Νέος Κόσμος

Η φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα ημέρα Δευτέρα 4/5 και ώρα 7:45 με το προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 4/5 και ώρα 7:45 με το προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο.

Μένω στην περιοχή <<Νέος Κόσμος>> του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με το διαχωρισμό τον οποίο κάναμε στην πόλη μας, η περιοχή μου δεν είναι καμία από τις δεκαεννέα περιοχές. Από μια έρευνα όμως που έκανα στο διαδίκτυο έβγαλα το συμπέρασμα πως η περιοχή Νέος κόσμος είναι ενιαία με την περιοχή Δειλινά. Επομένως αν κάποιος με ρωτούσε σε ποια περιοχή εκ των δεκαεννέα διαμένω θα δήλωνα πως διαμένω στην περιοχή <<Δειλινά-Θέρισσος>>.

Η περιοχή μου είναι μια σχετικά σύγχρονη περιοχή και αρκετά καινούρια. Δεν υπάρχει κάποιο μεμονωμένο ιστορικό γεγονός που να συνέβη εδώ. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήρθαν να εγκατασταθούν στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό καθιστά την περιοχή με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Σημαντικότερο έργο είναι η έξοδος για την εθνική που δημιουργήθηκε πρόσφατα καθώς και οι σχολές του ΟΑΕΔ.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της περιοχής είναι οι υπηρεσίες που αυτή προσφέρει. Υπάρχουν σχεδόν όλων των ειδών τα μαγαζιά και τα κτίρια που μπορεί να έχει κάποιος ανάγκη. Η κοντινή απόσταση αυτών από τις οικίες των πολιτών καθιστούν εύκολη την πρόσβαση έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλοι όσο το δυνατόν καλύτερα. Βρίσκεται αρκετά κοντά στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων η οποία είναι μία από τις κύριες οδούς της πόλης, έτσι όλη η περιοχή έχει άμεση πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το κέντρο.

Η είσοδος και έξοδος από την εθνική οδό δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να φεύγουν εκτός πόλη πολύ εύκολα χωρίς να χρειάζεται να σπαταλούν χρόνο περνώντας από άλλη έξοδο.

Το στοιχεί που λείπει από όλη την περιοχή είναι το πράσινο καθώς και η έλλειψη κάποιου πάρκου στο οποίο θα μπορούσαν τα παιδιά να παίζουν. Αυτό καθιστά την περιοχή μη ιδανική για γονείς με μικρά παιδιά καθώς και γι αυτούς οι οποίοι επιθυμούν μία οικία κοντά στη ύπαιθρο.

Επίσης παρά τα σύγχρονα έργα που έχουν γίνει για να ανοιχτεί δρόμος προς την εθνική, σπανίζουν τα πεζοδρόμια, κάνοντας τη ζωή όσων κινούνται με τα πόδια καθώς και των ατόμων με ειδικές ανάγκες δύσκολη.

Επίσης μεγάλο μειονέκτημα της περιοχής αποτελεί η ασφάλεια. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν γίνει στις γύρω γειτονίες κλοπές από οικίες, ανθρώπους και παιδία. Επίσης, κατά καιρούς διεξάγονται μεμονωμένα περιστατικά πυρκαγιών σε οχήματα ή και θάνατοι. Σε όλο το εύρος της περιοχής υπάρχουν αλλοδαποί κάτοικοι τους οποίους οι γηγενείς υποπτεύονται για τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή χωρίς όμως να έχουν βάσιμες αποδείξεις. Τέλος η αυξημένη κίνηση λόγω της εξόδου από την εθνική έχει δημιουργήσει αρκετά τροχαία ατυχήματα τον τελευταίο καιρό.

Ανέκαθεν απασχολούσε τους κατοίκους η ηχορρύπανση λόγω του κεντρικού δρόμου από τον οποίο διέρχονται αρκετά αυτοκίνητα τα οποία προκαλούν θόρυβο.

Παρόλο που οι σχολές του ΟΑΕΔ στεγάζονται στο ίδιο κτίριο εδώ και αρκετά χρόνια, δεν υπάρχει κοντά κάποιο μέρος στο οποίο να μπορούν οι φοιτητές να μένουν ή να συνεστιάζονται όπως συμβαίνει στα περισσότερα κτίρια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η έλλειψη σχολείου αποτελεί ένα από τα βασικά παράπονα των γονιών οι οποίοι χρειάζεται να ταξιδεύουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά έτσι ώστε να στέλνουν τα παιδία τους για να μορφωθούν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχολείο καμίας βαθμίδας σε όλη την περιοχή με εξαίρεση ένα νηπιαγωγείο το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί αρκετά χρόνια πριν.

Παρόλο που έχω περάσει όλα τα χρόνια της ζωής μου σε αυτή την περιοχή δεν έχω κάποιο συναισθηματικό δέσιμο με αυτήν. Οι άνθρωποι είναι αρκετά φιλικοί και <<ζεστοί>> αλλά η υποδομή της περιοχής δεν έχει πολλά να προσφέρει σε κάποιον. Δε θα σύστηνα σε κανένα να έρθει για να μείνει μόνιμα. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έκανα τεράστιες αλλαγές σε όλο το μήκος της περιοχής. Θα την έκανα πιο πράσινη καθώς και αρκετά πιο φιλική προς τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες δημιουργώντας πάρκα, πεζοδρόμια και χτίζοντας εστίες για τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στις σχολές.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.