Κατά το διάστημα 1 έως και 5 Απριλίου 2019, το Γυμνάσιο Κριεζών συμμετείχε στην δεύτερη βραχυπρόθεσμη κινητικότητα μαθητών στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ (Δράση ΚΑ2, Συμπράξεις Ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης) με τίτλο “HERE Discover International Treasure And Survive”, με θέμα την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Μετά την πρώτη κινητικότητα των μαθητών μας στην Ισπανία τον Ιανουάριο του 2019, η οποία ήταν μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους συμμετέχοντες μαθητές όσο και για τους καθηγητές, επιλέχτηκαν τέσσερεις μαθητές μας, τρεις από τη Γ Γυμνασίου και μία μαθήτρια της Β Γυμνασίου, με σκοπό να ταξιδέψουν στο Ζλιν της Τσεχίας και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Οι μαθητές μας προετοίμασαν εργασίες (ppt και βίντεο) σχετικά με τα έθιμα του Πάσχα, τρεις παραδοσιακές συνταγές (πρώτο πιάτο, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο), καθώς και μια ιστορία που έγραψαν οι ίδιοι, εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά κουστούμια τις περιοχής μας και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Κύμης. Επίσης, κατασκεύασαν Πασχαλινό στεφάνι από χάρτινα λουλούδια υπό την επίβλεψη της εικαστικού του σχολείου μας κ. Παναγιώτας Μακαρούνη, το οποίο και προσέφεραν στο σχολείο υποδοχής.
Οι συμμετέχοντες μαθητές μας και οι οικογένειες τους επέδειξαν άψογη συνεργασία με το σχολείο μας σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού πριν την πραγματοποίηση του. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερα έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ των οικογενειών φιλοξενίας και των Ελλήνων μαθητών διαδικτυακά και τηλεφωνικά πριν την κινητικότητα, ώστε να καλλιεργηθεί αίσθημα εμπιστοσύνης.
Το σχολείο της Τσεχίας Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín καλωσόρισε μαθητές και καθηγητές από τις χώρες εταίρους (Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία) και τη χώρα συντονισμού (Σλοβακία). Το Γυμνάσιο Κριεζών εκπροσωπήθηκε από την κ. Ελένη Λύκου (ΠΕ06) και τον κ. Φαίδωνα Καραμπατσόλη (ΠΕ86), μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας, και τους μαθητές, Ιωάννη Γκούμα, Άγγελο Παναγιώτου και Μερσίνα Κάπε, της Γ τάξης, καθώς και τη μαθήτρια Σοφία Τόλια, της Β τάξης.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης μας στο σχολείο φιλοξενίας, μας καλωσόρισε η Διευθύντρια του Σχολείου και η Παιδαγωγική Ομάδα Συντονισμού του Προγράμματος της Τσεχίας και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν μαθήματα Τσέχικης Γλώσσας, έκαναν μάθημα Μαθηματικών προσαρμοσμένο στο επίπεδο τους και σύμφωνα την μέθοδο CLIL, και γνώρισαν την πόλη του Ζλιν καθώς και την ιστορία του μέσα από παιχνίδι θησαυρού με την βοήθεια ηλεκτρονικής εφαρμογής και συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους. Το παιχνίδι θησαυρού κατέληξε στον ουρανοξύστη Μπάτα, σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, με ύψος 77.5 μέτρα.
Την δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε το Κέντρο Eden, ένα μοναδικό θεματικό πάρκο στα Highlands της Τσεχίας, με σκοπό οι μαθητές μας να γνωρίσουν τα τοπικά έθιμα του Πάσχα, να κάνουν Πασχαλινές κατασκευές με φυσικό και παραδοσιακό τρόπο, και να απολαύσουν το φυσικό τοπίο. Η επόμενη στάση μας ήταν στο Olešnice, όπου μυηθήκαμε στη χειροκίνητη εκτύπωση σχεδίων σε καμβά. Το Olešnice ήταν ένας τόπος καλλιέργειας λίνου και η παραγωγή σχεδίου χρονολογείται ήδη από τον 17ο αιώνα, όπου και χρησιμοποιούσαν τη φυσική χρωστική για ίντιγκο (indigo). Μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν επίδειξη εκτύπωσης απευθείας σε καμβά. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτύπωσης συμπεριλήφθηκε στην λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τον Νοέμβριο του 2018.
Την τελευταία μέρα οι μαθητές πραγματοποίησαν εργαστήριο, όπου και ζωγράφισαν επάνω σεκαμβά σχέδια σχετικά με το πρόγραμμα και την πολιτιστική κληρονομιά. Στη συνέχεια παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν προετοιμάσει στις χώρες τους και αντάλλαξαν απόψεις. Τέλος, παρέλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους από την Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος της Τσεχίας.
Οι καθηγητές ήταν παρόντες σε πολλές δραστηριότητες των μαθητών αλλά συμμετείχαν και σε συναντήσεις της ομάδας καθηγητών Erasmus+, σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση και την περαιτέρω διεξαγωγή και οργάνωση του προγράμματος (εργασίες και προγραμματισμός επόμενης κινητικότητας-Κριεζά Ευβοίας, Μάιος 2019)
Κατά τον ελεύθερο χρόνο οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν χρησιμοποιώντας την Αγγλική Γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας, να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων εταίρων. Συνολικά, ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική εμπειρία και αναμένουμε να ανταποδώσουμε την φιλοξενία στην επόμενη κινητικότητα που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας τον Μάιο.
Το πρόγραμμα συνχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.