διαδικτύου

  1. […] Στοπ στις παράνομ&epsilo… Σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 37χρονου ημεδαπού, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διότι όπως προέκυψε, ύστερα από μηνύσεις των υπευθύνων ασφάλειας συναλλαγών μεγάλων Τραπεζικών… Source: blogs.sch.gr […]

Αφήστε μια απάντηση