ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Την Παρασκευή 15/3/2024, πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Νίκαιας Ενδοσχολική Επιμόρφωση , για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), από την ψυχολόγο του σχολείου μας κ. Κουτελού Ειρήνη.
Στόχος, ήταν η απόκτηση γνώσεων για τη ΔΕΠΥ, τη νευροβιολογία της, τις κοινές προκλήσεις και τον αντίκτυπό της στη μάθηση και τη συμπεριφορά ενός μαθητή.
Συζητήθηκαν παιδαγωγικοί μέθοδοι και στρατηγικές για την υποστήριξη των μαθητών με ΔΕΠΥ, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχολικό πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς και να βελτιστοποιηθεί η μαθησιακή εμπειρία και η συμμετοχή των μαθητών.
Ξενάγηση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας
Την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου, επισκέφτηκαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας τα δύο τμήματα της Β΄ τάξης του Γυμνασίου μας.
Οι μαθητές, αρχικά ξεναγήθηκαν στο τμήμα της εφηβικής Λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης . Στη συνέχεια, γνώρισαν τον “Αρλεκίνο και την δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή….” , καθώς συμμετείχαν σε δράση σχετική με το βιβλίο “Ο Αρλεκίνος” της Ζωρζ Σαρή.
Στο τέλος, κατασκεύασαν την δική τους μάσκα Αρλεκίνο.
Ευχαριστούμε πολύ τις κ. Ανθή Μπλιάτσου, Γιώτα Σαμαρά και Μαίρη Βότση, υπεύθυνες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας, για την πρόσκληση, και για την αξέχαστη εμπειρία, που πρόσφεραν στους μαθητές μας !!!!!
Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης, στην εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού της Δ.ΥΠ.Α. Λάρισας
Την Τρίτη 12/3/2024 οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Δ.ΥΠ.Α. και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) για την ‘’Ημέρα Ανοικτών Σχολών (Open Day) 2024’’.
Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης ήταν, οι μαθητές να γνωρίσουν τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρέχουν οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α. , ώστε οι μαθητές να έχουν το περιθώριο επιλογής σχολών μετά το Γυμνάσιο, πιο συνειδητά με στόχο την καλύτερη δυνατή επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα:
- Nα ενημερωθούν για τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν όσοι παρακολουθούν το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (on the job training) που εφαρμόζεται στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α.
- Nα αλληλεπιδράσουν με τους Διευθυντές, τους Εκπαιδευτικούς, να συνομιλήσουν με αποφοίτους, να παρακολουθήσουν σύντομα εργαστήρια από ομάδες μαθητών/σπουδαστών, να ενημερωθούν για τα επίπεδα των πτυχίων και τις επαγγελματικές προοπτικές.
- Nα βιώσουν την καθημερινή πραγματικότητα των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας και των Ι.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α.
Στο τέλος οι μαθητές πήραν από ένα μικρό δωράκι….
Δράση του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου
Βραβεύτηκαν οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο του Γυμνασίου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το ίδιο .
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τις 23/02 έως τη 01/03 και σήμερα Δευτέρα 11 Μαρτίου έγινε η βράβευση των μαθητών.
Πριν την έναρξη, το Γυμνάσιο έκανε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων μετά από εντολή του προέδρου του Δεκαπενταμελούς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε και το ποίημα «Ξυπνά Ελλάδα» που έγραψαν πέρυσι μαθητές της τότε Β’ τάξης για τα Τέμπη.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει», σε συνεργασία με δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης της πόλης, ανακοινώνουν την έναρξη υλοποίησης νέου κύκλου του προγράμματος Σχολές Γονέων για το 2024.
Το πρόγραμμα ι υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης της πόλης: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας”, Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Σύλλογο Κοινωνιολόγων Λάρισας και Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Λάρισας. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει η κ. Κυρίτση Ιωάννα – M.med.sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Ψυχοθεραπεύτρια ενώ το συντονισμό έχει το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας.
Οι ομάδες γονέων απευθύνονται σε γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έχουν σκοπό να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους γονείς στο σύνθετο ρόλο της ανατροφής των παιδιών τους. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και περιλαμβάνει 6 συναντήσεις διάρκειας δυο ωρών κατά τις οποίες αναπτύσσονται θέματα όπως η επικοινωνία στην οικογένεια, τα όρια στα παιδιά, η ενίσχυση αυτοεκτίμησης-αυτοπεποίθησης και ο ρόλος των συναισθημάτων.
Οι συναντήσεις έχουν βιωματικό χαρακτήρα με έμφαση στον ανοιχτό διάλογο και το μοίρασμα εμπειριών. Παρότι η κάθε συνάντηση έχει διαφορετική θεματολογία, αποτελεί μέρος μιας ενιαίας διεργασίας η οποία προϋποθέτει τη συνεπή συμμετοχή των γονέων.
Ο νέος κύκλος του προγράμματος θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου 2024.
Συνημμένα μπορείτε να δείτε την Ανακοίνωση με περισσότερες πληροφορίες.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες ή διευκρινίσεις στα τηλέφωνα: 2410680249, 2410680250 πρωινές ώρες 8:00-14:00.
Με εκτίμηση,
Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Δήμου Λαρισαίων
6η Μαρτίου / Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Η 6η Μαρτίου, καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και αποτελεί μια ηχηρή υπενθύμιση για ένα φαινόμενο, που δυστυχώς ταλαιπωρεί τις σχολικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε δράση από την ψυχολόγο του σχολείου μας, κα. Κουτελού Ειρήνη , με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των μαθητών . Στόχος ήταν , οι μαθητές να αναγνωρίζουν τον σχολικό εκφοβισμό, να κατανοούν τους ρόλους που υπάρχουν στο σχολικό εκφοβισμό καθώς και τη σπουδαιότητα της αντίδρασης τους σε αυτό. Μέσω της προβολής διαφανειών, βίντεο και συζήτησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους καθώς και τους προβληματισμούς τους, σχετικά με τη σχολική βία και τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχουν τα άτομα που βλέπουν ή γνωρίζουν για μια βίαιη/ εκφοβιστική συμπεριφορά (παρατηρητές) των οποίων οι αντιδράσεις και ενέργειες έχουν τη δύναμη ώστε να συμβεί μια πραγματική αλλαγή, γιατί ο εκφοβισμός ευδοκιμεί στη σιωπή και μόνο αντιδρώντας και σπάζοντας τη σιωπή μπορεί να σταματήσει. Στη συνέχεια, οι μαθητές , με ζωγραφιές, έκαναν τη δική τους γωνιά στο σχολείο κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Πρόσφατα σχόλια