Η περιοχή μου: Αμμουδάρα

;;;

;;;

Η περιοχή στην οποία κατοικώ ονομάζεται «Αμμουδάρα». Βρίσκεται στα δυτικά (βορειοδυτικά) προάστια του Ηρακλείου Κρήτης. Δημοτικά δεν ανήκει στο Ηράκλειο. Είναι μέρος του Δήμου Μαλεβιζίου. Γι’ αυτό συνήθως τη συναντάμε ως «Αμμουδάρα Γαζίου».

Είναι μία περιοχή παραθαλάσσια και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο τουρισμός. Διαθέτει πληθώρα ξενοδοχείων, χώρων αναψυχής-διασκέδασης, τουριστικών καταστημάτων και το κυριότερο, μεγάλη παραλιακή έκταση. Υπάρχουν πολλές παραλίες με διάφορους χώρους όπου κάποιος μπορεί από το να απολαύσει έναν καφέ ή να χαλαρώσει σε μία ξαπλώστρα, μέχρι το να συμμετέχει σε beach party και να δοκιμάσει κάποιο καλοκαιρινό extreme sport.

Κάθε χρόνο δέχεται επίσκεψη από χιλιάδες τουρίστες, διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι είναι η αιτία για την οικονομική ευημερία της περιοχής κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι άνθρωποι αυτοί διαμένουν στα υπάρχοντα ξενοδοχεία και δωμάτια και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καλοκαιρινή τουριστική πλευρά του τόπου μας. Συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες και συνήθως φεύγουν ευχαριστημένοι.

Ας μιλήσουμε τώρα για την περιοχή, χωρίζοντας την ανάλυσή της σε τρία μέρη. Πόσο βιώσιμη είναι; Είναι ικανοποιητική η ποιότητα ζωής που παρέχει; Εξετάζοντας και αξιολογώντας κάποιους παράγοντες, μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα.

Αρχικά, το κυριότερο κριτήριο για τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής είναι η βασική υποδομή:

-Το δίκτυο ύδρευσης και η ποιότητα νερού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτρια. Η ποιότητα είναι αρκετά καλή, αλλά το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, η ποσότητα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα σε κάποια σπίτια να μην έχουν επαρκή παροχή νερού.

-Το ηλεκτρικό δίκτυο στην περιοχή είναι αρκετά καλό. Υπάρχει τροφοδότηση των οικιών με ρεύμα 24 ώρες το24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με σπάνιες διακοπές ρεύματος κυρίως κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες.

-Το δίκτυο αποχέτευσης είναι πολύ καλό. Δεν δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

-Το δίκτυο όμβριων υδάτων είναι πολύ φτωχό. Το χειμώνα δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στη διάβαση των οχημάτων, εξαιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων.

-Το οδικό δίκτυο είναι μέτριο. Υπάρχουν αρκετά ψεγάδια και ελαττώματα στους δρόμους.

-Τα πεζοδρόμια είναι επαρκή και σε σχετικά καλή κατάσταση. Δεν δυσκολεύουν τους πεζούς.

-Οι θέσεις στάθμευσης είναι αρκετά επαρκείς. Υπάρχουν διάφοροι χώροι στους οποίους κάποιος θα μπορούσε να παρκάρει χωρίς κανένα κόστος.

-Ο νυχτερινός φωτισμός είναι κάτι στο οποίο η περιοχή αυτή υστερεί. Υπάρχουν λάμπες σε αρκετά σημεία, χωρίς όμως να λειτουργούν. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν επισκευάζονται.

-Η φιλικότητά της προς τα άτομα με αναπηρίες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτρια.

Στη συνέχεια, ας εξετάσουμε την ασφάλεια στην περιοχή:

-Κάποιος που κυκλοφορεί πεζός κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθάνεται αρκετά ασφαλής. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να φοβάται για την ασφάλειά του. Μόνο το ότι υπάρχουν πολλά αδέσποτα ζώα.

-Τη νύχτα η ασφάλεια μειώνεται. Εκτός από τα ζώα υπάρχουν και άνθρωποι για τους οποίους θα έπρεπε να ανησυχεί κάποιος, κάνοντας έτσι κάποιον που περπατά τη νύχτα να μην αισθάνεται αρκετά ασφαλής.

-Όταν κάποιος βρίσκεται μέσα στο σπίτι του, μπορεί να αισθάνεται πολύ ασφαλής για την οικογένεια και την περιουσία του.

-Όταν κάποιος λείπει από το σπίτι του, η ασφάλεια για τα υπάρχοντά του είναι αρκετά μικρότερη.

-Η Αμμουδάρα είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη χρονικά και χωροταξικά. Οι κάτοικοί της δεν έχουν πρόβλημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, ας αξιολογήσουμε την ποιότητα ζωής:

-Η περιοχή αυτή είναι αρκετά όμορφη. Έχει κάποια φυσικά τοπία που βελτιώνουν τη θέα και κάνουν το περιβάλλον πιο ευχάριστο αισθητικά.

-Το περπάτημα στην περιοχή είναι μία αρκετά διασκεδαστική δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να δει κάποιος σε μία βόλτα με τα πόδια.

-Όσον αφορά την έλλειψη θορύβου, μάλλον θα λέγαμε ότι είναι μέτρια. Τον χειμώνα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά το καλοκαίρι ακούγονται διάφοροι θόρυβοι από τα ξενοδοχεία και την κίνηση στους δρόμους.

-Το πράσινο είναι επαρκές. Τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν είναι αρκετά.

-Η ποιότητα του αέρα είναι μέτρια. Όταν η κυκλοφορία στους δρόμους είναι αυξημένη η ατμόσφαιρα επηρεάζεται από τα καυσαέρια των οχημάτων. Υπάρχει όμως σε κοντινή ακτίνα και το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η., το οποίο υποβαθμίζει σημαντικά τον αέρα.

-Η καθαριότητα είναι επίσης μέτρια. Τα απορρίμματα δεν είναι ούτε λίγα ούτε πολλά.

-Η φωτεινότητα είναι πολύ καλή. Τίποτα δεν εμποδίζει την πρόσβαση του ήλιου.

-Η φιλικότητά της για τους πεζούς είναι αρκετά μεγάλη. Η κατάσταση των πεζοδρομίων βοηθούν την εύκολη διάβασή τους.

-Για τους ποδηλάτες δεν είναι καθόλου φιλική. Δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι οι άλλοι χώροι για να τους διευκολύνουν.

-Η φιλικότητά της για τους εποχούμενους είναι σχετικά μεγάλη. Παρόλο που η κατάσταση των δρόμων δεν είναι τέλεια, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα σε γενικές γραμμές.

-Οι γραμμές των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι πολύ μέτριες. Παρόλο που η Αμμουδάρα είναι τουριστική περιοχή, ειδικά τον χειμώνα, τα λεωφορεία δεν έχουν σταθερό και ικανοποιητικό ωράριο.

-Οι δημόσιοι χώροι κοινωνικής συνεύρεσης στην περιοχή είναι πολλοί. Υπάρχουν διαφόρων ειδών μέρη, για όλες τις ηλικίες, τις προσδοκίες και τις δραστηριότητες.

-Οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των γειτόνων είναι αρκετά καλές. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα.

-Το να συστηθεί αυτή η περιοχή σε κάποιον που ψάχνει στέγη στο Ηράκλειο είναι αρκετά πιθανό. Καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των κατοίκων της.

-Το καλύτερο χαρακτηριστικό της περιοχής αυτής είναι οι χώροι αναψυχής. Υπάρχει η παραλία, ένας πολυκινηματογράφος, πάρκα, καφετέριες παιδικές χαρές κ.α.

~Το χειρότερο χαρακτηριστικό της είναι το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η., το οποίο υποβαθμίζει την περιοχή σε σημαντικό βαθμό. Εκτός από τη μόλυνση του αέρα, έχει πολλά απόβλητα και εκπέμπει μορφές ραδιενέργειας.

Συνοψίζοντας, η Αμμουδάρα είναι μία πολύπλευρη περιοχή με δυνατό της σημείο τον τουρισμό. Παρουσιάζει τόσο θετικά, όσο και αρνητικά σημεία. Κατά τη γνώμη μου, τα θετικά ξεπερνούν τα αρνητικά και πιστεύω ότι η γενική εικόνα είναι κάλη.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.