φιλοζωικη

«Εκδήλωση με θέμα τη φιλοζωία στο 1ο Γυμνάσιο Αγ.Αθανασίου»

Την Τετάρτη, 29-1-2014, επισκέφτηκαν το σχολείο μας δυο κυρίες από τη φιλοζωική οργάνωση, «Αγάπη». Η κ. Στογιάννη Μαρία, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και η κυρία Μποτονάκη Ιζαμπέλα, δραστηριοποιημένη σε θέματα φιλοζωίας εδώ και 25 χρόνια. Αυτές οι κυρίες μας μίλησαν για τους σκύλους ,προσπαθώντας να μας ευαισθητοποιήσουν πάνω σε θέματα που αφορούν στη συνύπαρξή μας με τα σκυλιά και με τα κατοικίδια γενικότερα.  

  Έτσι, μας είπαν ότι την ευθύνη για τα αδέσποτα την έχει ο δήμος . Ειδικότερα, ο Δήμος έχει την υποχρέωση να εμβολιάσει τα αδέσποτα για τη λύσσα, καθώς και να  τα στειρώσει  (αρσενικά και θηλυκά). Ενημερωθήκαμε πάνω στον κίνδυνο της λύσσας ,η οποία μας επηρεάζει όλους. Μιλήσαμε επίσης για τα συμπτώματα της λύσσας, τα οποία είναι: ο αφρός από το στόμα των σκύλων και τα κόκκινα μάτια.

  Πριν από έξι μήνες περίπου, η πολιτεία έδωσε εντολή, να ρίξουν από τον αέρα δολώματα (εμβόλια για τη λύσσα) και έτσι περιορίστηκε προσωρινά το πρόβλημα. Μας προειδοποίησαν  ακόμη ότι δεν πρέπει να πλησιάζουμε κανέναν άγνωστο σκύλο, γιατί μπορεί να είναι φορέας της αρρώστιας.

 Το καλό είναι ότι ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και πάνω-κάτω γνωρίζουμε  τα κατοικίδια των φίλων μας και των συμμαθητών μας, καθώς και το αν είναι εμβολιασμένα ή όχι.

Ο σωστός τρόπος να πλησιάσεις έναν σκύλο είναι :

1.       Αφήνεις τον σκύλο να έρθει κοντά σου

2.       Απλώνεις το χέρι σου , τον αφήνεις να σε μυρίσει και τον χαϊδεύεις στο λαιμό.

Συζητήσαμε επίσης για το ποιοι παράγοντες κάνουν ένα ζώο χαρούμενο:

1.       Το παιχνίδι

2.       η προστασία

3.       η αγάπη

4.       το φαγητό

5.       το νερό

6.       και η βόλτα (να μην ξεχνάμε να μαζεύουμε τα περιττώματα ).

   Μελέτες δείχνουν ότι αν δένουμε τα σκυλιά ή τα αιχμαλωτίζουμε υπάρχουν 90% πιθανότητες  να πάθουν κατάθλιψη

Ακόμη συζητώντας για τη στείρωση καταλήξαμε  στα εξής συμπεράσματα:

§  Πρέπει να στειρώνουμε τα ζώα, για να  περιορίσουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων. Να έχουμε υπόψη μας ότι τα ζώα δεν είναι απαραίτητο να τεκνοποιήσουν για να είναι χαρούμενα.

§  Η στείρωση είναι απαραίτητη και για επιστημονικούς λογούς (αρρώστιες, κυρίως των θηλυκών).

      Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι:

1.       Τα σκυλιά μυρίζουν το φόβο.

2.       Για να διώξεις έναν σκύλο στέκεσαι ακίνητος και δεν τον κοιτάς στα ματιά (έτσι καταλαβαίνει ότι δεν είσαι απειλή γι αυτόν).

   Τέλος, όταν νιώθουμε την επιθυμία να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο (π.χ. έναν σκύλο) ,είναι προτιμότερο να τον παίρνουμε από μια φιλοζωική οργάνωση ή από κάποιο κυνοκομείο,  αλλά σε καμιά περίπτωση δεν παίρνουμε σκύλους  από PETSHOP! Και δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η  υιοθεσία ενός κατοικίδιου έχει ευθύνες, τις οποίες αν δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε, καλύτερα να μην το πάρουμε. Ένα κατοικίδιο δεν είναι ένα λούτρινο παιχνίδι που όταν βαρεθούμε μπορούμε να το εγκαταλείψουμε!!!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (Α1)

P1050403     P1050405         filozoikes2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων