Και ποιος δεν έχει ερωτευτεί και ποιος δεν έχει πονέσει ή χαρεί από έρωτα; Ο Άγγλος ποιητής Σέλλεϋ λέει πολύ χαρακτηριστικά πως η αγάπη φωτίζει με τη λάμψη του παραμυθιού την καθημερινότητα! Η 14η Φεβρουαρίου, λοιπόν, έχει πια καθιερωθεί ως η μέρα γιορτής των ερωτευμένων. Από πού όμως ξεκίνησε η γιορτή αυτή και πώς καθιερώθηκε;
Στη θέση της ειδωλολατρικής γιορτής Λουπερκάλια, προς τιμήν του θεού Πάνα, μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου τον 5ο αι μ.Χ. Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, θα λέγαμε σήμερα! Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.
Τη νοηματοδότηση που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα των 699 στίχων είναι ένα ενύπνιο εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους («…for this was Saint Valentine’s Day, when every bird cometh there to choose his mate…»).
Ο Άγιος Βαλεντίνος, όμως, δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα(= το κρέας που προσφέρθηκε ως θυσία σε ένα είδωλο). Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.
Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, είτε μιλάμε για τον Αγ.Βαλεντίνο είτε για τον Άγιο Υάκυνθο, ο έρωτας είναι ένα θέμα που συγκινεί όλους και ιδιαίτερα τους νέους. Από παλιά μέχρι και σήμερα έχουν γραφτεί πολλά ποιήματα αλλά και τραγούδια τα οποία ακούγονται ακόμα! Μπορεί η 14η Φεβρουαρίου να έχει ονομαστεί ως η ημέρα των ερωτευμένων, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα! Χρόνια πολλά στους ερωτευμένους και σε όσους δεν είναι ερωτευμένοι ευχόμαστε πολύ σύντομα να ερωτευτούν!!!
Επιμέλεια:
Βελίκη Αναστασία Γ1
Κουτσούδη Ιωάννα Γ1