Την Τετάρτη 21-9-2022, το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Δίον, όπου στο αρχαίο θέατρο και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ολύμπια Εν Δίω” παρακολουθήσαμε από το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά την παράσταση “ΕΝΑΣ ΓΛΑΡΟΣ” του JONATHAN LIVINGSTONE βασισμένη στο σχετικό βιβλίο του Richard Bach.
“Οι πιο πολλοί γλάροι το μόνο που μπαίνουν στον κόπο να μάθουν είναι οι βασικές αρχές της πτήσης -δηλαδή πως να πετούν για να φτάσουν από την ακροθαλασσιά στην τροφή τους και πάλι πίσω”, γράφει ο συγγραφέας Richard Bach σε αυτή την αλληγορία για ένα μοναδικό πουλί που ονομάζεται Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον. “Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία το πέταγμα, αλλά το φαγητό. Όμως για τούτον εδώ το γλάρο, μετρούσε πολύ περισσότερο η χαρά τού να πετάει”. Το πέταγμα στην πραγματικότητα είναι η μεταφορά που κάνει την ιστορία αυτή υψηλού νοήματος. Αυτό το μοντέρνο κλασικό best seller είναι ένα παραμύθι για την αναζήτηση υψηλού νοήματος στη ζωή, ακόμη κι αν το σμήνος σου, η φυλή ή η γειτονιά σου βρίσκει τη φιλοδοξία σου απειλητική (κάποια στιγμή ο αγαπημένος μας γλάρος εξορίζεται από το ίδιο του το σμήνος). Χωρίς να διακινδυνεύει το υψηλό του όραμα, ο Ιωνάθαν μαθαίνει τη σημασία της αγάπης και της ευγένειας και λαμβάνει την ύψιστη ανταμοιβή -την υπεροχή.
Η κα Σκοτιδάκη Γεωργία, υπεύθυνη της θεατρικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σημειώνει :
“‘’JONATHAN LIVINGSTONE,ΕΝΑΣ ΓΛΑΡΟΣ;’’ (Δημιουργική και ελεύθερη δραματοποίηση του μυθιστορήματος του Ρίτσαρντ Μπαχ ‘‘Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον’’). Η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Πειραιά, μετά από δύο χρόνια σιωπής, σε δυστοπικούς καιρούς ανασυσταίνεται εκ της τέφρας ,για να συνομιλήσει με μία πολύδιαβασμένη, συμβολική και γεμάτη έμπνευση ιστορία, την ιστορία ενός γλάρου, που πραγματεύεται την πιο πολύτιμη, την πιο άπιαστη και με πολλαπλές αναγνώσεις ιδέα, αξία και έννοια της ελευθερίας. Μιλάει για αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε, αυτήν που τη νιώσαμε να στενεύει και να συρρικνώνεται στα πλαίσια των τοίχων των σπιτιών μας. Για αυτή την Ελευθερία που τα γενέθλια των 200 χρόνων της γιορτάσαμε σαν Έθνος. Αυτή την Ελευθερία πού επάναξιολογήσαμε, επαναπροσδιόρισαμε. Στην Ελευθερία που περιμένουμε να έρθει και να μας λυτρώσει…. Σας διηγείται λοιπόν θεατρικά με τον λόγο και το σώμα πως η κάθε ζωντανή οντότητα αν θέλει να διεκδικεί την αυταξία της και τον σεβασμό των άλλων, πρέπει να σπάει τα δεσμά, να συντριβεί τις κάθε είδους συμβάσεις χώρου και χρόνου, για να πετάει ελεύθερη χωρίς περιορισμούς στο δρόμο για την αναζήτηση της τελειότητας πάντα με συνοδοιπόρο την αδιαπραγμάτευτη και άνευ όρων αγάπη και καλοσύνη ακόμα και προς τον πιο ορκισμένο εχθρό της, τη συνήθεια!!!!”
Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν παρακολουθώντας τη μεταφορά αυτού του εμβληματικού έργου. Συγχαρητήρια !!