Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ημέρας για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να επιταχύνει τις συνομιλίες με τον κλάδο των ΤΠΕ και με τις οργανώσεις για τη φροντίδα των παιδιών, με σκοπό την προώθηση του σχεδιασμού ασφαλέστερων προϊόντων, ως συμβολή στην ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Εξάλλου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα ανασκόπηση της σύστασης του 2006 για τους ανήλικους και για την προστασία τους στα οπτικοακουστικά μέσα επικοινωνίας και στο Διαδίκτυο, καθώς και της ανακοίνωσης του 2008 για την προστασία των νέων από βλαβερό περιεχόμενο στα βιντεοπαιχνίδια. Τα παιδιά συνδέονται πλέον σε νεαρότερη ηλικία στο Διαδίκτυο και όχι μόνο μέσω υπολογιστή, αλλά και από κονσόλες παιχνιδιών και από κινητά τηλέφωνα. Πάνω από το 82% των ατόμων 15-16 ετών στην Ευρώπη διαθέτουν προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, όπως και το 26% των 9-10χρονων.

Η ημέρα για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου διοργανώνεται σήμερα σε περισσότερες από 65 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο με το σύνθημα «Το Διαδίκτυο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι, είναι η ζωή σου!». Υποστηρίζεται το πρόγραμμα της ΕΕ για την ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ, το οποίο βοηθά τους γονείς και τα παιδιά τους να έχουν ασφαλή διαδικτυακή σύνδεση. Η διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών είναι σημαντικό μέρος του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη.

Σε απάντηση στα διαρκώς εξελισσόμενα μοντέλα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τους νέους, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με νέες ομάδες και με τομείς του κλάδου για την καλύτερη προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Κατασκευαστές κινητών συσκευών και κονσολών παιχνιδιών, πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης, πάροχοι κινητών εφαρμογών και περιεχομένου, οργανώσεις καταναλωτών, ερευνητές και οργανώσεις φροντίδας για τα παιδιά, θα κληθούν να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα συνεργασίας. Ο διάλογος αυτός θα βασιστεί σε όσα έχουν επιτευχθεί με βάση τις αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ (βλ. παράρτημα), καθώς και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητών από νεαρούς εφήβους και παιδιά.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, τα παιδιά συνδέονται διαδικτυακά ολοένα και περισσότερο, ενώ η χρήση του Διαδικτύου γίνεται όλο και πιο εξατομικευμένη, με μία στις τρεις συνδέσεις μέσω του κινητού τηλεφώνου και μία στις τέσσερις μέσω κονσόλας παιχνιδιών. Περισσότεροι από τους μισούς νέους ηλικίας 13-16 ετών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο υπνοδωμάτιό τους.

Την ίδια στιγμή, το 59% των 9-16χρονων διαθέτουν προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, με διαφορές μεταξύ των χωρών που κυμαίνονται από 80% στις Κάτω Χώρες έως 46% στη Ρουμανία. Το 26% από αυτούς έχουν εντελώς «δημόσιο» προφίλ – από 11% στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το ανώτατο ποσοστό, 54%, στην Ουγγαρία. Ποσοστό 14% των παιδιών περιλαμβάνουν στο προφίλ τους τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου τους.

Το 2011, η ημέρα για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου έχει ως στόχο να υπενθυμίσει στους νέους πως ό,τι κάνουν ή λένε σε απευθείας σύνδεση μπορεί να εισχωρήσει στην «πραγματική» ζωή τους, ακόμη και αν χρησιμοποιούν avatar (εικόνα στο προφίλ τους) ή ψευδώνυμο. Η ημέρα για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου διοργανώνεται από το INSAFE, το δίκτυο των κέντρων ευαισθητοποίησης και υποστηρίζεται από το  πρόγραμμα της ΕΕ για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2004, με εκδηλώσεις σε περισσότερες από 65 χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Φέτος, για παράδειγμα, η Ιρλανδία θα δρομολογήσει ένα ερευνητικό έργο σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά, ενώ στη Βουλγαρία θα λειτουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας όπου νέοι, γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ζητούν εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με θέματα διαδικτυακής ασφαλείας. Στη Γαλλία θα πραγματοποιηθούν ειδικά εργαστήρια στα σχολεία καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Στην Ισπανία, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της αστυνομίας, του Δήμου της Μαδρίτης και διάφορων εταιρειών για κοινές εκπαιδευτικές συνεδρίες που θα απευθύνονται σε ανηλίκους σε κίνδυνο και στους γονείς τους. Στην Ουγγαρία, τη Λετονία, την Ελλάδα και τις Κάτω Χώρες θα απονεμηθούν τα βραβεία στους εθνικούς νικητές του διαγωνισμού για το καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ημέρα αφιερωμένη στην ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου

Πρόγραμμα  για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου

Παράρτημα

Κατάλογος υπογραφόντων στην πρωτοβουλία αρχές για ασφαλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe, και Zap.lu. Τον Ιούνιο του 2009 συνυπέγραψαν δύο ακόμα φορείς, οι Ratee και Tuenti. Το 2010 προστέθηκαν άλλοι δύο, οι Stardoll και wer-kenn-wen

Κατάλογος υπογραφόντων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση των κινητών από νεαρούς έφηβους και παιδιά:

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε αρχικά από τους: Bouygues Telecom, Cosmote, debitel.AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles S.A., Telenor, TeliaSonera και Vodafone Limited. Τη συμφωνία έχουν πλέον υπογράψει 83 εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, ενώ 10 ακόμη υπέγραψαν συμφωνία σε εθνικό πλαίσιο. Tο Ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει επομένως επιτύχει κάλυψη 96% του συνόλου των ευρωπαίων πελατών κινητής τηλεφωνίας.

Για το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης πατήστε εδώ

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.