Πλαστές δηλώσεις μηχανογραφικών στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία και απάτη με υπολογιστή, σχετικά με υπόθεση υποβολής πλαστής δήλωσης μηχανογραφικού δελτίου συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για την υπόθεση αυτή υπεβλήθη στις 06-07-2012, έγκληση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από 65χρονο πατέρα 18χρονης τελειόφοιτης λυκείου, που διαμένει στην Αθήνα. Ειδικότερα, ο 65χρονος κατήγγειλε ότι η κόρη του δεν μπορούσε να υποβάλλει μηχανογραφικά δελτίο συμμετοχής της στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου, γιατί άγνωστα άτομα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της, είχαν ήδη υποβάλλει πλαστό μηχανογραφικό δελτίο, με αποτέλεσμα οι κωδικοί πρόσβασης στην ιστοσελίδα να «κλειδωθούν».

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε, μετά από ψηφιακή ανάλυση, ως κάτοχος των ηλεκτρονικών ιχνών, μία 61χρονη ημεδαπή, η οποία διαμένει στην Αθήνα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 7-7 στο σπίτι της, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της 61χρονης θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές, μετά τις έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών «ιχνών», ενημερώνεται άμεσα το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Γενικά πάντως, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τόσο των απλών όσο και των ευαίσθητων ποινικοποιείται βάσει του Ν. 2472/1997 και αποτελεί ένα  από τα σπουδαιότερα διαδικτυακά εγκλήματα, ιδίως μετά την εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων. Η δυνατότητα να μοιράζεται κάποιος εύκολα και γρήγορα πολλά από τα προσωπικά του δεδομένα στο Διαδίκτυο, σε ένα ευρύ κοινό θέτει σε κίνδυνο σαφώς το δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα. Η πλειοψηφία των θυμάτων της παραβίασης προσωπικών δεδομένων φαίνεται να είναι οι ανήλικοι, καθώς δεν έχουν ακόμα την επίγνωση του προβλήματος που ενδέχεται να προκύψει, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως ό,τι ανεβάζει στο Διαδίκτυο θα μείνει εκεί για πάντα.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση