Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργανώνει, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα Εκπαιδευτικής Μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων» του Meteo.gr που σχεδίασε τη διαδραστική έκθεση «Του καιρού τα μυστικά», επιμορφωτική / ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς
Η επιμορφωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Έκθεσης, στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο Αχαΐας την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 (17:00- 20:00),
Στην επιμορφωτική συνάντηση καλούνται να συμμετέχουν κατά σειρά προτεραιότητας:
- Οι εκπαιδευτικοί που θα συνοδεύσουν το επόμενο διάστημα (17/10 έως 20/12/2019) τους μαθητές/τριές τους στην Έκθεση.
- Οι Εκπαιδευτικοί που θα υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή».
- Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση και να ενημερωθούν για την «Κλιματική αλλαγή» και δεν εμπίπτουν στις δυο πιο πάνω κατηγορίες.
Στην επιμορφωτική συνάντηση οι εκπαιδευτικοί θα ξεναγηθούν στην Έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μετεωρολογικά όργανα και τον τρόπο λειτουργίας τους, την εξέλιξη της Μετεωρολογίας από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα, την ερμηνεία των καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και να εμβαθύνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια θα εργαστούν ομαδικά ώστε να ανακαλύψουν στοιχεία για την κλιματική αλλαγή με βάση την Έκθεση και Εκπαιδευτικό Υλικό.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επιμορφωτική συνάντηση παρακαλούμε να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική ΑΙΤΗΣΗ https://forms.gle/Jan8RB3jrHzZdejE8 έως 09/10/2019.
Η διαδραστική έκθεση «Του καιρού τα μυστικά», αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες:
Α) Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Η εξέλιξη της Μετεωρολογίας», οι μαθητές/τριες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της επιστήμης της Μετεωρολογίας από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα και να γνωρίσουν τις μεθόδους παρατήρησης και καταγραφής των μετεωρολογικών παραμέτρων.
- Πώς ο Αριστοτέλης παρατήρησε και κατέγραψε τα μετεωρολογικά φαινόμενα;
- Πώς πραγματοποιήθηκε η πρόγνωση του καιρού με βάση τη βαρομετρική πίεση;
- Ποια είναι η εξέλιξη των οργάνων καταγραφής των μετεωρολογικών παραμέτρων;
Β) Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Ερμηνεία Μετεωρολογικών Φαινομένων», δίνεται η δυνατότητα μέσα από πειράματα, διαδραστικές εφαρμογές και επεξηγηματικά βίντεο, οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, καθώς και τις μεθόδους προστασίας από αυτά.
- Ποιες είναι οι κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες για τη δημιουργία των νεφών;
- Ποιος είναι ο τρόπος δημιουργίας κεραυνών και ποιοι οι τρόποι προστασίας;
- Πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο;
- Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης του ανεμοστρόβιλου; Μπορεί στην Ελλάδα να δημιουργηθεί τυφώνας;
Γ) Στην τρίτη ενότητα «Κλίμα, Εποχές και Κλιματική Αλλαγή», εξηγείται ο όρος κλίμα, η εναλλαγή των εποχών, καθώς και η αλλαγή του κλίματος. Τέλος, με ένα απλό πείραμα οι μαθητές/τριες μπορούν να κατανοήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του στο κλίμα της Γης.
- Πώς δημιουργούνται οι εποχές και τι είναι κλίμα;
- Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ποιοι παράγοντες το ενισχύουν;
- Υπάρχει κλιματική αλλαγή και ποιες οι επιπτώσεις του;
Η διαδραστική έκθεση συνδυάζει βίντεο, προσομοιώσεις, πειράματα και διαδραστικές εφαρμογές. Επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα βρίσκονται στο χώρο ώστε να εξηγούν τα εκθέματα, να οργανώνουν την πραγματοποίηση των πειραμάτων και να συζητούν με τους/τις εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επιμορφωτική συνάντηση παρακαλούμε να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική ΑΙΤΗΣΗ https://forms.gle/Jan8RB3jrHzZdejE8 έως 09/10/2019.
Κάτω από : Προγράμματα