Πρόσκληση στην Εκδήλωση «Όλοι μαζί για το νερό!!!» (Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στο ΜΕΤ)

Εκδήλωση Ολοι μαζί για το νερόΣας ενημερώνουμε πως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, διά των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ), το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν εκδήλωση, με τίτλο:

«Όλοι μαζί για το νερό!!!»,

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 18:30, στον χώρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΜΕΤ) και καλούνται να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και γονείς.

Το νερό αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό της Γης και πηγή ζωής που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι ρυθμοί κατανάλωσής του από τις σύγχρονες κοινωνίες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας των υδατικών συστημάτων, ενώ η ανθρωπογενής επέμβαση στο νερό για την ικανοποίηση των υλικών αναγκών έχει συσσωρεύσει πλήθος επιπτώσεων σε αυτό, αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα. Παράλληλα, ακόμα και σήμερα υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην πρόσβαση στο πόσιμο νερό.

Οι 17 Στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης συνδέονται με την πρόσβαση, τη χρήση, την ορθολογική διαχείριση του νερού ώστε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και να περιορίσουμε το ανθρωπογενές αποτύπωμα στην κλιματική αλλαγή και να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο ευημερούντα, σε έναν πλανήτη υγιή. Οι στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης προτείνουν:

  • τη Διασφάλιση διαθεσιμότητας και βιώσιμης διαχείρισης του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους (ΣΤΟΧΟΣ 6),
  • τη Δράση για το Κλίμα (ΣΤΟΧΟΣ 13),
  • την προστασία της ζωής στο νερό (ΣΤΟΧΟΣ 14) και
  • τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων (ΣΤΟΧΟΣ 17).

Επιπλέον η ποιοτική εκπαίδευση για όλους (ΣΤΟΧΟΣ 4) αποτελεί τη βάση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης ανοίγοντας τον δρόμο για λιγότερες ανισότητες (ΣΤΟΧΟΣ 10 ).

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι «μόνο εάν γνωρίζω υπάρχει πιθανότητα να νοιαστώ και να προστατεύσω τη φυσική κληρονομιά», Περιβαλλοντική και Μουσειακή Εκπαίδευση μαζί -μέσω βιωματικής προσέγγισης και αλληλεπίδρασης με τη φυσική κληρονομιά- έχουν τη δύναμη να συμβάλλουν στην κατανόηση και τη γνώση, ενημερώνοντας παράλληλα την κοινωνία.

Έτσι, στην εκδήλωση που θα υλοποιηθεί στο ΜΕΤ, καλούνται οι σχολικές ομάδες που:

  • υλοποιούν φέτος περιβαλλοντικά προγράμματα με θέμα το νερό ή
  • έχουν υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της μουσειοσκευής του ΜΕΤ για το νερό

να παρουσιάσουν τη δουλειά ή/και την εμπειρία τους από την ενασχόλησή τους με το θέμα της αξίας και της αναγκαιότητας της ορθής διαχείρισης του νερού, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την ευρύτερη κοινότητα. Κάθε παρουσίαση μπορεί να έχει διάρκεια έως 5’.

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμβάλουν στην εκδήλωση και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (είτε με, είτε χωρίς τους/τις μαθητές/τριές τους), να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/8XrkeqXBiQJVkBVW7 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024. Όσοι/ες εκπαιδευτικοί αποφασίσουν να συμμετέχουν στην εκδήλωση με παρουσίαση μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για κάθε διευκρίνιση και βοήθεια.

Το ακριβές πρόγραμμα θα αποσταλεί σε όλα τα σχολεία μόλις διαμορφωθεί, ανάλογα με τις συμμετοχές- παρουσιάσεις. Επισυνάπτεται η αφίσα της εκδήλωσης.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση