«Από το Γυμνάσιο Αλικιανού στα χνάρια των Ελλήνων του Görlitz»

Στα μέσα του Οκτώβρη το σχολείο μας, στα πλαίσια ανταλλαγής μαθητών επισκέφτηκε το Augustum-Annen-Gymnasium  στο Gorlitz (πόλη της πρώην ανατολικής Γερμανίας).  Η πρόσκληση για την ανταλλαγή έγινε από την Υπηρεσία μερίμνης τάφων με έδρα τη Δρέσδη η οποία ανέλαβε και τα έξοδα του προγράμματος.

Στο Γυμνάσιο Augustum-Annen

Στο Γυμνάσιο Augustum-Annen

Φιλοξενηθήκαμε από τις οικογένειες των  γερμανών  μαθητών που συμμετείχαν στην αντίστοιχη ομάδα ανταλλαγής. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία μας με τους μαθητές του σχολείου, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η προσέγγιση της ιστορίας των δυο λαών αλλά κυρίως η πραγματοποίηση ενός project με θέμα: «Οι Έλληνες του Görlitz 1916-1919» .(Στην πόλη αυτή βρέθηκαν το Σεπτέμβρη του 1916 στρατιώτες του Δ΄ σώματος στρατού ως «αιχμάλωτοι – φιλοξενούμενοι»).

Παλιό δημαρχείο Gorlitz

Στη σκάλα του παλαιού δημαρχείου του Görlitz

 

Πραγματευτήκαμε  αυτό το θέμα, στα πλαίσια του εργαστηρίου Ιστορίας   στο οποίο εισηγητής ήταν ο συγγραφέας  και ερευνητής της υπόθεσης Γεράσιμος Αλεξάτος και πραγματοποιήσαμε  παρουσίαση των εργασιών μας στην αγγλική, ελληνική, γερμανική γλώσσα στην αίθουσα θεάτρου του σχολείου. Εντυπωσιακή ήταν παρουσία των οικογενειών που μας  φιλοξενούσαν στην εκδήλωση  καθώς και το κλίμα έντονου ενθουσιασμού και η συγκινησιακή φόρτιση.

Εργαστήριο Ιστορίας με Γεράσιμο Αλεξάτο

Εργαστήριο Ιστορίας με τον κ. Γεράσιμο Αλεξάτο

Η φιλοξενία τόσο των καθηγητών του σχολείου όσο και των οικογενειών ήταν πρωτόγνωρη. Η αγάπη τους για την Ελλάδα και η συμπαράστασή τους στη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, μας έκανε να νιώσουμε ότι υπάρχουν γερμανοί που μας στηρίζουν και κατανοούν τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε. Για εμάς ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία  που άνοιξε τους ορίζοντες μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την καθημερινότητα καθώς και τη σχολική ζωή  συνομηλίκων μας από μια άλλη χώρα. Τους ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία τους και τους περιμένουμε με ανυπομονησία να έρθουν  τον Απρίλη για να γνωρίσουν τον Τόπο μας και την περίφημη Κρητική Φιλοξενία.

                               Η ομάδα των μαθητών που συμμετείχε στην ανταλλαγή

Αφήστε μια απάντηση