“Δούρειος Ίππος” στην καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας

Πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την κωδική ονομασία «Trojan Horse» (Δούρειος Ίππος), για την καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου: Συνελήφθησαν με κακουργηματικές κατηγορίες, δεκατέσσερα (14) άτομα, σε έξι πόλεις, ενώ σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος τριών (3) ακόμη ατόμων.

Πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών και κατασχέθηκε πλήθος αρχείων «σκληρού» παιδικού πορνογραφικού υλικού. Με Εισαγγελικές Διατάξεις δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος πέντε (5) εκ των συλληφθέντων.

Στοχευμένες αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία «Trojan Horse» (Δούρειος Ίππος), διάρκειας έξι ημερών, διενεργήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Γιαννιτσά, Ρόδο και Κρήτη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω διαδικτύου.

Οι ψηφιακές έρευνες διενεργήθηκαν μέσω του ειδικού προγράμματος (λογισμικό) TLO που διαθέτει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία δεκατέσσερα (14) άτομα από 21 έως 56 ετών, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου, από τα οποία εννιά (9) συνελήφθησαν στην Αθήνα και από ένα (1) στην Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Επιπλέον, για άλλους τρεις (3) ημεδαπούς σχηματίσθηκαν ανεξάρτητες δικογραφίες με αντίστοιχες κατηγορίες. Ο πρώτος από τους κατηγορουμένους διαμένει στην Κοζάνη, η δεύτερη στην Κρήτη, ενώ για τον τρίτο, μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας ( INTERPOL ), ενημερώθηκαν οι Αστυνομικές Αρχές της χώρας όπου διαμένει στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διαδικτυακής έρευνας, που διήρκησε δύο μήνες, εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπίστωσαν ότι χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιώντας είκοσι οκτώ διαφορετικές IP διευθύνσεις, ημεδαπών εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, κατείχαν και είχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό, χιλιάδες αρχεία (εικόνες και βίντεο) που περιείχαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων και των κατηγορουμένων, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας (1) δρομολογητής (router), πενήντα δύο (52) σκληροί δίσκοι Η/Υ , ο χτώ (8) φορητοί Η/Υ και εκατόν εβδομήντα δύο (172) ψηφιακοί δίσκοι (cd, dvd), που περιείχαν 500.000 ψηφιακά αρχεία περίπου, με ιδιαίτερα «σκληρό» υλικό παιδικής πορνογραφίας, συνολικού μεγέθους 48.000 GB περίπου.

Επιπλέον, για δύο από τους συλληφθέντες οι δικογραφίες περιλαμβάνουν και το αδίκημα των ναρκωτικών, καθώς στην κατοχή του ενός βρέθηκαν εννέα (9) αυτοσχέδιες νάυλον συσκευασίες ακατέργαστης ινδικής κάναβης, βάρους 72,7 γρ., ενώ στην κατοχή του άλλου βρέθηκαν 8,9gr ινδική κάνναβη, ένα (1) μεταλλικό κουτί εντός του οποίου υπήρχαν 6,7gr σπόρια προφανώς ινδικής κάνναβης, μια (1) μεταλλική συσκευή για τρίψιμο ινδικής κάνναβης καθώς και μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες, θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, για εξετάσεις. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν αυτοτελώς, υποβλήθηκαν αρμοδίως.

Με σχετικές Διατάξεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας πέντε εκ των συλληφθέντων, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για την αξιόποινη πράξη της προμήθειας, κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω διαδικτύου, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια, με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Πρόκειται για τους:

α) Μπαλτά Νικόλαο του Δημητρίου και της Μαρίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1977, στην Αθήνα, κάτοικο Αττικής,

β) Οικονόμου Παντελή του Γεωργίου και της Φεβρωνίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1956 στο Ηράκλειο Κρήτης, κάτοικο Αττικής,

γ) Οικονόμου Γεώργιο του Παντελή και της Ευαγγελίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι Αττικής, κάτοικο Αττικής,

δ) Οικονόμου Ευστάθιο – Ιωάννη του Παντελή και της Ευαγγελίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1991 στο Μαρούσι Αττικής, κάτοικο Αττικής και

ε) OZ ADNAN του HASAN και της HALIME , ο οποίος γεννήθηκε το 1967 στην Τουρκία, κάτοικο Αττικής.

Υπενθυμίζονται οι αριθμοί κλήσης 11012, 210-6476464, 210-6476000, καθώς και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και ccu@cybercrimeunit.gov.gr της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Η δημοσίευση των στοιχείων ταυτότητας και της ασκηθείσας σε βάρος τους ποινικής δίωξης αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, αλλά και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Η επιχείρηση με κωδική ονομασία «Trojan Horse» (Δούρειος Ίππος), αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς επέφερε σημαντικό «χτύπημα» στην καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας στην Χώρα μας.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση