Δε θα βοσκήσει η αγελάδα ;

25 Αυγούστου 2010 0 Από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

 

      Η προέλευσή μου από αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια,  μου έδωσε τη δυνατότητα να βιώσω όλες τις αγωνίες ,τους κινδύνους , τις ανασφάλειες , σ’ εκείνην την κατά μέτωπο σύγκρουση ή σύμπλευση με τα στοιχεία της φύσης . Οι συνθήκες που επικρατούσαν όμως ήταν καταστάσεις πραγματικής οικονομίας. Εφ’ όσον υπήρχαν ευνοϊκές παράμετροι , η υγεία των ζώων ήταν εξασφαλισμένη και η παραγωγή των προϊόντων ικανοποιητική. ΄Ολα τούτα βέβαια συντελούσαν σε εξασφάλιση της επιβίωσής μας , και αν οι διαθέσεις των πραματευτάδων ήταν «ανθρώπινες»,  ίσως να μας  έδιναν και καμιά δραχμή για ικανοποίηση και κάποιων  άλλων αναγκών μας (νήματα  για τον αργαλειό, μπογιές για τις κλωστές, κανά μέτρο ντρίλλι και κάμποτο , ίσως λίγο καφέ , λίγο αλάτι, ούζο, κονιάκ και φτάνανε). Το βέβαιο ήταν ότι θα επιβιώναμε, γιατί είχαμε τα απαραίτητα , λάδι, ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, λίγο κρέας, πατάτες, κρεμμύδια , σκόρδα ,φασόλια, μέλι,  χόρτα. Δε θα πεθαίναμε από πείνα!!!

     ΄Ολα τα ζωντανά όμως έπρεπε να τα φροντίζουμε ! Σχετικά με τον αναγκαίο χρόνο για το βόσκημα μας έλεγαν :    « Με τον ήλιο τα βγάζω , με τον ήλιο τα μπάζω , τι έχουν τα έρημα και ψοφούν; » ΄Ετσι μαθαίναμε από πολύ μικρά , ότι έπρεπε τα ζώα από πολύ νωρίς το πρωί να τα βγάλουμε από το μαντρί ,  να βοσκήσουν αρκετά , να χορτάσουν  και να σταλίζουν , για να αποφασίσουμε να τα φέρουμε αργά το βράδυ στο μαντρί . Υπήρχαν εποχές,  βέβαια,  που ήταν απαραίτητο και το  «νυχτόσκαρο»!    Εκτός από τα ζώα του κοπαδιού είχαμε και τρεις  –τέσσερις κατσίκες που τις βγάζαμε το πρωί από το μαντρί και τις δέναμε με το σχοινί σε κάποιο μέρος του χωραφιού, που εμείς επιλέγαμε , ώστε να βρουν  αρκετή τροφή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τους αλλάζαμε θέση τρεις ή και περισσότερες φορές  για να βοσκήσουν καλύτερα. Πολλές φορές τους δίναμε πρόσθετη τροφή από χόρτα που είχαμε βγάλει από το περιβόλι.  Η ικανοποίηση ήταν μεγάλη αν το βράδυ εκείνος που άρμεγε το ζώο διαπίστωνε ότι είχε περισσότερο γάλα από άλλες φορές  !

       Αν το ζώο έτρωγε περισσότερο,  ήταν βέβαιο ότι και το γάλα που   θα μας έδινε  θα ήταν και περισσότερο. Ανάλογα μάλιστα και με το είδος της τροφής που είχε βοσκήσει το ζώο ή το είχαμε ταϊσει θα είχε και διαφορετική ποιότητα το γάλα ,αλλά όμως από το είδος της διατροφής εξαρτιόταν και η υγεία του ζώου. ΄Οσοι ήμασταν επιφορτισμένοι με την ευθύνη  για τη διατροφή του ζώου είχαμε και την ευθύνη για την υγεία του ζώου , αλλά και για την ποσότητα μα και την  ποιότητα  του γάλακτος . Γνωρίζαμε ότι εμείς και μόνο εμείς είχαμε την απόλυτη ευθύνη  για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ποτέ δε μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ανεύθυνα και να αφήναμε το ζώο στο ίδιο μέρος ! ΄Επρεπε  το ζώο να έτρωγε  για να επιβίωνε και να  μας έδινε γάλα !

       Εδώ συμβαίνουν παράξενα πράγματα ! Λες και δεν έχουν ιδέα οι άνθρωποι από πρόβατα , κατσίκες , αγελάδες ! Αν δε βοσκήσει η αγελάδα , και η ίδια η αγελάδα είναι αμφίβολο αν θα επιζήσει και πολύ περισσότερο βέβαια δε μπορεί να περιμένουμε και γάλα ! ΄Ένα άρμεγμα , ναι ! ΄Άλλο άρμεγμα ,έ ,  ναι ! Αλλά , αν δε βοσκήσει,  και γάλα δε θα  έχουμε , θα τελειώσει , ΑΛΛΑ  η ίδια η αγελάδα θα ψοφήσει !!

        Εμείς αισθανθήκαμε , ως αγελάδες , να μας αρμέγουν , με περικοπή 13ου, 14ου, μείωση μισθών και συντάξεων , αύξηση φόρων, μείωση ενισχύσεων , και ακούμε πάλι να μιλούν για νέο άρμεγμα , το συντελεστή Φ.Π.Α. από 11% σε 23% , και πάει λέγοντας. Περίμενα γενική κινητοποίηση της Κοινωνίας , δηλαδή κάτι σαν Κατάσταση ΄Εκτακτης  Ανάγκης της Χώρας στον οικονομικό τομέα. Κι αυτό βέβαια δε θα ήταν αδικαιολόγητο ! ΄Ηδη μας αποκάλυψαν  ότι το χρέος πλησίασε τα 450 δις !  Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι : Τόσα είναι ή θα μας φουρνίσουν και άλλα ; Τουλάχιστον κόψτε το σχοινί απ’ την αγελάδα να πάει να βρει τροφή μόνη της και να βοσκήσει  ! Μην την αφήνετε καθηλωμένη σ’ ένα σημείο,  αν θέλετε το καλό της !  Αλλά κι αν λέτε ότι θέλετε το καλό της,  είστε βέβαιοι ότι ξέρετε πως  θα επιτύχετε το καλό της ;  Αν πέρυσι τον Οκτώβριο μας είχατε πει να σπείρουμε σιτάρι, ήδη θα το είχαμε θερίσει και θα είχαμε και παραγωγή ! Αν σε κάποιο προϊόν ξέρατε ότι γίνεται εισαγωγή και έχουμε εκροή συναλλάγματος,  θα μπορούσατε να μας προτείνετε εκείνο να καλλιεργήσουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες μας ! Δε μας είπατε τίποτα ! Αντίθετα , ενώ πάμε για χρεωκοπία , κάποια «ζαβά» κλείνουν τα λιμάνια, άλλα κλείνουν τους δρόμους, άλλα σταματούν τους ανεφοδιασμούς, άλλα καθηλώνουν τα αεροπλάνα, άλλα που εργάζονται σε χρεωκοπημένους οργανισμούς απειλούν με καταστροφές κι άλλες παλληκαριές  , και το ποσοστό των ανέργων ανεβαίνει εφιαλτικά , και οι… ατάραχοι στα  « κεκτημένα» !

       Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά ! Δε θα βοσκήσει η αγελάδα ; ΄Η σχεδιάζετε έτσι αδύνατη που την καταντήσατε  να την πουλήσετε για κρέας ;   

Θανάσης Παριώτης

Δάσκαλος – Ναύπλιο