Αρση ανωνυμίας στα blogs για διακρίβωση αδικήματος

«Τα blogs στο Διαδίκτυο δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος… Αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα».

Υπέρ της άρσης της ανωνυμίας των υπευθύνων των blogs για τη διακρίβωση οποιουδήποτε αδικήματος, ανεξαρτήτως αν είναι σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος, τάσσεται για άλλη μια φορά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με νέα γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του ανώτατου διακαστηρίου Αθ. Κατσιρώδη (9/2011), οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές μπορούν να ζητούν από τον ΟΤΕ, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ., να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των bloggers, χωρίς προηγούμενη άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται κατόπιν έγκλησης για την τέλεση αδικημάτων.

Δέχεται ότι το συνταγματικό απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου και κατά συνέπεια δεν καλύπτει και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, όπως είναι τα ονοματεπώνυμα των συνδρομητών, οι αριθμοί τηλεφώνων, ο χρόνος και τόπος της τηλεφωνικής κλήσης. Γνωμοδοτήσεις με το ίδιο ακριβώς περιεχομενο είχαν εκδώσει πριν από δύο χρόνια τόσο ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, και μάλιστα στην εκπνοή της θητείας του, όσο και ο νυν εισαγγελέας Ι. Τέντες.

Επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις αυτές, ο κ. Κατσιρώδης επαναλαμβάνει ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.λπ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίζουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.λπ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα αιτήματα για τη γνωστοποίηση των στοιχείων δεν υποβάλλονται από οποιεσδήποτε αρχές αλλά από τις ανακριτικές αρχές, που ενεργούν σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμώρηση των εγκλημάτων.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε με αφορμή ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το εάν ισχύουν οι προηγούμενες γνωμοδοτήσεις Σανιδά και Τέντε υπό το νέο νομοθετικό καθεστώς και συγκεκριμένα το νόμο 3917/2011 για την άρση του απορρήτου και τη χορήγηση δεδομένων επικοινωνιών στις αρμόδιες αρχές που επικύρωσε ευρωπαϊκή οδηγία.

Πηγές: enet.gr & protothema.gr

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.