Αμμουδάρα, μια παραμελημένη πόλη

Στις αρχές του 20ού αιώνα η ακτογραμμή της Αμμουδάρας βρισκόταν στο εξωτερικό όριο του υφάλου. Τη δεκαετία του 1950-1960, ξεκίνησε έντονη διάβρωση, όπως αποκαλύπτει ο ύφαλος ο οποίος ξεκινάει από τα ανατολικά του ποταμού Γαζανού, στα 40-50 μέτρα από την ακτογραμμή και, σχεδόν σε μία ευθεία, φτάνει ως το ανατολικό άκρο της Αμμουδάρας, σε απόσταση περίπου 5 μέτρα από την ακτογραμμή. Η διάβρωση αυτή φαίνεται να οφείλεται πρωτίστως σε φυσικούς μηχανισμούς που εντάθηκαν με την έντονη ανάπτυξη της περιοχής και την καταστροφή των θινών στα σύγχρονα χρόνια. Σύμφωνα με ένα μοντέλο το οποίο βρέθηκε κατά την έρευνα του 2003, ο υποθαλάσσιος ύφαλος που βρίσκεται μπροστά από την ακτή είναι δημιούργημα εκτεταμένης διάβρωσης από το 1940 μέχρι και σήμερα, και πιθανότατα είναι η βυθισμένη ακτογραμμή της εποχής εκείνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμμουδάρα έχει καταγραφεί ως βάλτος, σύμφωνα με μαρτυρίες που χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα, με τους ποταμούς Αλμυρό, Γαζανό, Ξεροπόταμο και Γιόφυρο – από δυτικά προς ανατολικά – να συμβάλλουν σ’ αυτό.           (Πηγή : Νέα Κρήτη)

Σήμερα η Αμμουδάρα αποτελεί μία τουριστική περιοχή που συνορεύει με το Γάζι. Δυστυχώς παρόλο που στην περιοχή αυτή βρίσκεται η ΔΕΗ, αρκετά συχνά γίνονται διακοπές ρεύματος είτε για μικρά ,είτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μερικές αναταράξεις στα προγράμματα των πολιτών. Ένα άλλο μειονέκτημα της περιοχής είναι το οδικό δίκτυο και η ρυμοτομία, η αλήθεια είναι πως ο δήμος δεν ασχολείται όσο θα έπρεπε με την πόλη, δεν φροντίζει τους δρόμους αλλά ούτε και τα εγκαταλειμμένα κτίρια. Επίσης δεν έχει δώσει την παραμικρή σημασία προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά ούτε και στους εποχούμενους.Εκτός αυτόυ υπάρχουν αρκετοί δρομοι μεσα στην Αμμουδάρα που είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση σε αυτούς με κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος να υπάρχει πρόβλημα στην εισέλευση των άμεσων βοηθειών.

Είναι κρίμα πάντως, διότι η Αμμουδάρα είναι μια πραγματικά πολύ ωραία πόλη, έχει φυσική ομορφιά και αρκετό χώρο για να δημιουργηθούν πάρκα και περισσότεροι χώροι αναψυχής (βιβλιοθήκη προτιμότερα). Έχει ένα ποτάμι το οποι’ο καταλήγει στη θάλασσα και βρίσκεται προς το τέλος της Αμμουδάρας .Εκεί έχει χώρο να κάτσει κάποιος και να ταΐσει τις πάπιες απολαμβάνοντας τη θέα του νερού να κυλά .

Λόγω του γεγονότος πως η Αμμουδάρα είναι τουριστική περιοχή καλοκαίρι επικρατεί ένας μικρός πανικός με τα ξενοδοχεία ,καθώς σχεδόν κάθε βράδυ γίνεται κάποιο πάρτι και η μουσικη αντηχεί σε ολη τη πόλη μεχρι το ξημέρωμα.Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα αρνητικό ,αφού όλοι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα μαζί με τις φωνές των ανθρώπων που καλοπερν΄νε και συνήθως όταν βλέπεις πως οι γύρω σου περνάνε καλά ,φτιάχνει και εσένα η διάθεση σου. Εξάλλου όλοι θέλουμε να είμαστε λιγο ξέγνοιαστοι το καλοκαίρι.

Η πόλη έχει ένα δημοτικό σχολείο ,τέσσερα νηπιαγωγεία (το γυμνάσιο και το λύκειο βρίσκεται στη διπλανή πόλη, το Γάζι), δύο γήπεδα τέννις, τα οποία περιέχονται σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία όμως οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα, δύο αθλητικούς όμιλους (ποδόσφαιρο), ένα σινεμά, ένα waterpark, πολλές καφετέριες και ακόμα πιο πολλά ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα.

Υπάρχουν πολλά ταξί και ένα αστικό λεωφορείο που περνάει κάθε 15’ το καλοκαίρι και κάθε 30’-35’ τον χειμώνα προς το κέντρο του Ηρακλείου. Επίσης υπάρχει και αστυνομικό τμήμα στη περιοχή, οπότε επικρατεί μια αίσθηση ασφάλειας το περισσότερο τουλάχιστον χρόνο και λέω τον περισσότερο όχι γιατι η Αμμουδάρα είναι επικίνδυνη περιοχή, αλλά επειδή γενικά τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα εχει αυξηθεί και δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ασφάλεια μας πουθενά.

Το αγαπημένο μου στοιχείο της περιοχής είναι η τοποθεσία της. Διότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και κοντά σε waterpark οπότε το καλοκαίρι μπορείς να πας όποτε θες σε όποιο από τα δύο θες. Επίσης έχει αρκετές καφετερίες και σινεμά για να πας με τους φίλους σου, το ποταμι είναι επίσης κοντά οπότε μπορείς να πας να κάτσεις εκεί και να χαλαρώσεις και είναι και κοντά στο κέντρο. Επιπλέον είναι πολυσύχναστη περιοχή, ειδικά το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να έρχεσαι συνεχώς σε επαφ’η με ανθρώπους από όλο τον κόσμο (περίπου).

Παρόλο που σαν περιοχή έχει αρκετά μειονεκτήματα, νομίζω πως κανένα δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να απωθήσει κάποιον από το να μείνει εδώ. Δηλαδή τα πλεονεκτήματα κατά τη γνώμη μου ξεπερνούν τα μειονεκτήματα, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως η Αμμουδάραθα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερα εάν ο δήμος αποφάσιζε να δώσει σημασία στην πόλη.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.