Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου την Τετάρτη 14 Μαϊου 2025 είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στην Αγριά Βόλου, μία από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες μονάδες παραγωγής τσιμέντου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η διδακτική επίσκεψη οργανώθηκε στα πλαίσια Προγράμματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού που υλοποιούν στο σχολείο η εκπαιδευτικός κα Ρεγγίνα Κανδήλα, Έρρικα Κρινίτσα και του μαθήματος Τεχνολογίας που διδάσκει ο εκπαιδευτικός κος Δήμος Χαριδήμου.
Τους μαθητές υποδέχτηκαν με ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ο κος Γεώργιος Κατερέλος, Χημικός Μηχανικός και Διευθυντής του εργοστασίου, η κα Φωτεινή Καπίκου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, και η κα Βιβή Βέλλη, Μηχανικός Περιβάλλοντος. Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν μια περιεκτική παρουσίαση από την κα Βιβή Βέλλη σχετικά με την ιστορία της εταιρείας και τη στρατηγική του Ομίλου, τις φάσεις της παραγωγής τσιμέντου, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζονται, καθώς και τα μεγάλα έργα και τις εξαγωγικές δυνατότητες της μονάδας.
Στη συνέχεια, η κα Φωτεινή Καπίκου παρουσίασε τις βασικές ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο (χημικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, τεχνικοί αυτοματισμών, τεχνίτες, ηλεκτροτεχνίτες κ.ά.) και ανέδειξε τις επαγγελματικές διαδρομές και ευκαιρίες εξέλιξης που προσφέρει ο Όμιλος. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου και της ισότητας, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία επενδύει συνεχώς στους ανθρώπους της μέσω εκπαίδευσης, κινητικότητας, παροχών, ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και προγραμμάτων υγείας και ευεξίας.
Ο κ. Γεώργιος Κατερέλος, Χημικός Μηχανικός και Διευθυντής του εργοστασίου, μοιράστηκε την επαγγελματική του διαδρομή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κινητικότητας, της συνεχούς μάθησης και της ανάπτυξης διαθεματικών γνώσεων και δεξιοτήτων ζωής. Επισήμανε ακόμη τη βαρύτητα που δίνει ο Όμιλος στη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία της Πράσινης Στρατηγικής της εταιρείας. Αναφέρθηκε ακόμη στην χρήση καινοτόμων πρακτικών, όπως των “έξυπνων” τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης.
Ακολούθησε η ξενάγηση οδικώς στους βασικούς εξωτερικούς χώρους του εργοστασίου, καθώς και στο κέντρο ελέγχου παραγωγής (control room), όπου οι μαθητές παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο τον ψηφιακό και αυτοματοποιημένο έλεγχο της παραγωγής. Στο χημείο, είδαν τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου με τη χρήση εξειδικευμένου εργαστηριακού εξοπλισμού.
Η Διευθύντρια του Γυμνασίου, κα Καλλιόπη Γουργιώτου, και ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τους υπεύθυνους του εργοστασίου για την ουσιαστική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία που παρείχαν στους μαθητές τους. Τους έδωσαν μια σαφή εικόνα του τρόπου λειτουργίας μιας μεγάλης βιομηχανικής μονάδας, του ρόλου των ειδικοτήτων που την υποστηρίζουν και της σημασίας που δίνεται σε ζητήματα περιβάλλοντος, ασφάλειας και ανθρώπινου δυναμικού.