Χαιρετισμός αό την Σχολική Ψυχολόγο

Αγαπητοί γονείς και καλοί μας μαθητές,
Είναι αλήθεια ότι όλοι μας ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, αναπάντεχα γεγονότα και εξελίξεις που έχουν γεννήσει πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται να ενεργοποιούμε όλα μας τα ψυχικά αποθέματα (άνθρωποι, δραστηριότητες, ενέργειες θετικές, σκέψεις και προσωπικά χαρακτηριστικά που βοηθούν). Μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα εξής:
– Ένα καλό υποστηρικτικό πλαίσιο από φίλους και συγγενείς, μια καθημερινή επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Είτε μέσω απλής τηλεφωνικής σύνδεσης είτε μέσω βιντεοκλήσης ελάτε όσο πιο συχνά μπορείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας με όσους σας κάνουν καλό να βλέπετε και να ακούτε.
– Ένα καλό υποστηρικτικό πλαίσιο θέλουμε να είμαστε και εμείς για εσάς, τους μαθητές του σχολείου μας και τους γονείς αυτών. Το σχολείο μας, το ΕΕΕΕΚ Αργολίδας, και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό θα σταθεί αρωγός σας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
– Η εξήγηση με απλό τρόπο στα παιδιά σας ότι η καθημερινότητα έχει αλλάξει και πως χρειάζεται να μείνουμε όλοι σπίτι για να είμαστε καλά γιατί υπάρχει μια αρρώστια που δεν πρέπει να κολλήσουμε. Σε πιο μικρά παιδιά και στα παιδιά με νοητική υστέρηση και αναπτυξιακές διαταραχές, μπορείτε να δώσετε παραδείγματα, όπως και ότι και άλλοι άνθρωποι με συγκεκριμένα ονόματα είναι μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να τους δείξετε από το παράθυρο πως δεν υπάρχει κυκλοφορία, όπως υπήρχε πριν. Ακόμα και ένα παραμύθι που κυκλοφορεί σχετικά με τον συγκεκριμένο ιο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο “ένας ιός με κορώνα”.
– Η διαβεβαίωση στα παιδιά πως όταν περάσουν κάποιες μέρες και εβδομάδες σιγά θα γυρίσουν πάλι πίσω στο σχολείο και οι γονείς στις δουλειές τους.
– Η δημιουργία ενός μηνιαίου και ενός ημερήσιου προγράμματος. Οπτικοποιήστε τις πληροφορίες, χρησιμοποιείστε διαφορετικά χρώματα και συγκεκριμένες λέξεις και εικόνες για να οργανώσετε την σκέψη τους, την συμπεριφορά και τα συναισθήματα τους.
– Η υπενθύμιση ότι το πρόγραμμα και η διατήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας μειώνει τα επίπεδα άγχους, ανασφάλειας για το εγγύς και μακρινό μέλλον, αλλά και δεσμεύει θετικά τα παιδιά ακόμα και να υπομείνουν πιο δύσκολες ώρες και γεγονότα, περιμένοντας την στιγμή που θα κερδίσουν, βάσει του προγράμματος, αυτό που τα ευχαριστεί (όπως, παιχνίδια στο διαδίκτυο, μουσική, βίντεο και σειρές στην τηλεόραση).
– Η δημιουργικότητά σας και η πρόσκληση στα παιδιά να συμμετέχουν μαζί σας σε ευχάριστες δραστηριότητες. Πολύ βοηθητικό είναι η διαδικασία ζυμώματος (πλάστε με το ζυμαράκι και γευτείτε ένα ζεστό ψωμάκι). Παίξτε όσο μπορείτε με πλαστελίνες, μπάλα, φτιάξτε κατασκευές με απλά υλικά και χαρτόνια. Ζωγραφίστε μαζί τους, αλλά και μόνα τους και μετά διακοσμείστε το δωμάτιό τους με ό,τι έχουν φτιάξει. Ζητήστε τους να ζωγραφίσουν μια ζωγραφιά δώρο για όσους αγαπούν, να την φωτογραφήσετε με το κινητό και να την στείλετε μέχρι να έρθει η ώρα που θα την δώσουν από κοντά.

Με αγάπη και σκέψη, η κυρία Πετρούλα Μερμίγκη (σχολική ψυχολόγος)


Μπορείτε να δείτε και να αποθηκεύσετε το υλικό αυτό στον υπολογιστή σας πατώντας εδώ.