Νέα μορφή ανταγωνισμού ο κυβερνοπόλεμος

Οι βασιζόμενες στο διαδίκτυο επιθέσεις σε κεντρικά συστήματα αποφασιστικής σημασίας όπως είναι αυτά του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και της υδροδότησης αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας H/Y McAfee ερεύνησε μεταξύ 200 στελεχών των τεχνολογιών πληροφορικής (ΙΤ) που εργάζονται για εταιρείες κοινής ωφέλειας σε 14 χώρες. Οι 8 στους 10 δήλωσαν πως τα δίκτυα τους αποτέλεσαν στόχο των χάκερς πέρσι.

Ως πιθανότερη πηγή των επιθέσεων πιθανολογείται η Κίνα, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των περιστατικών που αναφέρθηκαν ήταν υψηλότερος από αυτόν του 2009 όταν μόλις το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως είχαν πέσει θύμα επίθεσης.

Παρά το γεγονός ότι παρόμοιες επιθέσεις έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν ιστοσελίδες και εταιρικά δίκτυα, οι ερευνητές δήλωσαν πως θεωρούν απίθανο η πρόθεσή τους να ήταν η διακοπή των ενεργειακών προμηθειών.

Ωστόσο, παραμένει η πιθανότητα οι επιθέσεις αυτές να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο μέλλον και το 75% πιστεύει πως τη προσεχή διετία θα έχουμε σοβαρές επιθέσεις ικανές να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών για τουλάχιστον 24 ώρες, απώλειες ζωής, προσωπικές βλάβες και επιχειρηματικές χρεοκοπίες.

Επίσης, νέος ιντερνετικός ιός απειλεί τα συστήματα του Ιράν. Μετά τον ιό-σκουλήκι Stuxnet, οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν έναν νέο ιό που έχει ως στόχο να πλήξει τους υπολογιστές των υποδομών της χώρας.

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, το κακόβουλο λογισμικό που ονομάστηκε Stars ήταν σε θέση να πλήξει τα ιρανικά συστήματα. Σε περίπτωση που οι αναφορές επιβεβαιωθούν, θα είναι η δεύτερη κυβερνοεπίθεση που καταγράφεται μέσα σε μία χρονιά στη χώρα.

Πριν από μερικούς μήνες εντοπίστηκε ο ιός Stuxnet που είχε ως στόχο να πλήξει τις εγκαταστάσεις των πυρηνικών εργοστασίων του Ιράν. Ο νέος ιός εξετάζεται προκειμένου να εντοπιστεί ο σκοπός αλλά και ο δημιουργός του. Ο Ραλφ Λάνγκνερ και η ομάδα του βοήθησαν στο να σπάσει ο κώδικας, ο οποίος αποκάλυψε τον τελικό στόχο της “ψηφιακής βόμβας” και τη συγκεκαλυμμένη προέλευσή του. Με μια συναρπαστική ματιά στα εσωτερικά της κυβερνο-εγκληματολογίας, μας εξηγεί πώς έγιναν αυτά στο παρακάτω βίντεο.


Πηγή: enet.gr, ted.com

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.