Ασφαλές (;) το Διαδίκτυο για τα Ελληνόπουλα

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα από την έρευνα «EU Kids Online», που πραγματοποιήθηκε σε 25 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 και αφορά παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, και τους γονείς τους.

Να τα δούμε ένα ένα, ξεκινώντας από το σεξ, μια και εκεί επικεντρώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις οι φόβοι των μεγαλυτέρων. Εδώ λοιπόν προκύπτει από την έρευνα το συμπέρασμα ότι ποσοστό 14% των παιδιών πανευρωπαϊκώς έχει αντικρίσει σεξουαλικές ή πορνογραφικές εικόνες τούς τελευταίους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όλα τα media ανέρχεται στο 23%. Ποια είναι η χώρα που κρατάει τα σκήπτρα στον συγκεκριμένο τομέα; Η Νορβηγία, με ποσοστά αντίστοιχα 34% και 46%, και ακολουθούν η Εσθονία με 29% και 37% και η Φιλανδία (29% και 37%).

Στο κάτω μέρος του καταλόγου συναντάμε την Γερμανία με 4% και 10%, την Ιταλία με 7% και 12% και την Ισπανία με 11% και 14%. Και η Ελλάδα; Είναι πάνω ακριβώς στον μέσο όρο στις ερωτικές εικόνες που έχουν δει τα παιδιά στο Ιντερνετ (14%) και πάνω απ’ τον μέσο όρο (29%) για όλα τα media. Εδώ, μάλλον, πρέπει να παίζει τον ρόλο της η τηλεόραση και το γεγονός ότι συχνά-πυκνά τέτοιου είδους εικόνες σκάνε μύτη μέρα μεσημέρι ή απόγευμα στα ελληνικά κανάλια…

Εξίσου σημαντικό (για να μην πω σημαντικότερο) είναι το ζήτημα του bullying, του εκφοβισμού δηλαδή ή της εξύβρισης μέσω Διαδικτύου. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα πανευρωπαϊκό ποσοστό παιδιών 6% που έχει υποστεί τέτοιες επιθέσεις μέσω Δικτύου, ενώ άμα βάλουμε όλα τα ΜΜΕ στη ζυγαριά το ποσοστό φθάνει στο 19%. Πρώτη και χειρότερη είναι η Εσθονία με ποσοστά αντιστοίχως 14% και 43% και λίγο πιο κάτω η Ρουμανία (με 13% και 41%). Η Ελλάδα, δόξα τω Θεώ, βρίσκεται πολύ χαμηλά, τέταρτη απ’ το τέλος, με 4% επιθέσεων online και 17% συνολικά.

Χαμηλά, ευτυχώς, είναι η Ελλάδα και στην αποστολή ή στο ποστάρισμα σεξουαλικών μηνυμάτων από παιδιά. Ο μέσος όρος για αποστολη ή ποστάρισμα στην Ευρώπη είναι 3%, ενώ ποσοστό 15% των πιτσιρικιών δήλωσε ότι έχει δει ή έχει λάβει σεξουαλικά μηνύματα. Πρώτη στον κατάλογο είναι η Ρουμανία με 3% και 22% αντίστοιχα, με δεύτερη την Τσεχία με 10% (!) και 21%. Η Ελλάδα καταγράφει μόλις 2% στην αποστολή ή στο ποστάρισμα και 11% στη λήψη σεξουαλικών μηνυμάτων.

Οσον αφορά το βλαπτικό υλικό που γράφω και στην πρώτη παράγραφο, πάνω κάτω ένα στα πέντε παιδιά άνω των έντεκα ετών στην Ευρώπη (21%) έχει δει κάτι το τελευταίο δωδεκάμηνο. Η Ελλάδα είναι λίγο πιο κάτω απ’ τον μέσο όρο με 19%, με «πρωταθλήτριες» την Τσεχία και τη Νορβηγία που αγγίζουν τα σχετικώς ανησυχητικά ποσοστά 43% και 42% αντιστοίχως.

Αναδημοσίευση από enet.gr “Τα παιδία σερφάρει” 3-4-2011

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.