Συμπεράσματα Συνεδρίου e-LIFE 2011

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή «E-life 2011 – Οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση του Διαδικτύου»  το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Στα πλαίσια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι έρευνες ειδικών επιστημόνων ώστε να καταγραφούν και στην Ελλάδα τα οφέλη αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο την ολοκληρωμένη γνώση των επιδράσεων των νέων τεχνολογιών στον άνθρωπο, για τη περαιτέρω θωράκιση και ενδυνάμωση του ψηφιακού Πολίτη.

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, ενώ την υποστήριξη τους παρείχαν ο Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο συνέδριο ξεπέρασε τους 400 και έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από εργαζομένους όλων των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και των τριών επίσημων φορέων του Κράτους (Ο.Κ.Α.Ν.Α., Κ.Ε.Θ.Ε.Α., 18 Άνω), καθώς επίσης και από φοιτητές τμημάτων Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Νομικής.

Καταξιωμένοι ερευνητές και επαγγελματίες από τους χώρους της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Πληροφορικής, της Κοινωνιολογίας, της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, της Πολιτικής, της Νομικής, της Εγκληματολογίας και του Χρηματοοικονομικού χώρου, συμμετείχαν σε 120 ομιλίες και σε 6 εκπαιδευτικά σεμινάρια στα πλαίσια του Συνεδρίου.

Με τις εισηγήσεις τους τίμησαν το Συνέδριο, η  Δρ. Kimberly Young Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο St. Bonaventure University και διεθνώς γνωστή ειδικός στον Εθισμό στο Διαδίκτυο και τη διαδικτυακή συμπεριφορά, η οποία αναφέρθηκε στην κεντρική της ομιλία για τις νεώτερες εξελίξεις του φαινομένου. Ο Dr. Stefano Pallanti Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Università degli Studi di Firenze και Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Mount Sinai Medical Center, αναφέρθηκε στο νευροβιολογικό υπόστρωμα της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο και τους παραλληλισμούς με άλλους συμπεριφορικούς αλλά και χημικούς εθισμούς. Ο Δρ. Απόστολος Γκουτζίνης, επισκέπτης καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ανέπτυξε τα θέματα ασφάλειας του διαδικτύου σε σχέση με τις οικονομικές υπηρεσίες και τη Νομοθεσία. Ο Καθηγητής Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας Michel Walrave παρουσίασε το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού στο Βέλγιο και η κα. Παραδεισιώτη, Παιδοψυχίατρος και Επιστημονική Συντονίστρια των Υπηρεσιών Ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κύπρο, παρουσίασε τα ευρήματα Παγκύπριας έρευνας για τον Διαδικτυακό εκφοβισμό-παρενόχληση. Σημαντική η εκπροσώπηση του Παιδαγωγικού  Ινστιτούτου της Κύπρου με τις εισηγήσεις της κα. Αναστασίας Οικονόμου και του κ. Αλέξανδρου Κοφτερού σχετικά με τις δράσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου.

Κυρίαρχες θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν η διασύνδεση του Διαδικτύου με την Εκπαίδευση, το Ποινικό δίκαιο, την διαπροσωπική επικοινωνία και τις εκφράσεις της σεξουαλικότητας, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην Ιατρική και τη Ψυχιατρική, οι επιδράσεις  της πολύωρης έκθεσης στην οθόνη και του καθιστικού τρόπου ζωής στη σωματική υγεία, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η υπερβολική ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και η ανάδυση νέου τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών (που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις αυτοκτονίες στο διαδίκτυο).

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση