1. Οι on line δραστηριότητες με αφορμή τις ονομασίες του Απρίλη είναι τύπου “σύρε-άφησε” για να κάνουν εξάσκηση τα παιδιά σε όσα έμαθαν στο σχετικό βιντεάκι. Τα παιδιά, δηλαδή, πρέπει να επιλέξουν, να σύρουν και να αφήσουν την εικόνα στη σωστή κατηγορία. Κάντε κλικ στο κουμπί “έλεγχος” για να δείτε πώς τα πήγατε!
2. Το αλφαβητάρι της άνοιξης είναι μια διαδραστική παρουσίαση powerpoint. Περιλαμβάνει έναν πίνακα με τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και ένα πίνακα με “παντρεμένες” φωνούλες. Οι “κλειστές” φωνούλες (π.χ. β, π, μπ) είναι με κίτρινο χρώμα και οι “ανοιχτές” φωνούλες (π.χ. α, ε, ου) με κόκκινο. Για να δείτε τον πίνακα με τις “παντρεμένες” φωνούλες πατήστε τον σχετικό σύνδεσμο (πήγαινε στις “παντρεμένες” φωνούλες) στις εικόνες του Ω,ω. Για να δείτε τις ανοιξιάτικες λέξεις που κρύβει κάθε γράμμα, πηγαίνετε το “χεράκι” πάνω στο αντίστοιχο γράμμα και κάνετε κλικ, ώστε να ανοίξει η αντίστοιχη σελίδα με τις λέξεις. Κάθε τετράγωνο στη σελίδα λέξεων περιέχει μια λέξη και μια εικόνα. Για να δείτε την εικόνα πρέπει να κάνετε κλικ μέσα στο τετράγωνο της λέξης. Αυτό είναι και μια ευκαιρία ιδιως για τα μεγαλύτερα νήπια να προσπαθήσουν πρώτα να καταλάβουν τι γράφει η λέξη, πριν δουν την εικόνα, κι έτσι να δοκιμάσουν τις γνώσεις και την αντίληψή τους.
3. Το αλφαβητάρι μπορείτε σε δεύτερη φάση να το παίξετε και ως παιχνίδι μνήμης. Πριν κάνετε κλικ στη φωνούλα, προσπαθείτε να θυμηθείτε ποιες λέξεις υπάρχουν στη σελίδα λέξεων για το γράμμα αυτό. Μετά κάντε κλικ στο γράμμα και δείτε αν τις θυμηθήκατε όλες! Μπορείτε να κρατήσετε και σκορ ανά παίκτη και να δείτε ποιος έχει καλύτερη μνήμη.
4. Δοκιμάστε να βρείτε για κάθε φωνούλα τις δικές σας λέξεις και φτιάξτε το δικό σας αλφαβητάρι με μολύβια, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι (μεγάλο ή μικρό, άσπρο ή χρωματιστό) ή σε ένα τετράδιο ή μπλοκ. Αφήστε τα παιδιά να γράψουν ή να αντιγράψουν τις λέξεις που βρήκατε για κάθε γράμμα και να ζωγραφίσουν την εικόνα για κάθε λέξη. Θα χαρώ να μοιραστούμε όλοι μαζί στο ιστολόγιο τα δικά σας μοναδικά αλφαβητάρια!