Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με τις προσπάθειες του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2024 – 2025.
Μήνας: Απρίλιος 2025 Σελίδα 1 από 2
Το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου επάξια καμαρώνει για την εξαιρετική επίδοση της μαθήτριάς του Γαραντζιώτη Βασιλικής της Β΄ τάξης και τη διάκρισή της στην 3η φάση «Πτολεμαίος» του 30ού Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας 2025, ο οποίος διεξήχθη στις 15 και 16 Μαρτίου στον Βόλο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Η μαθήτρια είχε σημειώσει σπουδαία επιτυχία και στις δύο προηγούμενες φάσεις του Διαγωνισμού “Αρίσταρχος και “Ίππαρχος”.
Η σπουδαιότητα της διάκρισής της Βασιλικής Γαραντζιώτη έγκειται στο γεγονός ότι μόλις 32 μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων πανελληνίως διακρίθηκαν σε αυτή τη φάση και 20 μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων, ενώ μόνο 9 μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων της Μαγνησίας συνολικά επέτυχαν σε αυτή. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα διαγωνισμό υψηλών απαιτήσεων που σκοπός της διοργάνωσης του από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής προσπάθειάς τους.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου, Καλλιόπη Γουργιώτου, συγχαίρουν θερμά τη μαθήτριά τους για τις επιτυχίες της και της εύχονται ολόψυχα να διακατέχεται διαρκώς από τη δίψα για μάθηση που τη χαρακτηρίζει και την αστείρευτη θέληση κι επιμονή της, ώστε να διαγράψει μια εξαιρετική ακαδημαϊκή πορεία στο μέλλον.
Στο δραματικό έργο ‘Ελένη’ του Ευριπίδη, το οποίο διδάσκει στην Γ΄ τάξη κατά το σχολικό έτος 2024-2025 η εκπαιδευτικός Μποσνάκη Νίκη, οι μαθητές και οι μαθήτριες ασκήθηκαν στη δημιουργική γραφή. Ακολουθούν δείγματα γραφής μαθητριών των τμημάτων Γ1 και Γ2.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΝΤΟΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΙΑΤΗ ΝΕΦΕΛΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΙΑΜΕΤΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗΣ
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί η εκπαιδευτικός Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου και με την καθοδήγηση και πολύτιμη βοήθεια της κ. Ελένης Μαστροπέτρου, συνεργάτιδας της ESERO GREECE, συμμετέχουν στο Διαγωνισμό CLIMATE DETECTIVES (ADVANCED) ,του οποίου συντονιστής είναι η ESERO GREECE , και υπεύθυνοι υλοποίησης ο κ. Αντώνης Μουρατίδης και η κ. Ελένη Κατράγκου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνεργάτης τους η κ Κική Μακρή από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ακολουθεί το project με το οποίο το σχολείο μας συμμετέχει στο Διαγωνισμό και για την παραγωγή του οποίου αξιοποιήθηκε το Copernicus Browser ένα εργαλείο που επιτρέπει την πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα της πρωτοβουλίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας την παρακολούθηση περιβαλλοντικών αλλαγών και τη διεξαγωγή ερευνών στον τομέα της γεωεπιστήμης.
Οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής του σχολείου μας, Αγραφιώτη Σοφία και Ιακωβάκη Μαρία, από την αρχή του σχολικού έτους 2024-2025 έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά ενημερωτικών δράσεων με διάφορες θεματικές, όπως οι σχέσεις μαθητών μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς, ο σχολικός εκφοβισμός, θέματα ψυχικής υγείας και άλλα.
Τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο έχουν πραγματοποιήσει στο Εργαστήριο Πληροφορικής δράσεις και συζητήσεις με όλα τα τμήματα του σχολείου μας εκ περιτροπής για το θέμα της φιλίας. Σκοπός των δράσεων αυτών είναι να βοηθήσουν τους/τις μαθητές/μαθήτριες να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση. Να τους δώσουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές και διερευνητικές δραστηριότητες που τους προκαλούν ευχαρίστηση αλλά, ταυτόχρονα, καλλιεργούν δεξιότητες ζωής και μαθαίνουν ν’ αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τις συγκρούσεις και να διευθετούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν.
Στόχος, επίσης, είναι να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ τους ώστε να μπορούν να «βλέπουν» την οπτική ενός άλλου προσώπου (ενσυναίσθηση) και, στην πορεία, να μπορούν να κατανοήσουν σε βάθος τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προθέσεις του.
Οι μαθητές/τριες να διασαφηνίσουν την έννοια της φιλίας και να προσπαθήσουν να μετασχηματίσουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους, αν χρειάζεται. Η έμφαση στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ τους βοηθάει τα παιδιά να χτίσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες λειτουργούν προστατευτικά και υποστηρικτικά.
Οι μαθητές μας δείχνουν ενδιαφέρον κι ενθουσιασμό κάθε φορά που επισκέπτονται τη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης τους. Στη φωτογραφία μαθητές της Β΄ τάξης συνοδεία των εκπαιδευτικών Ιακωβάκη Μαρίας και Αγραφιώτη Σοφίας την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 ξεφυλλίζοντας τον πνευματικό θησαυρό.
Οι συχνές επισκέψεις σε πνευματικούς χώρους, όπως και η βιβλιοθήκη, στόχο έχουν να εμφυσήσουν στους μαθητές την αγάπη σε αξίες διαχρονικές, όπως είναι η γνώση κι η καλλιέργεια της σκέψης, και να τους αποσπάσουν από τις σειρήνες της εποχής που τείνουν να απορροφήσουν όλη τους την ενέργεια σε ανούσιες και χωρίς βάθος αναζητήσεις, όπως επικίνδυνα ηλεκτρονικά παιχνίδια κι ενασχολήσεις που τους αποχαυνώνουν και δεν τους επιτρέπουν να σκεφτούν ελεύθερα.
Η Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Ανατολική Ρωμυλία διοργανώνεται στα πλαίσια του Πολιτιστικού προγράμματος «Ιχνηλατώντας τα χνάρια των προγόνων μας σε τόπους που μαρτυρούν την ιστορία μας», το οποίο υλοποιούν κατά το σχολικό έτος 2024-2025 στο σχολείο μας οι εκπαιδευτικοί Καλλιόπη Γουργιώτου και Αικατερίνη Μπάκα. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκαν φέτος και οι επισκέψεις στα Αμπελάκια και στους Δελφούς. Η επίσκεψη στην Ανατολική Ρωμυλία εγκρίθηκε από τη ΔΔΕ Μαγνησίας με την απόφαση 6798/11-4-2025.
Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής εκδρομής διαμορφώθηκε με τη συμβολή της Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Μποντού Τοκαλή Γεωργίας και της κ. Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά Σουλτάνας, οι οποίες διατηρούν συγγενικές σχέσεις με κατοίκους της Αγχιάλου, έχουν ρίζες και έχουν ταξιδέψει πολλές φορές εκεί. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του Σχολείου τις ευχαριστούν θερμά, διότι χωρίς τη συνδρομή τους θα ήταν αδύνατη η διοργάνωση της εκδρομής.
Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 τίμησε το σχολείο μας με την παρουσία του ο πολιτικός μηχανικός, κ. Παυλόπουλος Αθανάσιος. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν η ενημέρωση, η συζήτηση και η επίλυση των αποριών των μαθητών της Γ τάξης σχετικά με θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προγράμματος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού που υλοποιεί τη σχολική χρονιά 2024-2025 η εκπαιδευτικός κ. Κανδήλα Ρεγγίνα, αναγνωρισμένοι επαγγελματίες στο χώρο τους, κατόπιν πρόσκλησης από την εκπαιδευτικό, αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιτυχίας τους στους μαθητές μας, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης στη βαθμίδα του Λυκείου, όπου θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον τους και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα ο πολιτικός μηχανικός, κ. Παυλόπουλος Αθανάσιος, διαφώτισε τους μαθητές του τμήματος Γ1 για τις σπουδές σε σχολές του Πολυτεχνείου και για τις επαγγελματικές διεξόδους που αυτές προσφέρουν. Μίλησε στα παιδιά διεξοδικά για το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, τις επαγγελματικές δυνατότητες και τους ορίζοντες που ανοίγει, τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ανάδειξη στο χώρο, αλλά και τις δυσκολίες του επαγγέλματος.
Την περασμένη Πέμπτη 3 Απριλίου 2025 η οικονομολόγος κ. Αλεκτωρίδη Σμαράγδα, η οποία διατηρεί φοροτεχνικό γραφείο στη Νέα Αγχίαλο, ενημέρωσε τους μαθητές για τις σπουδές στα Οικονομικά Πανεπιστήμια και τις επαγγελματικές διεξόδους που αυτά προσφέρουν.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια, κ. Καλλιόπη Γουργιώτου, εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους τόσο στον κ. Παυλόπουλο όσο και στην κ. Αλεκτωρίδη για τον πολύτιμο χρόνο τους που αφιέρωσαν στους μαθητές μας, τις εποικοδομητικές παρουσιάσεις και τη ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε, τη γεμάτη ανησυχίες και προβληματισμούς των μαθητών μας.
Στις φωτογραφίες εμφανίζονται οι μαθητές του Γ1, καθώς εργάζονται σε διαβαθμισμένα εμπλουτισμένο υλικό διαδραστικών εφαρμογών και πολυμέσων ψηφιακής μορφής, σχετικά με το θέμα των μεταλλάξεων στον άνθρωπο και στη φύση γενικότερα, στα πλαίσια του μαθήματος της Βιολογίας στην αίθουσα ψηφιακών εφαρμογών Γεωλογίας-Βιολογίας-Χημείας.
Οι ενεργές διαδραστικές εφαρμογές και ασκήσεις στο μάθημα της Χημείας από το Πανεπιστήμιο του COLORADΟ , τέθηκαν στη διάθεση των παιδιών του Γ2 για το PH των διαλυμάτων. Με τη βοήθεια της σχετικής προσομοίωσης τα παιδιά συσχέτισαν την αριθμητική τιμή του PH διαφορετικών διαλυμάτων σε σχέση με το πλήθος κατιόντων υδρογόνου και ανιόντων υδροξυλίου για το κάθε διάλυμα, καθώς η εφαρμογή έδινε αριθμητικά δεδομένα που αφορούν τα ιόντα του κάθε διαλύματος.
Το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο σχολείο μας είναι άρτια εξοπλισμένο και λειτουργικό. Δεν είναι απλώς μια υλικοτεχνική υποδομή, αλλά ένας κρίσιμος μοχλός ενεργοποίησης της μαθησιακής περιέργειας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και ενίσχυσης της επιστημονικής γνώσης των μαθητών. Τα οφέλη του είναι πολλά, καθώς το χρησιμοποιούν καθημερινά τουλάχιστον 75 μαθητές με την καθοδήγηση, την εμψύχωση και τον συντονισμό τους από τον εκπαιδευτικό, υπεύθυνο του εργαστηρίου, κ. Μεσημβρινό Αριστείδη.
Παιδαγωγικά οφέλη
-
Μάθηση μέσω πράξης (experiential learning): Οι μαθητές δεν μένουν μόνο στη θεωρία, αλλά “βλέπουν” και “αγγίζουν” τη γνώση μέσα από πειράματα και δραστηριότητες.
-
Καλλιέργεια επιστημονικής σκέψης: Μαθαίνουν να διατυπώνουν υποθέσεις, να σχεδιάζουν πειράματα, να παρατηρούν, να καταγράφουν αποτελέσματα και να εξάγουν συμπεράσματα.
-
Ενεργητική συμμετοχή: Οι μαθητές δεν είναι παθητικοί δέκτες της γνώσης, αλλά ενεργά μέλη της μαθησιακής διαδικασίας.
🧠 Γνωστικά οφέλη
-
Καλύτερη κατανόηση αφηρημένων εννοιών
-
Ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων: Οι μαθητές καλούνται να ερμηνεύσουν δεδομένα και να αντιμετωπίσουν προβλήματα με βάση αποδείξεις.
-
Διαθεματικότητα: Το εργαστήριο μπορεί να συνδέσει τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και τα μαθηματικά σε ενιαίες δραστηριότητες.
🤝 Ψυχοκοινωνικά οφέλη
-
Ενίσχυση συνεργασίας: Μέσα από ομαδικές εργασίες, οι μαθητές μαθαίνουν να δουλεύουν μαζί, να μοιράζονται ευθύνες και να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
-
Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης: Η επιτυχία σε ένα πείραμα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση ικανότητας.
-
Κίνητρο και ενδιαφέρον: Το εργαστήριο προσφέρει μια “ζωντανή” και πιο ελκυστική διάσταση της μάθησης που μπορεί να εμπνεύσει μελλοντικό ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες.














