Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας ως Συντονίστρια του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης* «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» (Απόφαση ΥΠΑΙΘ/αρ. πρωτ. Φ7/ΕΠ/60884/88845/Δ7/21-07-2021) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) διοργανώνουν, στα πλαίσια των δράσεων του Διεθνούς Δικτύου, Διαγωνισμό Έντεχνου-Ρητορικού λόγου.
Για την προετοιμασία του Διαγωνισμού οργανώνουν Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «Μαθητές Σήμερα! Ενεργοί Πολίτες Αύριο!», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρες 18:00-21:00.
Είναι γνωστό ότι η Ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Το μήνυμα που μας στέλνει η Φύση, είναι ότι η Κοινωνία πρέπει να αλλάξει πορεία και να πορευτεί χέρι-χέρι μαζί της. Η κλιματική αλλαγή, δείχνει την παρουσία της με καταστροφικό τρόπο. Την τελευταία χρονιά, Κλιματική Αλλαγή και Πανδημία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθύμισαν ότι πρέπει επειγόντως να αναχαιτίσουμε την καταστροφή του Φυσικού Περιβάλλοντος, της Βιοποικιλότητας και της αποψίλωσης των δασών. Κεντρικός στόχος των αγώνων – που θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο του 2021- είναι να ακουστεί η φωνή των νέων μας, οι απόψεις τους αλλά και οι προθέσεις τους πάνω στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και ο προβληματισμός τους στα υπέρ και τα κατά των διαφόρων λύσεων.
Σε συνέχεια των δύο κύκλων σεμιναρίων που έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ρητορικών Αγώνων, σας καλούμε να συμμετάσχετε στο 2ο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την προετοιμασία των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής με θέμα «Μαθητές Σήμερα! Ενεργοί Πολίτες Αύριο!», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρες 18:00-21:00.
Βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για τους στόχους και τη διαδικασία των αγώνων, τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής τους. Με τη συμμετοχή τους στο βιωματικό εργαστήριο θα εξοικειωθούν με τους κανόνες του Διαγωνισμού Έντεχνου-Ρητορικού λόγου ώστε να προετοιμάσουν τις μαθητικές τους ομάδες για τους Αγώνες Ρητορικής που θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο του 2021.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου είναι:
| 18:00 – 18:15 | Έναρξη Σεμιναρίου-Χαιρετισμός, Αλέξια Νικηφοράκη, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Συντονίστρια της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΕΠΦ
Ενημέρωση για τη στοχοθεσία και τη δομή του σεμιναρίου, Ιωάννα Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΔΕ Αχαΐας |
| 18:15– 18:30 | Κανονισμοί Αγώνων Αντιλογίας- Χρονοδιάγραμμα |
| 18:30 – 18:50 | Εισήγηση για τεχνικές επιχειρήματος, Αργύρης Δεμερτζής, Μέλος της Σ.Ε., Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος ECOPRESS |
| 18:50 – 19:00 | Διάλειμμα |
| 19:00 – 20:30 | Εργαστήρια σε ομάδες εργασίας. Προετοιμασία αγώνων, υποδειγματική υλοποίηση, αξιολόγηση με κριτική επιτροπή
Συντονιστές/τριες: Ιωάννα Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Σ.Ε., Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΔΕ Αχαΐας, Ευαγγελία Μανούσου, Μέλος της Σ.Ε, Συντονίστρια Εκπ/κου Έργου-5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, Χριστίνα Παπαζήση, Μέλος της Σ.Ε., Συντονίστρια Εκπ/κου Έργου-2ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, Μαίρη Κωττούλα, Μέλος της Σ.Ε., Εκπαιδευτικός |
| 20:30-21:00 | Προτάσεις- Λήξη |
Στο σεμινάριο αυτό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων, που διαθέτουν ή όχι ενεργούς ομίλους Ρητορικής, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τη σχολική χρονιά 2021-2022 και θα εγγραφούν στο Δίκτυο «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».
Για την καλύτερη διοργάνωση του σεμιναρίου παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής εδώ: https://forms.gle/D6hXohLK9AdCWDYs7 έως και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021. Ο σύνδεσμος παρακολούθησης του σεμιναρίου θα σταλεί στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν, σε επόμενη επικοινωνία.
Κάτω από : Δίκτυα, Δράσεις, Εκδηλώσεις, Σεμινάρια

