Κυβερνοεκφοβισμός στα γερμανικά σχολεία

Στην ιστοσελίδα Isharegossip μπορεί ο καθένας να γράψει ό,τι θέλει, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Έτσι τα θύματα του cybermobbing δεν γνωρίζουν καν ποιός κρύβεται πίσω από την ηλεκτρονική επίθεση που δέχονται.

Όπως σημειώνει γυμνασιάρχης σε Γυμνάσιο του Βερολίνου πως τώρα πια δεν μπορείς να σβήσεις τις βρισιές, όπως παλιά, και «ο καθένας μπορεί οποιαδήποτε ώρα να διαβάσει πως κάποιος τον μισεί».

Η αστυνομία του Βερολίνου προσπαθεί να πλησιάσει τους μαθητές και να τους ενημερώσει τόσο για τις νομικές επιπτώσεις της διαδικτυακής παρενόχλησης, όσο και για τους τρόπους προστασίας από αυτή. Προσπαθεί να προλάβει την επιδείνωση της κατάστασης, μια και η διαδικτυακή παρενόχληση έχει ήδη γίνει αιτία ξυλοδαρμών.

Η προσπάθεια αυτή φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα:150 υβριστικά σχόλια έχουν ήδη καταγγελθεί.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του cybermobbing

Υπάρχουν όμως και απαισιόδοξα σενάρια. Μαθητές έχουν απειλήσει με επιθέσεις σε σχολεία. Η ειδικός για θέματα Παιδείας, Επιστημών και Έρευνας λέει ότι «υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης» και «όταν υπάρχει τέτοια απειλή πρέπει πάντα να ενημερώνεται η αστυνομία και αυτή αξιολογεί την κατάσταση».

Ο διευθυντής του γυμνασίου γνωρίζει το πρόβλημα και ζήτησε τη βοήθεια των μαθητών για την αντιμετώπισή του. Η ιδέα τους είναι απλή, όπως εξηγεί ένας μαθητής του γυμνασίου, αποφάσισαν «να βομβαρδιστεί η ιστοσελίδα με άλλα, άσχετα θέματα, ώστε να μην εμφανίζονται πια τα κακοήθη σχόλια».

Και φαίνεται να αποδίδει. Η ιστοσελίδα ήταν καθαρή από κουτσομπολιά για πάνω από τρεις βδομάδες, καθώς εμφανίζει μόνο 50 σχόλια από κάθε σχολείο. Αυτό είναι «το πρώτο βήμα» υποστηρίζει ένας άλλος μαθητής και ζητεί «να υπάρξει απαγόρευση».

Οι παρενοχλήσεις στην ιστοσελίδα δεν είναι μόνο λεκτικές, πολλές φορές έχουν και ‘εικόνα’. Η ψυχολόγος Καταρίνα Κάτσερ ασχολείται χρόνια με τις παρενοχλήσεις μέσω διαδικτύου και τονίζει πως το διαδίκτυο είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής των μαθητών, όπως ακριβώς και το σχολείο. Η δημοσιοποίηση προσβλητικών βίντεο και εικόνων έχει γίνει ένα είδος διαγωνισμού. Καθένας προσπαθεί να ανεβάσει τη χειρότερη εικόνα, το πιο προσβλητικό βίντεο για να κερδίσει έτσι αναγνώριση.

Στο Facebook εκμυστηρεύονται οι μαθητές τις πιο κρυφές τους σκέψεις και όπως λέει μία μαθήτρια «αν κάποιος έγραφε πως με μισεί και πως θα με σκοτώσει, θα φοβόμουν τρομερά, γιατί δεν ξέρεις ποιος το έγραψε και πόσο τρελός είναι».

Τέτοιες απειλές έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των μαθητών. Τα σχολεία προσπαθούν να προστατεύσουν τους μαθητές τους και να τους προετοιμάσουν για τον κόσμο του διαδικτύου μέσα στον οποίο μεγαλώνουν.

Πηγή: DW-WORLD.DE

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.