Έναρξη θερινών ημερίδων ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης παραχώρησαν στις 11/07 συνέντευξη τύπου σχετικά με την έναρξη ημερίδων Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Οι ημερίδες διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου (13/07-27/07) σε πέντε πόλεις της Ελλάδας. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών που συνέδραμαν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Συνέντευξη Τύπου:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Η σημερινή συνέντευξη Τύπου αφορά τη θεματική για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, το λόγο θα έχει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος θα μιλήσει για το θέμα αυτό και εν συνεχεία ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Όθωνας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας. … όσον αφορά τη σημερινή μας παρουσίαση και πρωτοβουλία, θέλω να πω ότι για μας είναι μια πρωτοβουλία με πολύ μεγάλη σημασία, καθώς είναι γνωστή η αύξηση που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η χρήση του Διαδικτύου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για όλους τους χρήστες κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα όμως για τα παιδιά, για τους νέους ανθρώπους, το Διαδίκτυο αποτελεί πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, αλλά πολύ συχνά και πηγή κινδύνων. Κίνδυνοι, που πολλές φορές δεν είναι ορατοί, δεν γίνονται αντιληπτοί από τον χρήστη, ή ακόμη κι αν γίνουν αντιληπτοί, δεν αντιμετωπίζονται σωστά.

Υπάρχουν παρενοχλήσεις, πειρατεία λογισμικού, εκβιασμοί, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, παιδική πορνογραφία και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι, αλλά και πολίτες κάθε ηλικίας που προσπαθούν να αναζητήσουν κάποιες πληροφορίες μέσα στο Διαδίκτυο.

Στην πραγματικότητα το Διαδίκτυο είναι μια ηλεκτρονική κοινωνία. Είναι μια κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται όλοι οι άνθρωποι, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν για οποιοδήποτε σκοπό τη λειτουργία του Διαδικτύου.

Με την ευρύτατη διάδοση που ζούμε αυτή την περίοδο στα Μέσα της Κοινωνικής Δικτύωσης, αυτοί οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Η οικειοθελής ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών, σχολίων, ή ακόμη και η είσοδος σε μια σελίδα που φαίνεται στην αρχή ότι είναι «αθώα» παιχνίδια ή ακόμη και διαγωνισμοί, ελλοχεύει κινδύνους. Κινδύνους, που φυσικά μπορούμε να αποφύγουμε όταν είμαστε προσεκτικοί, μα πάνω απ’ όλα όταν είμαστε ενήμεροι.

Είναι συχνά τα φαινόμενα όπου παιδιά γίνονται θύματα παρενόχλησης ακόμη και από συμμαθητές τους. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου ένα αθώο σχόλιο όπως για παράδειγμα «Φεύγω σήμερα για διακοπές», δίνει στοιχεία σε κάποιους οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι επίδοξοι ληστές. Αναφέρω μια περίπτωση.

Επιπλέον δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει δημοσιοποιηθεί η πρόθεση για αυτοκτονία, ή κάποια εγκληματική ενέργεια, η οποία με έγκαιρη αντίδραση έχει προληφθεί.

Τα κρούσματα είναι δυστυχώς καθημερινά και για τους γονείς είναι πολλές φορές δύσκολο να ελέγξουν τι κάνει το παιδί μπροστά στον υπολογιστή, τι βλέπει εκείνη τη στιγμή και τι ψάχνει στο Internet. Η ενημέρωση λοιπόν αποτελεί το πρώτο βήμα για την προφύλαξη και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας. Όπως επίσης η έγκαιρη αντίδραση είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του όποιου κινδύνου.

Οι πολλές και σημαντικές επιτυχίες τις οποίες έχει να παρουσιάσει η Υποδιεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και το πλούσιο έργο το οποίο έχει επιδείξει από τη στιγμή της έναρξης της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, την καθιστά ως τον προνομιακό συνομιλητή της κοινωνίας όσον αφορά τα θέματα της προφύλαξης των πολιτών και της αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων.

Δεδομένων των εξαιρετικών γνώσεων και φυσικά της πολύ μεγάλης εμπειρίας των στελεχών της Υπηρεσίας μας, η οποία έχει αναγνωριστεί από πολλούς διεθνείς Οργανισμούς με πολύ σημαντικές διακρίσεις τόσο για την Υπηρεσία όσο και για τον επικεφαλής της Υπηρεσίας κ. Σφακιανάκη, μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι αυτή η σημαντική πρωτοβουλία την οποία παίρνει το Υπουργείο με τη διοργάνωση ημερίδων, αρχικά σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, θα στεφθεί με επιτυχία. Αυτές οι ημερίδες θα έχουν στόχο την ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών, αλλά και των γονέων τους στο Internet.

Όλη αυτή η προσπάθεια η οποία σε πολιτικό επίπεδο συντονίζεται και εποπτεύεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θέρμη από τον Υφυπουργό του Υπουργείου μας κ. Μανώλη Όθωνα, είναι μια προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί, θα ενισχύεται με βάση τις εμπειρίες τις οποίες παίρνουμε και θα τροφοδοτείται με διαρκώς νέα στοιχεία.

Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το στόχο και ο στόχος είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες, για να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες και νέοι άνθρωποι στη χρήση του Διαδικτύου, αλλά με τρόπο που να είναι απολύτως ασφαλής για όλους.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς οι οποίοι είχαν την ευγενή καλοσύνη να συνδράμουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Υπουργείου μας, δεδομένου ότι σε πολλές τέτοιες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα χρειαζόμαστε την αρωγή των χορηγών, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των χορηγών που πραγματικά αντιλαμβάνονται τον σκοπό και το στόχο αυτής της δράσης.

Θα ήθελα τώρα να δώσω το λόγο στον Υφυπουργό, κ. Μανώλη Όθωνα, για πολύ περισσότερα και ουσιαστικότερα σχόλια για την πρωτοβουλία αυτή.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν να τονίσω ότι αυτή η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε και υλοποιείται για να εκπέμψει κατά τη γνώμη μας πολυσήμαντα μηνύματα και να εξυπηρετήσει μια σειρά στόχων.

Βεβαίως ο πρώτος και κύριος στόχος είναι να υπάρξει μέσα από αυτή τη διαδικασία σε ένα ευρύ κοινό, κάθε ηλικίας, μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και εύληπτη ενημέρωση για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μια ενημέρωση όχι εμπειρικού, αλλά επιστημονικού χαρακτήρα, που έρχεται να παρέμβει, ελπίζουμε αποτελεσματικά, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το Διαδίκτυο, η χρήση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γενικά η εξέλιξη της Πληροφορικής, στις τόσες πολλές θετικές της εκδοχές δεν διαχωρίζει ηλικίες, κοινωνική διαστρωμάτωση, δεν υπόκειται σε γεωγραφικούς περιορισμούς. Αντιστοίχως, οι εκδοχές εκείνες, οι οποίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας κάθε ηλικίας, επαγγέλματος, κοινωνικής τάξης σε όλη την επικράτεια.

Θέλω να διευκρινίσω κατ’ αρχήν ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν έρχεται να δαιμονοποιήσει το διαδίκτυο, να κινδυνολογήσει και πολύ περισσότερο να τρομοκρατήσει το κοινωνικό σύνολο έναντι μιας δυνατότητας που η τεχνολογία παράσχει σε όλους και η οποία είναι όχι απλά εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά και απολύτως αναγκαία στη σύγχρονη ζωή.

Αντιθέτως, έρχεται να αναδείξει αυτές τις θετικές εκδοχές της χρήσης της τεχνολογίας, προστατεύοντας από υπαρκτούς κινδύνους όλους όσοι κάνουν χρήση.

Κυρίως μας ενδιαφέρει μέσα από αυτήν την ενημέρωση, οι μεν γονείς να έχουν κάποια στοιχεία με βάση τα οποία θα αναγνωρίζουν μια συμπεριφορά στα παιδιά τους που θα τους υποψιάζει ότι η επαφή τους με το Διαδίκτυο ίσως αρχίζει να έχει ή να δημιουργεί προβλήματα. Μας ενδιαφέρει επίσης να επισημανθούν και στα παιδιά οι ενδείξεις εκείνες, που αν τις συναντήσουν είτε σε κάποια ιστοσελίδα είτε στην ηλεκτρονική επικοινωνία με άνθρωπο ή με ομάδες ανθρώπων, θα τους υποψιάζουν ότι κάτι πιθανώς δεν πηγαίνει καλά.

Ποιοι θα το κάνουν τώρα αυτό. Αυτή την ενημέρωση θα την κάνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες με τεράστια γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και τεράστια εμπειρία, η οποία προκύπτει από την καθημερινή τους ενασχόληση με το θέμα. Και ποιοι είναι αυτοί οι επιστήμονες με αυτή την τεράστια γνώση, εμπειρία, εξειδίκευση; Είναι στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και εδώ προβάλλει ο δεύτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας: να επικοινωνήσουμε δηλαδή την ύπαρξη πια στην Ελληνική Αστυνομία εξειδικευμένων στελεχών, με άρτια επιστημονική κατάρτιση, με μεταπτυχιακές σπουδές, με πλήρη γνώση ενός επιστημονικού αντικειμένου. Και δεν είναι –θέλω να τονίσω εδώ- ο μόνος τομέας που η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει τέτοιου είδους στελέχη σήμερα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία νομίζω ότι θα αναδειχθεί το γεγονός ότι η σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία διαθέτει εκατοντάδες, χιλιάδες θα έλεγα στελέχη, τα οποία είναι επιστήμονες που δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν αντίστοιχους ακαδημαϊκούς επιστήμονες του χώρου ή του ιδιωτικού τομέα. Αυτό έχει καταδειχθεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο μέσα από την καθημερινή και επιτυχημένη τους δράση, που τυγχάνει αυτής της καθολικής κοινωνικής αναγνώρισης.

Επίσης, δεν είναι καθόλου ασήμαντο το γεγονός ότι μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία ένα κρίσιμο και ευαίσθητο κοινό, που είναι η προεφηβική και εφηβική ηλικία, ουσιαστικά θα έχει την πρώτη του επαφή με την Ελληνική Αστυνομία και με τον αστυνομικό. Μια πρώτη επαφή αυτού του ευαίσθητου κοινού με την Αστυνομία όχι μέσα από μια διαδικασία καταστολής ή του απαραίτητου βραχίονα τήρησης της νομιμότητας και καταστολής των παραβατικών συμπεριφορών, αλλά μέσω της επικοινωνίας με ανθρώπους, που έχουν τη γνώση, έχουν τη φιλικότητα να μιλήσουν με αυτά τα παιδιά για θέματα που τους ενδιαφέρουν πάρα πολύ, τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και κρίσιμα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συνείδησής τους.

Και βέβαια ως τέταρτο σημαντικό σημείο αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει το γεγονός ότι η προστασία του πολίτη δεν έγκειται μόνο ή πρωτίστως στην καταστολή των όποιων φαινομένων, αλλά έχει ρόλο και τον αναλαμβάνει και στην πρόληψη μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών. Μια χαρακτηριστική τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή που αναλαμβάνουμε αναφορικά με την πρόληψη ανάπτυξης και καλλιέργειας φαινομένων που σχετίζονται με κινδύνους της πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Η κοινωνική αναγνώριση τέτοιων πρωτοβουλιών νομίζω ότι πολιτικά αναγνωρίστηκε με έμπρακτο τρόπο, μια και από τις πρώτες πράξεις που ο Χρήστος Παπουτσής υπέγραψε ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν η αναβάθμιση του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Υποδιεύθυνση. Όπως δόθηκε βαρύτητα και στην καθημερινή προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών και ενδυνάμωσης των δομών, αλλά και του τεχνολογικού εξοπλισμού, ούτως ώστε αυτή η Υπηρεσία να διευρύνει τον κύκλο των τόσο χρήσιμων για την ελληνική κοινωνία επιτυχιών της. Πάντα βέβαια, υπό τη διοικητική επιμέλεια του επικεφαλής της, του κ. Σφακιανάκη, του οποίου η προσωπική συμβολή στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ίδιο σημαντική και θέλω να το τονίσω, είναι και η συμβολή του στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας που σήμερα ουσιαστικά εγκαινιάζουμε και εξαγγέλλουμε.

Με τη σειρά μου θέλω να τονίσω ότι σε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον όπως αυτό που ζούμε, δεν θα ήταν ίσως δυνατή η ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, χωρίς την ευγενική χορηγία μιας σειράς εταιρειών που σχετίζονται εμμέσως ή αμέσως με το Διαδίκτυο, τη σύγχρονη επικοινωνία μέσω αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών. Η χορηγία αυτή ουσιαστικά μηδενίζει το δημοσιονομικό για το ελληνικό δημόσιο κόστος αυτής της πρωτοβουλίας. Δεν θα ήταν εφικτή η υλοποίησή της, αν δεν υπήρχε η αναγνώριση του σπουδαίου έργου της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και από τις εταιρείες του χώρου, που αναγνωρίζουν και στο πρόσωπο του Μανώλη Σφακιανάκη, αλλά και στην Υπηρεσία και σε όλα τα στελέχη της, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προστασίας του ίδιου του προϊόντος, που διακινούν.

Πιστεύω ότι θα έχει αυτή η πρωτοβουλία –γιατί το αξίζει- και τη δική σας συμβολή και βοήθεια να επικοινωνήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των πολιτών και στις πέντε αυτές πρώτες ημερίδες που πιλοτικά θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Της ίδιας στήριξης αξίζει να τύχει και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος που φιλοδοξούμε από το φθινόπωρο να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση κυρίως και σε απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που κάποια πράγματα ίσως δεν είναι τόσο γνωστά ή αυτονόητα, όσο είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Το λόγο έχει ο Αστυνομικός Διευθυντής ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας. Κι εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Παπουτσή, τον Υφυπουργό τον κ. Όθωνα, τον κ. Γενικό Γραμματέα και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι είναι συμπαραστάτες μας στο δύσκολο αγώνα που δίνουμε. Όπως όλοι έχετε αντιληφθεί, το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί πλέον από παραδοσιακό σε ηλεκτρονικό. Αντιμετωπίζουμε σωρεία σοβαρών υποθέσεων και αυτή τη στιγμή πολύτιμη βοήθεια για εμάς είναι το γεγονός ότι έχουμε προσλάβει επιστημονικό προσωπικό και πλέον μπορούμε να μιλάμε για επιστημονική Αστυνομία.

Από εκεί και πέρα, ο σκοπός των Ημερίδων που θα κάνουμε, με τη βοήθεια πάντα και των χορηγών στους οποίους θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία, είναι να πλησιάσουμε τον Έλληνα πολίτη και να του πούμε ότι «είμαστε μαζί στο Διαδίκτυο και στις νέες τεχνολογίες». Με λίγα λόγια, εμείς είμαστε αυτοί που πήραμε την πρωτοβουλία για τις εν λόγω ημερίδες, με σκοπό να βοηθήσουμε τον συμπολίτη μας να έχει μια ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και να μάθει ότι το Διαδίκτυο είναι μονόδρομος και χωρίς αυτό πλέον δεν μπορεί να προβεί κάποιος σε καμία κίνηση. Είναι πραγματικά μονόδρομος.

Εμείς λοιπόν πήραμε αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κόσμο. Πώς θα γίνει λοιπόν αυτή η επικοινωνία; Η επικοινωνία αυτή θα γίνει με δυο τρόπους: στο πρώτο σκέλος των ημερίδων θα αναπτυχθούν πέντε ενότητες από αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων, οι οποίοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους πάνω στα θέματα αυτά, παράλληλα με εμένα και με ψυχολόγους, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ημερίδα και θα ενημερώνουν το κοινό για θέματα εθισμού στο Διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο σκέλος, το οποίο θα διαρκεί περίπου 35 με 40 λεπτά όπως υπολογίζουμε, θα ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό μέσα από ερωτήσεις που θα δεχόμαστε και απαντήσεις που θα δίνουμε. Το τρίτο σκέλος θα είναι και το πιο σημαντικό, και, όπως πιστεύω, θα κάνει τη διαφορά. Στο τρίτο σκέλος, λοιπόν, το κοινό θα έρχεται σε επαφή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα έχουμε μαζί μας.

Με λίγα λόγια, μέσα από την ημερίδα αυτή θα βγουν κάποια συμπεράσματα και θα γίνει εισαγωγή σε κάποιες έννοιες. Ο απλός πολίτης θα έρθει κοντά σε ένα υπολογιστή με τη βοήθεια ενός αξιωματικού, θα απαντάει στις ερωτήσεις που θα κάνουμε εμείς, θα δίνει τις απαντήσεις του και στη συνέχεια θα παίρνει μια βεβαίωση ότι έχει παρακολουθήσει αυτή την ημερίδα.

Θα είναι μια διαδραστική επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και στους πολίτες για να μπορέσουν να καταλάβουν τις βασικές έννοιες του Internet, του Διαδικτύου. Επειδή αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας πέφτουν καθημερινά θύματα και γίνεται ένα πάρτι με απάτες –εκτός από τα άλλα ποινικά αδικήματα- δηλαδή κάποιος που διαβάζει κάτι στο Διαδίκτυο, το πιστεύει αμέσως.

Όπως ξέρετε όλοι μας αυτή τη στιγμή μπορούμε να στήσουμε οποιαδήποτε ιστοσελίδα σε πάρα πολύ μικρό χρόνο. Άρα θα πρέπει να μάθει ο Έλληνας, ο συμπολίτης μας, ότι πρέπει αυτό που διαβάζει, να το σκέφτεται και να το επεξεργάζεται. Και δεν πάει να πει ότι επειδή είναι φτηνό στο Διαδίκτυο είναι και καλό και από εκεί θα το αγοράσει. Δεν πάει να πει ότι επειδή θα του έρθει μια κληρονομιά, θα είναι και ο κληρονόμος. Δεν πάει να πει ότι επειδή θα του έρθει ότι κέρδισε το Lotto της Ισπανίας, θα πάρει και το εκατομμύριο ευρώ.

Έχουμε πολλούς συμπολίτες μας δυστυχώς –και λυπάμαι που το λέω- δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, που πιστεύουν μέσα από τα διάφορα email που λαμβάνουν, αυτά που λένε τα email.

Με λίγα λόγια, θέλουμε να αφυπνίσουμε τους συμπολίτες μας για να καταλάβουν ότι, ό,τι λαμβάνουν πρέπει πρώτα να το επεξεργάζονται και μετά να το δέχονται. Έχουν πέσει πάρα πολλοί θύματα και το πιο βασικό από όλα είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε, και δίνουμε, μέσα από την ημερίδα αυτή μεγάλη σημασία στο παιδί και στους γονείς.

Θα πρέπει να καταλάβουν οι γονείς ότι ναι μεν τα παιδιά τους είναι καλό να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, αλλά πρέπει να καταλάβουν και πώς πρέπει να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε αυτές τις ημερίδες, για να μάθει ο απλός πολίτης ότι το Διαδίκτυο ναι μεν είναι μονόδρομος, ναι μεν είναι ό,τι καλύτερο έχουμε, ναι μεν λέμε ναι στις νέες τεχνολογίες, πλην όμως θα πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε σωστά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό, κυρίες και κύριοι, αυτήν τη στιγμή ότι το Διαδίκτυο έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας και στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή το 93% των εφήβων είναι στο Διαδίκτυο, 13-18 target group. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, όταν έχουμε το 93% των εφήβων στο Διαδίκτυο, το μέλλον είναι πάρα πολύ καλό. Πλην όμως θα πρέπει να καταλάβουν και οι έφηβοι ότι υπάρχουν και όρια στο κομμάτι αυτό. Γι’ αυτό θα έχουμε τους ειδικούς για να τους το εξηγήσουν.

Τέλος, θα σας κάνουμε μια παρουσίαση των σποτ που έχουμε κάνει, ευχαριστούμε και πάλι ευχαριστώ προσωπικά κι εγώ τους χορηγούς και τη διαφημιστική εταιρεία και το «Βήμα F.M.» που έχει αναλάβει την επικοινωνία, στη συνέχεια θα δούμε τα σποτάκια και θα σας πω που στοχεύουμε.

Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ (« ANT -1»): Πριν πάμε στο σποτ, κύριε Υπουργέ έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψη τον κ. Σφακιανάκη με πιο πρόσφατο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να κάνει έκκληση για αλλαγή του νόμου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δέχεται κατ’ επανάληψη σε καθημερινή βάση στην Υπηρεσία του καταγγελίες για εκβιασμούς, για απειλή κατά ζωής για τη γνωστή υπόθεση την οποία μνημονεύεται κιόλας στο διαφημιστικό φυλλάδιο για το «cyberbullying», αλλά τα χέρια του είναι δεμένα.

Εσείς ως Υπουργείο προτίθεστε να αναλάβετε μία τέτοια πρωτοβουλία προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε ήδη θέσει το θέμα στην Κυβέρνηση και πριν και μετά την παρουσίαση του κ. Σφακιανάκη στη Βουλή, αλλά όπως γνωρίζετε αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία δεν ανήκει σε μας. Εμείς έχουμε θέσει ήδη το θέμα προς τα συναρμόδια Υπουργεία και η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κυβέρνησης.

Δε γνωρίζω σε ποια φάση είναι η επεξεργασία, αλλά εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου και το σύνολο των πολιτισμένων κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο, προσανατολίζονται στη διαμόρφωση κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία του διαδικτύου σε όλα τα επίπεδα.

[local /files/2011/07/072011imer-Asf-Diadiktyo.wmv]

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μια επισήμανση, τόσο το τηλεοπτικό σποτ, …. Παρακαλώ.

Ε. ΚΑΤΟΥΦΑ («ΕΡΑ-ΝΕΤ FM »): Ο κ. Σφακιανάκης γνωρίζει ότι συνεργάζομαι κι εγώ από χρόνια με το Δίκτυο Safer Internet.

Ήθελα να ρωτήσω πως εξελίσσονται αυτές οι να τις πω προδιαγραφές, προϋποθέσεις, προτάσεις τέλος πάντων που έχουν γίνει από τα ίδια τα παιδιά σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, μεταξύ των οποίων ήταν και το να υπάρχει ένα σύστημα όπου τα παιδιά θα μπορούν να πατάνε ένα κουμπί και να γίνεται ειδοποίηση σε μια αρμόδια υπηρεσία, στην περίπτωση που απειλούνται ή που βρίσκονται σε κίνδυνο στο διαδίκτυο;

Είχε το όνομα ενός κοριτσιού που νομίζω είχε κακοποιηθεί μέχρι θανάτου κ. Σφακιανάκη, το θυμάστε; Πώς εξελίσσεται αυτή η πρόταση για την εφαρμογή, που διεθνώς νομίζω είχε καταγγελθεί.

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Ακόμα δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα στο κομμάτι αυτό, απλώς από όσο ξέρω κι εγώ είναι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι στην Ευρώπη, εμείς μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια υλοποίηση της πρότασης αυτής.

Πλην όμως θα ήθελα να τονίσω ότι οι έφηβοι κατά δεκάδες καθημερινά επικοινωνούν με την υπηρεσία μας σε ότι δουν μέσα στο διαδίκτυο και ειδικά μπορώ να πω ότι έχουμε επικοινωνία καθημερινά σε θέματα που αφορούν έφηβους, σε θέματα αυτοκτονίας, αποτροπής αυτοκτονίας ή κακοποίησης παιδιών.

Ο έφηβος πλέον έχει μάθει με το email του ή με το τηλέφωνό του να επικοινωνεί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ο,τιδήποτε θέμα θέλει.

Ε. ΚΑΤΟΥΦΑ («ΕΡΑ-ΝΕΤ FM »): Με δεδομένο ότι τα παιδιά δεν πολυακούνε τους γονείς σε αυτές τις ηλικίες, εσείς είστε σε κάποια συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε μέσω των δασκάλων, μέσω των καθηγητών και των εκπαιδευτικών να περάσουν αυτά τα μηνύματα; Ή σκέφτεστε να ενεργοποιήσετε τα ίδια τα παιδιά, αυτά που ενδεχομένως συμμετέχουν στα πάνελ νέων ή άλλα;

Κι ένα τελευταίο, πέρυσι το Υπουργείο Παιδείας είχε δώσει στα σχολεία υπολογιστές, οι οποίοι δεν είχαν φίλτρο για σελίδες κινδύνου. Έχετε κάποιες ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν προς την επικίνδυνη πλευρά; Είχατε πληροφορίες, είχατε εντοπίσει καταστάσεις τέτοιες; Ευχαριστώ.

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Αυτό που έχω να απαντήσω στο πρώτο σκέλος είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μας «ενοχλήσει» και θα πάμε και στη δικιά του πλευρά, από την άλλη για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είχαμε κανένα κρούσμα, να μας πουν ότι έγινε από αυτόν τον υπολογιστή.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να προσθέσω εγώ, αν μου επιτρέπετε, στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ότι έχει υπάρξει ήδη μία επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας σε υπουργικό επίπεδο, για το κατά πόσον στην εξέλιξη της εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας στα πλαίσια των προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου μάθησης που πολιτικά εποπτεύει στο Υπουργείο Παιδείας η κα Γεννηματά, μπορεί να γίνει μια συνεργασία, ούτως ώστε να ενταχθούν τέτοιου είδους ενημερωτικές παρουσίες είτε σε σχολεία που να έχουν focus στο κοινό στο οποίο αναφερθήκατε, με την αξιοποίηση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Ως προς την ερώτηση αυτή, προσωπικά εγώ έχω πάει σε 120 αμφιθέατρα και έχω μιλήσει και σε παιδιά και σε γονείς πριν από αυτές τις ημερίδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι ημερίδες είναι που πάνε.

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Είναι λογικό να πάνε κι εκεί.

Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Σφακιανάκη πότε θα θεωρηθεί πετυχημένη η σημερινή σας πρωτοβουλία; Πότε θα θεωρήσετε ότι έχετε πετύχει τον στόχο που θέσατε σήμερα; Και παρακαλώ με κάποια νούμερα, αν είναι δυνατόν, να το προσεγγίσετε.

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Πετυχημένη θα είναι η προσπάθεια αυτή πρώτον από την ανταπόκριση του κόσμου, δεύτερον από τη διαδραστική συμμετοχή του κόσμου και τρίτον από τα αποτελέσματα που θα τα νοιώσουμε στο τέλος των ημερίδων. Έστω και έναν άνθρωπο να σώσουμε από κάτι, έχουμε κάνει κάτι κ. Σταυρακάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σφακιανάκη, ένα από τα βασικά ηλεκτρονικά εγκλήματα είναι η διακίνηση και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ήθελα να σας ρωτήσω αν το τελευταίο διάστημα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κι αν υπάρχει κάποιο ποιοτικό χαρακτηριστικό που σας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα.

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Αυτό που έχω να σας πω είναι ένα, ότι η χώρα μας είναι στην πιο καλή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η χώρα μας δεν παράγει υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Είμαστε από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν έχουμε παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας, έχουμε όμως τη λεγόμενη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Πρέπει να ξέρετε ότι το νέο πρόγραμμα που έχει προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο καθημερινά πόσοι παιδόφιλοι και ποιοι παιδόφιλοι έχουν διακινήσει υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Με λίγα λόγια, κάνουμε στοχευμένες έρευνες, εντοπίζουμε το ηλεκτρονικό ίχνος. Αυτό το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΑΔΑΕ και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Άρα με λίγα λόγια έχουμε μία στασιμότητα, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε αύξηση, όμως είναι οι άνθρωποι οι οποίοι χωρίς την παιδική πορνογραφία δεν μπορούν να ζήσουν.

Με λίγα λόγια πιάνουμε τους ίδιους και τους ίδιους, αρχίζουμε και τη λεγόμενη ανακύκλωση, διότι ξέρουν ότι θα τους πιάσουμε, ξέρουν ότι υπάρχει το πρόγραμμα και συνεχίζουν. Άρα για να συνεχίζουν, πάει να πει ότι υπάρχει πρόβλημα ψυχικό.

Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ: Έχω δύο ερωτήματα. Το πρώτο είναι τι έχει γίνει με την έρευνα για τη Βουλή από τον hacker και προς τον κ. Υπουργό πότε ξεκινάει η Οικονομική Αστυνομία.

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Στην έρευνα για τη Βουλή θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε στάδιο προανάκρισης, έχουμε εντοπίσει τα ηλεκτρονικά ίχνη και αναμένουμε την ανάλυση η οποία θέλει κάποιες μέρες για να γίνει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά την Οικονομική Αστυνομία, και μιλώ για τις εγκαταστάσεις της, αυτές θ’ αρχίσουν να λειτουργούν, μ’ ενημέρωσε ο Αρχηγός, την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά όμως τη λειτουργία της, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και ασχολείται με πολύ σοβαρές υποθέσεις, μία μεγάλη και διεθνή υπόθεση και ορισμένες άλλες οι οποίες αφορούν το εσωτερικό της χώρας μας. Τ’ αποτελέσματα της δράσης της θα φανούν στις επόμενες ημέρες.

Πάντως, το γεγονός ότι βρίσκεται στην ίδια Διεύθυνση με το Ηλεκτρονικό Έγκλημα και βεβαίως με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Οικονομική Αστυνομία με την πρόσφατη ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου (Ν3986/2011), για πρόσβαση στο φορολογικό , τραπεζικό , χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό απόρρητο των προσώπων που ελέγχονται για φορολογικές παραβάσεις ποινικού χαρακτήρα, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πλέον ένα πολύ δυναμικό πεδίο μέσα στο οποίο μπορεί ν’ ανταποκριθεί και θ’ ανταποκριθεί πιστεύω με επιτυχία.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος στη χώρα μας έτσι κι αλλιώς έχει περάσει σε μια νέα φάση και τ’ αποτελέσματα τα βλέπετε ήδη αλλά θα τα δει και ολόκληρος ο ελληνικός λαός πολύ σύντομα και πολύ καθαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση προς τον κ. Σφακιανάκη: Ήθελα να σας παρακαλέσω, εσείς που έχετε παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία από την αρχή που επεκτάθηκε το internet και στην Ελλάδα, είναι διαφορετική η εικόνα σήμερα; Όχι τόσο ως προς το αν είναι επιρρεπή τα παιδιά στον εθισμό, αλλά ως προς τους κινδύνους προς τα παιδιά, πρώτον, και δεύτερον ως προς την ανταπόκριση των παιδιών. Υπάρχει διαφοροποίηση της εικόνας αυτής σήμερα σε σχέση με πριν από 10-15 χρόνια; Εσείς ξέρετε καλύτερα..

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τριτογενή μετάλλαξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Έχει τρεις φορές αλλάξει το έγκλημα, για το ηλεκτρονικό έγκλημα μιλάμε, δε μιλάμε για το παραδοσιακό.

Με λίγα λόγια, καθημερινά βλέπουμε αλλαγές στους τρόπους χρήσης των δικτύων, στους τρόπους χρήσης των υπολογιστών από τους εγκληματίες. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να ξέρετε ότι η χρήση του διαδικτύου στη χώρα μας είναι γύρω στο 52% αυτή τη στιγμή. Δηλαδή στα 10 νοικοκυριά τα 5 έχουν internet. 92% των χρηστών είναι η νεολαία, η οποία καθημερινά εισέρχεται στο διαδίκτυο, μόνο στο Facebook έχουμε 3 εκατομμύρια Έλληνες καθημερινά, με 2,5 ώρες μέσο όρο καθημερινής χρήσης..

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι έχουμε τη λεγόμενη μετάλλαξη. Ενώ πριν 3 χρόνια είχαμε 350.000 στο Facebook, τώρα έχουμε 3.000.000 στο Facebook. Βλέπουμε δηλαδή ότι έχουν αλλάξει όλα τα νούμερα, όλα τα ποσοστά και όλοι οι τρόποι των εγκλημάτων. Εμείς κάνουμε έρευνα στις εγκληματικές πράξεις και διαπιστώνουμε καθημερινά πώς μεταλλάσσεται ο τρόπος που ενεργεί ο κακόβουλος. Είτε να προσεγγίσει το παιδί, είτε ν’ αποπλανήσει το παιδί, είτε να κάνει μια οικονομική απάτη. Γιατί το ηλεκτρονικό έγκλημα περιέχει όλα τα εγκλήματα, όλος ο Ποινικός Κώδικας έχει μπει μέσα στο διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αντιδρούν τα παιδιά σήμερα;

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Τα παιδιά αντιδρούν πιο δυναμικά, σίγουρα αντιδρούν πιο δυναμικά, είναι πιο ενημερωμένα. Το πρόβλημα το έχουν οι μεγάλοι. Οι γονείς έχουν το πρόβλημα και όχι τα παιδιά. Γι’ αυτό εμείς επιλέγουμε να ενημερώσουμε πρώτα τους γονείς που έχουν το πρόβλημα και μετά τα παιδιά. Βέβαια σ’ αυτές τις ημερίδες θα είναι και γονείς και παιδιά μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αντιδρούν τα παιδιά;

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Τα παιδιά αντιδρούν πολύ δυναμικά. Έξυπνα. Με προγράμματα, με τηλέφωνο στην Υπηρεσία μας, με φίλους τους.

Για παράδειγμα, ο Ψυχολόγος λέει το παιδί να μη βγει έξω με τον άγνωστο που θα γνωρίσει στο διαδίκτυο. Το παιδί όμως άμα το βάλει μέσα στο μυαλό του θα πάει με τον άγνωστο. Εμείς τι λέμε: Πάρε και δυο φίλους σου μαζί, σαν ασφάλεια. Έτσι, είχαμε ένα περιστατικό σε πλατεία κεντρική της Αθήνας όπου κάποιος, ρασοφόρος, πήγε να αποπλανήσει και να πάρει ένα παιδί, το τράβηξε και του το τράβηξαν οι φίλοι του και το πήραν το παιδί, το έσωσαν.

Με λίγα λόγια, το παιδί αντιδρά δυναμικά πλέον. Και ακούει τις εκκλήσεις. Γιατί αυτό το λέμε σε όλες τις ημερίδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Είπατε ότι μπορούν να τηλεφωνήσουν. Τι άλλο μπορούν να κάνουν;

ΕΜ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Να τηλεφωνούν, να επικοινωνούν με το e-mail της Υπηρεσίας μας και ό,τι βλέπουν να μας το στέλνουν στο e-mail μας. Εμείς έχουμε ένα team ανθρώπων γι’ αυτή τη δουλειά και μόνο.

Διαβάστε και το σχετικό Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Πηγή: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to Έναρξη θερινών ημερίδων ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    […] πλήρη ανακοίνωση http://blogs.sch.gr/internet-safety/archives/572 για τις ημερίδες […]

  2. […] καθημερινά, με 2,5 ώρες μέσο όρο καθημερινής xpήσnς» (βλ. πρότερη ανάρτηση). Αριθμοί που προκαλούν δέος, όταν είναι γνωστό ότι οι […]

Τα σχόλια έχουν κλείσει.