Έκθεση για τον κυβερνοεκφοβισμό (UK)

Ο κυβερνοεκφοβισμός (ή «cyberbullying») των παιδιών και των νέων είναι καλά τεκμηριωμένος στον τομέα της έρευνας και τα μέσα ενημέρωσης, με πληθώρα συμβουλών και υποστήριξης για τα θέματα αυτά. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν γύρω από την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των επιπτώσεων του φαινομένου για τους νέους, ένα κατά πολύ λιγότερο κατανοητό φαινόμενο είναι ο κυβερνοεκφοβισμός (βλ. και πρότερες ανακοινώσεις σχετικές με το θέμα βάσει ετικέτας) των επαγγελματιών της εκπαίδευσης από εκείνους στον τομέα ευθύνης τους, αλλά και από άλλους ενήλικες που έρχονται σε επαφή με την επαγγελματική τους ιδιότητα (ιδίως οι γονείς των μαθητών). Η συνεδρία με τους δασκάλους και τους συναφείς επαγγελματίες της εκπαίδευσης από τα μέλη του αντίστοιχου Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρούν ότι πρόκειται για ένα θέμα αυξανόμενης σημασίας – διοικητικές ομάδες και μεμονωμένα μέλη του προσωπικού όλο και περισσότερο ανησυχούν για την επικράτηση του κυβερνοεκφοβισμού, τη θεωρούμενη αποδοχή του, και τον αντίκτυπο όλων αυτών.

Την έρευνα διεξήγαγε το SWGFL (South West Grid for Learning) στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να κατανοηθεί καλύτερα το φαινόμενο και οι επιπτώσεις του. Ασχολήθηκε με τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης έτσι ώστε να τους δώσει το βήμα για να συζητήσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και να δομήσει μια βάση στοιχείων για την ενημέρωση πολιτικών και πρακτικών γύρω από την προστασία των επαγγελματιών, ενώ παράλληλα διεξάγουν τους ρόλους στην εργασία τους. Θα υποστηριχθεί η δημιουργία μίας επαγγελματικής Γραμμής Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 2011, για να παρέχουν μια συνεπή γραμμή στην υποστήριξη των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κυβερνοεκφοβισμού, είτε σχετικά με τους ίδιους ή τους μαθητές στη φροντίδα τους.

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έξι μηνών, πριν από την παροχή, και κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής. Διερευνά τη συμμετοχή των επαγγελματιών στον τομέα της εκπαίδευσης με τις ψηφιακές τεχνολογίες, την πολιτική και την υποστήριξη που λαμβάνουν γύρω από την επαγγελματική χρήση της τεχνολογίας, το δικαίωμα στην προστασία από τον κυβερνοεκφοβισμό, καθώς και τη συχνότητα και τη φύση του φαινομένου. Η έκθεση συγκεντρώνει δεδομένα από πολλαπλές πηγές για να παρουσιάσει μια ανησυχητική εικόνα ενός επαγγέλματος, στην οποία ο κυβερνοεκοβισμός είναι, για μερικούς, κοινότοπος, και που οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιος για το θύμα και, ενδεχομένως, τους συμμαθητές και τις οικογένειές τους. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει την αξία μιας συνεκτικής γραμμής υποστήριξης για τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις online τεχνολογίες, τα παιδιά, τους νέους και την επαγγελματική προστασία.

Δείτε παρακάτω το βίντεο το οποίο απευθύνεται σε γονείς με τίτλο “Γνωρίζετε που βρίσκονται τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο;” και κατεβάστε την πλήρη έκθεση (στην Αγγλική) σε μορφή pdf.

[local /files/2011/08/Do-you-know.high_.wmv]

Πηγή: swgfl.org.uk

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

3 Responses to Έκθεση για τον κυβερνοεκφοβισμό (UK)

  1. […] Έκθεση για τον κυ&… Ο κυβερνοεκφοβισμός (ή «cyberbullying») των παιδιών και των νέων είναι καλά τεκμηριωμένος στον τομέα της έρευνας και τα μέσα ενημέρωσης, με πληθώρα συμβουλών και υποστήριξης για τα θέματα αυτά. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν γύρω… Source: blogs.sch.gr […]

  2. […] Έκθεση για τον κυ&… Source: blogs.sch.gr […]

Αφήστε μια απάντηση