Θεατρική παράσταση από τον Θεατρικό μας Όμιλο
Ο θεατρικός όμιλος του σχολείου μας παρουσίασε με τεράστια επιτυχία το θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Οι μαθητές/τριες μας έδωσαν 3 παραστάσεις: μία για τους συμμαθητές/εκπαιδευτικούς τους, μία για γονείς και μία για την τοπική κοινωνία. Η μία ήταν καλύτερη από την άλλη!!!!
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό κα Αιδωνά.
Θερμές ευχαριστίες στη γονέα κα Βαμβακάρη για το ονειρικό σκηνικό που μας έφτιαξε!!!!
Ευχαριστούμε το ΣΓΚ του σχολείου μας για τον μπουφέ που έφτιαξε για τους θεατές του έργου.
Ποιήματα του Λογοτεχνικού Ομίλου μας
Διαβάστε τα ποιήματα που έγραψαν μέλη του Λογοτεχνικού Ομίλου μας με έμπνευση λέξεις από την καταπληκτική “Μαρία Νεφέλη” του ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη.
Ο αστροφυσικός κος Γαζέας στο σχολείο μας
Ο καθηγητής κος Γαζέας επισκέφτηκε το σχολείο μας, μίλησε στο διαστημικό όμιλο μας και η παρουσία του αποτέλεσε μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς.
Το θέμα της ομιλίας: Κομήτες: Οι επισκέπτες του Ηλιακού Συστήματος
Καθημερινά η Γη βομβαρδίζεται από τόνους μικρο-μετεωριτών, σκόνης και πάγου εξωγήινης προέλευσης, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παγόβουνα που κινούνται σχεδόν χαοτικά σε μια ακτίνα ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο. Αυτά τα σώματα είναι ψήγματα της πρωταρχικής ύλης που δημιούργησε το Ηλιακό μας. Όταν κάποιο από αυτά κινηθεί προς τον Ήλιο αρχίζει να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξάχνωση του υλικού από το οποίο αποτελείται. Η δημιουργία μιας ουράς ύλης που ακολουθεί το παγωμένο αυτό σώμα δίνει τη χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους μας όψη ενός κομήτη.
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία, με ειδικότητα στη διαστημική οπτική και τεχνολογία. Έλαβε μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA το 2008 και κρίθηκε ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους. Το 2023 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε τον αστεροειδή “30278 Gazeas” (2000 HN56) προς τιμή του, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στον χώρο της Αστροφυσικής και της μελέτης του Ηλιακού Συστήματος. Σήμερα ο Δρ. Γαζέας διδάσκει Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Είναι έμπειρος αστροφωτογράφος και έχει ταξιδέψει στις πιο απίθανες γωνιές του πλανήτη μας για την παρατήρηση και την καταγραφή των ηλιακών εκλείψεων.
Τον ευχαριστούμε θερμά για τη χαρά που μας έδωσε και για την αμεσότητα με την οποία προσέγγισε τους μαθητές μας!!!!
Τη δράση οργάνωσε η κα Καλογρίδου μαθηματικός του σχολείου μας.
Υπάρχει εξωγήινη ζωή;;;
Ο διαστημικός όμιλος του σχολείου μας είχε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσει, να ακούσει και να θέσει ερωτήσεις στην κα Ελένη Χατζηχρήστου, αστροφυσικό και Policy Analyst, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας [ERC]
Η κα Χατζηχρήστου διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Leiden συνδέθηκε διαδικτυακά με το σχολείο μας καθώς εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council Executive Agency) στις Βρυξέλλες.
Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η εξωγήινη ζωή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας έθεσαν ερωτήσεις και έλυσαν απορίες τους.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Βιολόγος μας κα Παπαδημητρίου ΠΕ04.04
Παρουσίαση – Συζήτηση στο διαστημικό όμιλό μας
Η κυρία Όλγα Συκιώτη είναι γεωλόγος με διδακτορικό δίπλωμα στην Τηλεπισκόπηση και στις Γεωεπιστήμες και με μεταδιδακτορική έρευνα του ίδιου θέματος και εργάζεται ως ερευνήτρια στο ΙΑΑΔΕΤ.
Είχαμε την χαρά και την τιμή να μιλήσει σήμερα στα μέλη του Διαστημικού Ομίλου του σχολείου μας για την κύρια επιστημονική της και ερευνητική της δραστηριότητα που είναι η Γεωλογική Τηλεπισκόπηση.
Εξήγησε στα παιδιά μας για τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις φωτογραφίες των δορυφόρων καθώς και για τη μορφολογία του εδάφους των πλανητών.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας έθεσαν ερωτήσεις καθώς εντυπωσιάστηκαν από τις πληροφορίες και τις γνώσεις που πήραν.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Συκιώτη για το χρόνο που μας διέθεσε.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τη δράση αυτή η κα Κολογρίδου Μαθηματικός
Σταυρόλεξα με έμπνευση τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη (Λογοτεχνικός Όμιλος 2023-2024)
Διδακτική επίσκεψη Γ τάξης – Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Δείτε εδώ
Μια καταπληκτική εμπειρία έζησαν οι μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας με τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός!!!!!!!
Έχοντας διαλέξει οι μισοί ως θέμα τον «Ερωτόκριτο» και οι άλλοι μισοί το «Γεφύρι της Άρτας» (ύλη του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) χωρίστηκαν σε 4 ομάδες:
- Υποκριτές
- Σκηνογράφοι/σκηνοθέτες
- Ηχολήπτες/μουσικοί
- Κάμερα.
Κάθε ομάδα δούλεψε με την καθοδήγηση των υπεύθυνων του προγράμματος από το Θέατρο Πειραιά και δημιούργησαν μέσα σε 4 ώρες τη μουσική, γύρισαν ταινία, έφτιαξαν τα σκηνικά και υποδύθηκαν τους αντίστοιχους ρόλους. Στο τέλος παρήγαγαν ένα ολοκληρωμένο μικρό κινηματογραφικό/θεατρικό έργο!!!!!!!!
Οι μαθητές μας έφυγαν απίστευτα ενθουσιασμένοι από τη δράση τους αυτή.
Οι εκπαιδευτικοί επίσης εντυπωσιαστήκαμε από την ανταπόκριση των παιδιών μας και από το αποτέλεσμα. Το παραγόμενο έργο των μαθητών μας θα το δουν όλοι οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου μας πολύ σύντομα.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τη δράση είναι η κα Αιδωνά, φιλόλογος.
Τα παιδιά συνόδευσαν οι κ.κ. Αιδωνά, Κουτσοθόδωρου, Λιακοπούλου και η Διευθύντρια.
Γνωριμία με τον καθηγητή Πανεπιστημίου κο Νικολακόπουλο
Ο διαστημικός όμιλος του σχολείου μας είχε την μεγάλη χαρά και τιμή να συναντηθεί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Lulea στη Σουηδία και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κο Νικολακόπουλο Γεώργιο.
Ο κος Νικολακόπουλος παρουσίασε στα παιδιά μας τις τεράστιες δυνατότητες της Ρομποτικής επιστήμης και τη στενή σύνδεσή της και επιστημονική σχέση της με τη διαστημική έρευνα. Είναι γεγονός ότι οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή καθώς το ενδιαφέρον των μαθητών μας ήταν πολύ μεγάλο.
Τέλος, αντιλήφθηκαν ότι ένας νέος κόσμος επαγγελματικών επιλογών ανοίγεται μπροστά τους.
Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή κο Νικολακόπουλο για το χρόνο που αφιέρωσε στα παιδιά μας.
Ευχαριστούμε θερμά τις κ.κ. Νικηφοράκη και Τριάντη, Προέδρους των σχολικών επιτροπών Αβαθμιας και Ββαθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας για την παρουσία τους και τη συμβολή τους στην εκδήλωση αυτή του σχολείου μας.
Συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα Υιοθεσίας Πλοίου
Η Β τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Adopt a ship.
Το πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΛΟΙΟΥ»/«Adopt-A-Ship» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και υλοποιείται μέσω της Project Connect.
Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία να μάθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τη σημασία της ναυτιλίας στη ζωή τους και έχει σχέση με πολλά μαθήματα όπως: γεωγραφία, ιστορία, επαγγέλματα, ξένες γλώσσες, Νεοελληνική γλώσσα.
Το υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Αναγνώστου, Λιακοπούλου, Μανώλη.
Αδελφοποίηση Γυμνασίου Βουλιαγμένης και Γυμνασίου Λ.Τ. Καστελλόριζου
Το σχολείο μας έκανε πρόταση συνεργασίας στο Γυμνάσιο Καστελλόριζου. Ο Λογοτεχνικός Όμιλος του σχολείου μας πραγματοποιεί πρόγραμμα για τον Οδυσσέα Ελύτη.
ΕΥΧΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ
Η πρότασή μας αφορά στη συνεργασία δύο θαλασσινών σχολείων που θα δουλέψουν για ένα θαλασσινό ποιητή.
Το Γυμνάσιο ΛΤ Καστελλόριζου αποδέχτηκε την πρόσκληση και μάλιστα μας πρότεινε αδελφοποίηση των δύο σχολείων την οποία αποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά!!!!!!!
Περιμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη αυτής της συνεργασίας……..
Το Γυμνάσιο Βουλιαγμένης στο “Συνέδριο της Ρώμης”
Δείτε εδώ
Συμμετοχή στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Ρώμη
Το σχολείο μας συμμετέχει για πρώτη φορά στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Ρώμη.
Μαθητές και μαθήτριες της Β και Γ τάξης παρουσίασαν δρώμενο με θέμα:
«Η γυναίκα στην Αθήνα και στη Ρώμη: διασκέδαση μετά την καθημερινή δουλειά».
Η παρουσίαση των μαθητών μας ήταν πάρα πολύ καλή. Περιείχε τραγούδι, χορό, θεατρικά αποσπάσματα, ιστορικά στοιχεία, κατασκευές και παρουσίαση της ταραντέλας και του χασαποσέρβικου.
Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν από την απόδοσή τους και από τη θετική αντίδραση του κοινού.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες μας!!!!!
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί οι κ.κ. Βούλγαρης, Καλογρίδου, Μανώλη.
Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ομίλων του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση του Κρις Κούπερ «Στα όρια» στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει, άνθρωποι που οι καταστάσεις τους αναγκάζουν να ακροβατούν Στα όρια.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας έφυγαν απόλυτα ικανοποιημένοι καθώς η παράσταση τους άγγιξε πολύ.
Τα παιδιά συνόδευσαν οι κ.κ. Αιδωνά, Καλογρίδου, Μανώλη.
Την επιλογή του έργου έκανε η κα Αιδωνά.
Πλάθοντας ποιήματα με έμπνευση τον Οδυσσέα Ελύτη
Διαβάστε εδώ
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του λογοτεχνικού ομίλου του σχολείου μας έφτιαξαν δικά τους ποιήματα με έμπνευση κάποια από τα εξαιρετικά ποιήματα του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αυτόματης γραφής.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα ποιήματα των μαθητών/τριών μας. Η συλλογή συνεχίζει να εμπλουτίζεται.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για το Λογοτεχνικό Όμιλο οι κ.κ. Μανώλη, Αϊδωνά.
Συμμετοχή στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Ρώμη
32 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.
Προετοιμάζονται πυρετωδώς καθώς θα δείξουν δρώμενα με θέατρο, χορό, αντικείμενα που κατασκευάζουν οι ίδιοι, δραματοποιήσεις, απαγγελίες.
Μέσα σε λίγα λεπτά φιλοδοξούν να δείξουν:
«Πώς διασκέδαζαν οι γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους στην Αθήνα και στη Ρώμη».
Η παρουσίαση μας είναι προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου στις 18.00 στο Τeatro Italia.
Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να έρθει στο σχολείο μας για να μιλήσει στο Διαστημικό όμιλο μας ο δρ. Σαριδάκης Εμμανουήλ από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών εφαρμογών και Τηλεσκόπησης.
Η μία μεσημεριανή ώρα που συναντιέται ο όμιλος μας δεν έφτασε για τις ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών μας!!!!!!
Η παρουσίαση ήταν ενδιαφέρουσα και βιωματική και έλυσε κάποιες από τις απορίες μας, αλλά και γέννησε πολλές άλλες!!
Η επιστημονική δεινότητα του ομιλητή μας, οι ειδικές γνώσεις του, η θέση του ως Ερευνητής Β βαθμίδας στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, αλλά και η αμεσότητα και απλότητα με την οποία προσέγγισε τα παιδιά μας τα εντυπωσίασαν και δεν σταμάτησαν να θέτουν απορίες και ερωτήματα ακόμη και μετά τη λήξη της παρουσίασης.
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε προγραμματισμένη επίσκεψη για όλους τους μαθητές του σχολείου μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον κο Σαριδάκη.
Συγχαρητήρια στις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς του ομίλου κ.κ. Καλογρίδου και Παπαδημητρίου.
Διδακτική επίσκεψη στο ΕΚΠΑ
Οι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί μας επισκέφτηκαν σήμερα το τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Εύβοιας. Την επίσκεψη οργάνωσε η κα Καλογρίδου ΠΕ03.
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή το ενδιαφέρον του διαστημικού ομίλου του σχολείου μας. Μετά από επικοινωνία του σχολείου μας με τον πρόεδρο του τμήματος, καθηγητή κο Λάππα, οργανώθηκε η ξενάγηση στο τμήμα. Καθώς είμαστε το πρώτο σχολείο που επισκέπτεται το πανεπιστήμιο αυτό μας συγκίνησε η οργάνωση και η διάθεση που έδειξαν η γραμματεία και οι διδάσκοντες για να κάνουν το καλύτερο για εμάς.
Οι μαθητές μας και οι μαθήτριες μας παρακολούθησαν 3 εργαστήρια τεχνολογίας, είδαν συσκευές ηλεκτρισμού, μηχανήματα εξειδικευμένα, robots, drone, μικρά αεροπλάνα, που θα χρησιμοποιούνται για ανίχνευση φωτιών. Έλυσαν απορίες τους και ταυτόχρονα τους κινήθηκε το ενδιαφέρον για αυτές τις επιστήμες.
Ο πρόεδρος καθηγητής κος Λάππας μοιράστηκε μαζί μας το όραμα του τμήματος αυτού για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του.
Τα παιδιά μας έφυγαν χαρούμενα – αν και κουρασμένα -με πλήθος εντυπώσεων. Οι εκπαιδευτικοί φύγαμε επίσης εντυπωσιασμένοι από το υψηλό επιστημονικό επίπεδο φοιτητών και καθηγητών της σχολής.
Είμαστε αισιόδοξοι πως η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο αυτό θα συνεχιστεί προς όφελος των μαθητών μας.
Υπάρχει εξωγήινη ζωή;
Ο διαστημικός μας όμιλος διερωτάται αν υπάρχει εξωγήινη ζωή. Στη συνάντησή μας αυτή μας απασχόλησαν οι δυνατότητες ύπαρξης ζωής σε κάποιους άλλους πλανήτες. Το αρχείο που αποτέλεσε την έμπνευση της συζήτησης ήταν πολύ ενδιαφέρον!!!!
Επίσης τα παιδιά μας προετοίμασαν τις ερωτήσεις που θα θέσουν στην επόμενη διδακτική μας επίσκεψη στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ.
Συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα «ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ»
Το πρόγραμμα «ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ» – που προσφέρεται δωρεάν από το κοινωφελές Ίδρυμα Λαμπράκη- προτείνει την υλοποίηση δραστηριοτήτων, είτε στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ή σε οποιοδήποτε άλλο χρόνο.
Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας, με λιγότερες ανισότητες. Θεωρούμε ότι θα ωφελήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες μας όλων των τάξεων.
Το πρόγραμμα στο σχολείο μας υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Λίντα και Μανώλη.
Όμιλος Διαστήματος του σχολείου μας
Την Τετάρτη 4/10/23 ξεκίνησε τις συναντήσεις του ο όμιλος διαστήματος του Γυμνασίου μας. Ο όμιλος αυτός σκοπεύει να εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες μας στη λειτουργία του τηλεσκοπίου και στην αναζήτηση των μυστικών του διαστήματος. Οι εκπαιδευτικοί μας αναζητούν βήμα βήμα μαζί με τους μαθητές μας τη γνώση.
Οι πρώτες πληροφορίες ενθουσίασαν τα παιδιά μας
Ετοιμαστείτε για ενδιαφέρουσες εκπλήξεις και προσκλήσεις!!!!!!!!!!!
Υπεύθυνες καθηγήτριες οι κ.κ. Παπαδημητρίου (βιολόγος) και Καλογρίδου (μαθηματικός)
Τηλεσκόπια –ένα μάτι στο σύμπαν!!!