Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2024
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 2024
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Το Ημερήσιο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αστυπάλαιας τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος.
Ο εορτασμός της 51ης επετείου του Πολυτεχνείου στο σχολείο αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για τη συλλογική μνήμη, την ιστορική συνείδηση και την καλλιέργεια του δημοκρατικού ήθους. Το γεγονός αυτό, φορτισμένο με ιδιαίτερο ιστορικό και συναισθηματικό βάρος, πρόσφερε στα παιδιά την ευκαιρία να συνδεθούν με την ιστορία της χώρας και να κατανοήσουν την αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
Η ημέρα αυτή φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα των φοιτητών, των εργαζομένων και των πολιτών ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, με αιτήματα όπως «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», που παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ευκαιρία για τα παιδιά να εμπνευστούν από την αυταπάρνηση, το θάρρος και την αποφασιστικότητα αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μια καλύτερη και ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, με προσωπικό κόστος.
Η συναισθηματική φόρτιση του εορτασμού αποτυπώθηκε μέσα από τα τραγούδια της χορωδίας, τον αφηγηματικό και ποιητικό λόγο και το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που πλαισίωσε την σχολική εκδήλωση. Το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, η φωνή του Νίκου Ξυλούρη, οι συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και οι αφηγήσεις των γεγονότων του Νοεμβρίου του 1973 γέμισαν την ατμόσφαιρα με δέος και συγκίνηση. Η σύνδεση με τις φωνές των νέων που ακούγονταν μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου έκανε τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της συλλογικής δράσης και της αντίστασης.
Ωστόσο, η αξιολόγηση ενός τέτοιου εορτασμού δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς να αναλογιστούμε και την πρόκληση που ενέχει: πώς να κάνουμε τα παιδιά να μην βλέπουν αυτή την ημέρα απλώς ως μια «υποχρεωτική γιορτή» ή μια ακόμα «αργία», αλλά ως ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας. Πώς να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της γενιάς που έζησε εκείνα τα γεγονότα και της σημερινής γενιάς που τα αντιλαμβάνεται ελάχιστα μόνο μέσα από το σχολικό βιβλίο ή τα ΜΜΕ.
Η επιτυχία του εορτασμού έγκειται στη δυνατότητα να δοθεί έμφαση στα μηνύματα που εξακολουθούν να μας ενώνουν∙ η διεκδίκηση δικαιωμάτων, η σημασία της παιδείας και ο σεβασμός στη δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, ο εορτασμός δεν είναι απλώς μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά και μια υπενθύμιση για ένα ελπιδοφόρο μέλλον – μια υπόσχεση ότι οι αξίες του Πολυτεχνείου θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης.
Εάν η εκδήλωση κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές των παιδιών, να τους προκαλέσει συγκίνηση, να ενεργοποιήσει την κριτική τους σκέψη και να τους εμπνεύσει δράση και υγιή ιδανικά, τότε μπορούμε να πούμε ότι η 51η επέτειος γιορτάστηκε και στο δικό μας μικρό σχολείο όπως της αρμόζει∙ όχι μόνο ως μνήμη, αλλά και ως εφαλτήριο για τη δημιουργία συνειδητοποιημένων και ενεργών μελλοντικών πολιτών.
Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκδήλωση αλλά και στους εκπαιδευτικούς κ. Α. Λασπά, κ. Α. Αυγερινό, κ. Α. Αλατζάκη και κ. Μ. Κρητικού για την οργάνωση της γιορτής.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΦΩΛΙΑΣ
«Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη χρήση πυροσβεστήρων και πυροσβεστικής φωλιάς από το σωματείο εθελοντών πολιτικής προστασίας Αστυπάλαιας. Δοκίμασαν μάλιστα την κατάσβεση μικρής φωτιάς και τους δόθηκαν γενικές οδηγίες αντιμετώπισης πυρκαγιών στους χώρους του σχολείου. Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα η οποία στέκεται δίπλα στους μαθητές,στα σχολεία μας και στον τόπο.»
Τα νέα του Ομίλου Φιλαναγνωσίας “Βιβλιοφιλία στην Αστυπάλαια”
Τα νέα του Ομίλου Φιλαναγνωσίας “Βιβλιοφιλία στην Αστυπάλαια”
Ακόμη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαν τα μέλη του Ομίλου μας με μια βραβευμένη συγγραφέα με πλούσιο έργο, την Έλενα Χουσνή, που ζει κι εργάζεται στην πανέμορφη Σάμο. Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2024 η συγγραφέας απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών και τους αποκάλυψε τη μικρή ηλικία στην οποία ξεκίνησε να γράφει! Συνειδητοποίησε πως θέλει να γίνει συγγραφέας ήδη από τα εννέα της χρόνια, γεγονός που εντυπωσίασε τα παιδιά και τους έδωσε τη δύναμη να πιστέψουν στο κυνήγι των ονείρων τους! Επίσης, η συγγραφέας εξήγησε πώς τη βοήθησε η δημοσιογραφική της πορεία στην αναζήτηση των στοιχείων που απαιτούνται κάθε φορά για τη σύνθεση των μυθιστορημάτων της. Αρκετά από αυτά είναι αστυνομικά θρίλερ και αυτά είναι που κέρδισαν την προσοχή των μαθητών και των μαθητριών του Ομίλου. Μάλιστα, η κυρία Χουσνή θα αποστείλει ένα αντίτυπο του βιβλίου της με τίτλο “Το παιδί με τη Ριγέ Μπλούζα” (εκδόσεις Κύφαντα) στη σχολική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Αστυπάλαιας. Το θέμα του βιβλίου σχετίζεται με το ηλεκτρονικό έγκλημα κατά των νέων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φάνηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών. Τέλος, η γνωστή συγγραφέας δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί δίπλα στα παιδιά, διαβάζοντας ακόμη και κείμενα που ενδεχομένως επιθυμούν να της αποστείλουν. Την ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία της στον Όμιλό μας κι ευχόμαστε να τη συναντήσουμε και δια ζώσης!
Ιφιγένεια Μάνθου ΠΕ 02
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940-2024
Εορτασμός εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου
1940-2024, «Τι με νοιάζει εμένα!»
Το Ημερήσιο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αστυπάλαιας τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος.
Συνδυάζοντας τον λόγο (προφορικό και θεατρικό), τη μουσική και την εικόνα, μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του σχολείου μας διέτρεξαν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου για την Ελλάδα (1940-1944), και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στη μνήμη του ‘40 και στο νόημα της 28ης Οκτωβρίου σήμερα, με εστίαση στην αναγκαιότητα της ιστορικής γνώσης και μνήμης. Η γιορτή αρθρώθηκε σε τέσσερις ενότητες: Ελληνο-ιταλικός πόλεμος (1940-1941), Κατοχή, Αντίσταση-Απελευθέρωση (1941-1944) και Μνήμη του ‘40-Αναστοχασμός (καθιέρωση της επετείου, το χρέος της μνήμης και το νόημα του ΟΧΙ σήμερα). Την επιμέλεια του επετειακού εορτασμού είχε η εκπαιδευτικός Χρυσή Τζαγκαρουλάκη (Δρ. Ιστορίας), με συγγραφή πρωτότυπων κειμένων, που αφηγήθηκαν μαθητές και μαθήτριες, και την επιλογή του οπτικοακουστικού υλικού.
Η χορωδία του σχολείου έντυσε μελωδικά τις θεματικές ενότητες της εκδήλωσης, υπό τη διεύθυνση της μουσικού του σχολείου Άννας Λασπά. Στα μουσικά μέρη έπαιξαν: πιάνο η Α. Λασπά, ντραμς ο εκπαιδευτικός Φώτης Σταύρου και κιθάρα ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Κωνσταντίνος Κυπραίος, ενώ από τις λιγοστές πρόβες αναδείχθηκαν ταλέντα σε σόλο φωνή οι μαθητές/τριες, Νικήτας Κουσουλίνης («Βρες αν μπορείς»), Αναστασία Σισσώη («Ήρωες») και Κ. Κυπραίος («Μικρός Ήρως»).
Τη σκηνογραφική επιμέλεια του δραματοποιημένου αποσπάσματος του Δημ. Ψαθά «Οι πιτσιρίκοι», που παρουσίασε η Α΄ Γυμνασίου του σχολείου, είχε ο καθηγητής των Καλλιτεχνικών Αντώνης Αυγερινός, ενώ το τεχνικό μέρος (χειρισμός των βίντεο, μικροφωνική) ανέλαβε ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Αλατζάκης.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την παράδοση Αριστείων και Βραβείων στους μαθητές και τις μαθήτριες.
Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου Αστυπάλαιας παρήλασαν στην κεντρική πλατεία του νησιού, τιμώντας την ημέρα και τους αγωνιστές της ελευθερίας, και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που είχε μαζευτεί από νωρίς. Την επιμέλεια του βηματισμού είχε ο καθηγητής φυσικής αγωγής των σχολείων μας Νίκος Μαθιουδάκης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Ημερήσιου Γυμνασίου με Λ.Τ. Αστυπάλαιας Χ. Τζαγκαρουλάκη.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη γιορτή και στην παρέλαση, τιμώντας τη μνήμη της 28ης Οκτωβρίου.