Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για πιο ασφαλές Διαδίκτυο

Παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μοντ ντε Μπουκίκιο, δήλωσε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο Διαδίκτυο είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι θεωρούνταν και κάλεσε τη διαδικτυακή κοινότητα να συμμετάσχει στη σχετική πρωτοβουλία του Συμβουλίου.

Η εκστρατεία έχει στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τα ίδια τα παιδιά, καθώς και τους γονείς, τους δασκάλους και όλους όσοι εμπλέκονται με την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση παιδιών για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να τους παράσχει την αναγκαία πληροφόρηση ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν τις προσπάθειες για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών “εν τη γενέσει” τους.

Ενα βιβλίο, ένα τηλεοπτικό σποτ και η ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν επιστρατευθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας που λαμβάνει υπόψη της ότι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών διαπράττεται κυρίως από άτομα στα οποία τα παιδιά έχουν εμπιστοσύνη και βρίσκονται στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολείο ή στους χώρους των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Η καμπάνια θέτει ένα βασικό κανόνα που ενθαρρύνει όσους ασχολούνται με την ανατροφή παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως επτά ετών να τους διδάξουν το δικαίωμά τους να θέτουν όρια, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να μιλούν και να κατανοούν ότι υπάρχουν κακά και καλά μυστικά.

Παράλληλα η εκστρατεία έχει στόχο να προωθήσει την επικύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης που θέσπισε το Συμβούλιο της Ευρώπης, βάσει της οποίας χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα η προσπάθεια ενηλίκων να προσεγγίσουν παιδιά, με στόχο τη σεξουαλική ή άλλη τους εκμετάλλευση, καθώς και οι δραστηριότητες των ενηλίκων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν οπτικοακουστικό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Το παιχνίδι «Μέσα από το άγριο Δάσος του Ιστού» υπάρχει στα ελληνικά στην ιστοσελίδα http://www.wildwebwoods.org/popup.php?lang=gr

Πηγή: Ελευθεροτυπία 08/02

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 Responses to Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για πιο ασφαλές Διαδίκτυο

  1. Πίνγκμπακ: Ανώνυμος

  2. Πίνγκμπακ: Εκπαίδευση και Αγωγή Υγείας » Blog Archive » Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για πιο ασφαλές Διαδίκτυο

Τα σχόλια είναι κλειστά.