Καβροχώρι, μία μικρή και ιδιαίτερη κοινότητα

Στη φωτογραφία απεικονίζεται το Καβροχώρι από τη θέα του σπιτιού μου. Τραβήχτηκε σήμερα το πρωί, 4/05/2015

Στη φωτογραφία απεικονίζεται το Καβροχώρι από τη θέα του σπιτιού μου. Τραβήχτηκε σήμερα το πρωί, 4/05/2015

Το Καβροχώρι ανήκει στον Δήμο Μαλεβιζίου της Περιφεριακής ενότητας Ηρακλείου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 63 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 35,3061561576 και γεωγραφικό μήκος 25,0444853422 (πηγή: http://buk.gr/el/poli-perioxi/kavrohori). Σήμερα στο χωριό κατοικούν περίπου 600 άτομα. Το θέμα της προέλευσης της ονομασίας παρουσιάζει αμφιλεγόμενες προτάσεις. Η άποψη του Ν. Σταυριανίδη είναι ότι το χωριό αρχικά ονομαζόταν Γαβαλοχώρι από την οικογένεια Γαβαλάδων, σύμφωνα με Εμμ. Λαμπρινάκη η ονομασία προέρχεται από τους καβρούς (καβούρια) στα λιμνάζοντα νερά του Γαζανού ποταμού, μία τρίτη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από την οικογένεια Καβρών που κατοικούσε τον οικισμό, ενώ οι κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το Καυγαδοχώρι-Καβροχώρι, από τις έριδες μεταξύ των κατοίκων ή των πολεμικών επιχειρήσεων την περίοδο της Ενετοκρατία και της Τουρκοκρατίας. Η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού σε μάχες κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, όπως αναφέρει ο ποιητής Μαρίνος Τζάνε Μπουνιαλής (1648), της Τουρκοκρατίας από το 1669 μέχρι και το 1897 και έπειτα κατά τη Γερμανική Κατοχή με τη μάχη στα Ξύπετρα (1944) ήταν αξιοσημείωτη (πηγή: http://kavrochori.weebly.com/iotasigmatauomicronrhoiotaalpha.html, ιστοσελίδα του πολιτιστικού συλλόγου). Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν σημειωθεί, επίσης, στην ιστορία του Καβροχωρίου σε έξι διαφορετικά σημεία του χωριού, όπου οι ανασκαφές γυρνούν πίσω έως και το 2100 π.Χ. (πηγή: http://kavrochori.weebly.com/alpharhochialphaiotaomicronlambdaomicrongammaiotaalpha.html, ιστοσελίδα του πολιτιστικού συλλόγου ). Ένα από αυτά τα σημεία αποτελεί ο τόπος κατοικίας μου, καθώς κατά την διάνοιξη των θεμελίων για την κατασκευή του σπιτιού εντοπίστηκε τάφος της Γεωμετρικής περιόδου (1000 π.Χ ) με πλήθος αγγείων (http://kavrochori.blogspot.gr/) .

Σε γενικές γραμμές, η βασική υποδομή της περιοχής δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Το Ηλεκτρικό Δίκτυο παρουσιάζει σωστή λειτουργία, όπως και το Δίκτυο Ύδρευσης. Όμως, δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από τον Δήμο σχετικά με την ποιότητα του νερού. Είναι πιθανό το νερό να προέρχεται από τη μονάδα αφαλάτωσης του Αλμυρού ποταμού και να είναι αναμεμειγμένο με νερό από δεξαμενές γεωτρήσεων. Δίκτυο Όμβριων Υδάτων δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη ποσότητα νερού στους δρόμους, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Αναφορικά με το Δίκτυο Αποχέτευσης, έξω από το χωριό δεν υπάρχει αποχετευτικός αγωγός. Επιπλέον, οι δρόμοι είναι αναμφισβήτητα επιζήμιοι για τα αυτοκίνητα. Ακόμη και κατά την κατασκευή νέων δρόμων για την εξάλειψη των προβλημάτων που προκαλούν, δημιουργούνται νέα προβλήματα, καθώς η αποπεράτωση αργεί. Η απουσία τόσο των χώρων στάθμευσης, όσο και των πεζοδρομίων αποτελεί σημαντικό ελάττωμα της περιοχής. Σχετικά με τον νυχτερινό φωτισμό, πολύ συχνά παρατηρούνται καμένες λάμπες και η αντικατάστασή τους αργεί. Ουσιώδες μειονέκτημα αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι η περιοχή δεν είναι φιλική προς τα άτομα με αναπηρία.

Πολλά χαρακτηριστικά του Καβροχωρίου δηλώνουν ότι η ασφάλεια της περιοχής ίσως δεν είναι επαρκής. Η έλλειψη πεζοδρομίων, η ύπαρξη πολλών στροφών και ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων καθιστά την κυκλοφορία επικίνδυνη για τους πεζούς, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε συνδυασμό και με την έλλειψη επαρκούς φωτισμού. Ο μεγάλος αριθμός κλοπών που έχουν σημειωθεί στην περιοχή καθιστά αναγκαία την τοποθέτηση συστήματος συναγερμού στα σπίτια, κυρίως για τις περιπτώσεις στις οποίες η οικογένεια απουσιάζει από το σπίτι, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπρόσθετα, η πρόσβαση στο χωριό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι αρκετά δύσκολη, όχι μόνο λόγω της μεγάλης απόστασης από το κέντρο της πόλης, αλλά και εξαιτίας της κατασκευής των δρόμων.

Παρά τα πολυάριθμα ελαττώματα της περιοχής όσον αφορά την βασική υποδομή και την ασφάλεια, το Καβροχώρι παρέχει την ιδανική ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει άμεση επαφή με ένα υγιές και ευχάριστο περιβάλλον κοντά στη φύση. Επιπλέον, η απομάκρυνση των κατοίκων από τους θορύβους της πόλης ενισχύει την ψυχική τους ηρεμία, σε καθημερινή βάση. Η θέα ενός τοπίου που περιλαμβάνει ταυτόχρονα θάλασσα και βουνά είναι μοναδική. Αδιαμφισβήτητα το χαρακτηριστικό που καθιστά την περιοχή ξεχωριστή είναι η παρουσία ενός ποταμού που δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι έχει βρεθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος. Μάλιστα, ο δρόμος που οδηγεί εκεί, ο οποίος συχνά επιλέγεται από διάφορες ομάδες ανθρώπων για πεζοπορία, είναι αρκετά επιμελημένος και ασφαλής. Μονοπάτια σε διάφορα σημεία του πεζοπορικού δρόμου οδηγούν σε διαφορετικά τοπία που συναρπάζουν τον επισκέπτη. Το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης του χωριού προσφέρει καθαρό αέρα και αρκετή πρόσβαση του ηλίου. Παράλληλα, οι δρόμοι του Καβροχωρίου κρίνονται ικανοποιητικά καθαροί. Ωστόσο, δεν επιτρέπουν την μετακίνηση μέσω ποδηλάτου, καθώς επίσης, δεν είναι ακόμα πλήρως κατάλληλοι και για τα οχήματα, λόγω των συνεχόμενων έργων που πραγματοποιούνται, όπως έχει προαναφερθεί. Ακόμα, τα δρομολόγια των λεωφορείων, αν και εφαρμόζονται πιστά είναι σχετικά αραιά. Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των γειτόνων, αυτές φαίνεται να είναι φιλικές, όπως συνηθίζεται στα χωριά. Ως μία μικρή κοινότητα, το Καβροχώρι φέρνει κοντά τους κατοίκους της, καθώς υπάρχει ενεργός πολιτιστικός σύλλογος που διοργανώνει κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες όλοι οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν. Τέτοιες είναι η προβολή ταινιών στην πλατεία του χωριού, η ύπαρξη θεατρικής ομάδας, η οργάνωση πεζοποριών στο ποτάμι και η παραδοσιακή γιορτή του Κλείδωνα.

Σε γενικές γραμμές, αν και τίθεται αναγκαίο να πραγματοποιηθούν πολλά έργα για τη βελτίωση της περιοχής, το Καβροχώρι προσφέρει, χωρίς αμφιβολία, ένα υψηλό επίπεδο ζωής στους κατοίκους του, καθώς και τη δυνατότητα απόλαυσης μίας ατμόσφαιρας που μόνο λίγες περιοχές διαθέτουν.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.